Петков: Създаваме дружеството за спешна медицинска помощ по въздух

Петков: Създаваме дружеството за спешна медицинска помощ по въздух

„България най-накрая ще има възможност да помага в 60-те минути след инцидента или т.нар. „златен час”, каза той

Държавата създава дружеството, което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздух. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков преди началото на редовното заседание на Министерския съвет.

Припомняме, че вчера от Здравното министерство обявиха обществена поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера. Закупуването им ще бъде финансирано по Плана за възстановяване и развитие. Първата машина би трябвало да пристигне в края на 2023 г. Има опция за купуване на още два хеликоптера. Така, за общо 8 машини, държавата би дала около 162 милиона лева.

„България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага в 60-те минути след инцидента или т.нар. „златен час”. Това е една огромна победа за българското правителство и българските граждани”, коментира Петков.

Той съобщи още, че очакваните средства за хотелиерите, приели бежанци от Украйна, ще бъдат изплатени днес. „Ще приемем 80 млн. да бъдат платени от европейски средства за украинските бежанци”, посочи премиерът в оставка.

Кирил Петков коментира и изненадващата проверка на ТЕЦ „Брикел“, която направи вчера в Гълъбово.

„В нея бяха включени РЗИ, РИОСВ, „Пожарна безопасност” и Инспекцията по труда. Беше поставен и доклад към ДАНС, за да се види дали и как лицето Христо Ковачки е свързан с управлението на „Брикел”, каза премиерът в оставка.  

„Нещата, които установихме, ни потресоха", коментира той. По думите му по време на проверката са констатирани завишени стойности на серен диоксид, които са били 15 пъти над нормата, както и нива на фини прахови частици 27 пъти над нормата. 

„Дори екипът, който извършваше проверката, се почувства зле само след 2 часа на обекта. Не мога да повярвам, че български граждани работят в такива условия. Ще чакам в най-кратък срок всички институции да ми дадат доклад, за да видим какви да бъдат следващите стъпки във връзка с това невероятно замърсяване, което се случва ежедневно на този обект”, посочи Петков.  

Днес по време на оперативното заседание на МС ще бъде обсъдена в детайли и програмата за общините и финансиране на общински проекти. „426 млн. ще бъдат раздадени на 194 общини, повлиявайки 5.9 млн. граждани. Когато средствата се изразходват прозрачно много български граждани могат да усетят положителния ефект от тях”, отчете премиерът в оставка.

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

Коментари

 • nan

  20 Юли 2022 11:15ч.

  защото с линейките сме цъфнали и вързали, ще оправяме въздушната медицинска помощ. евалата Кире

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя въздушната помощ е много полезна и актуална

  20 Юли 2022 11:51ч.

  спасява от смърт и от инвалидност, която в евроатлантическа България за мнозина възрастни хора е по-лоша от смъртта (не говоря за "инвалидите" с група за паркинг или за ромите, които за 1000 лева вземат и Първа група с придружител)...Лошото е, че явно бързат и тука за някой ден да лапнат общ поръчки за свой човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеята по принцип е добра

  20 Юли 2022 11:55ч.

  Но и добрите идеи, попаднали в ръцете на дебили, се превръщат в дебилщини. Не храня никакви илюзии към туй на снимката...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  20 Юли 2022 11:55ч.

  ХАйде да го оставите на бъдещото правителство, че каквито сте некадърници и това ще го направите като кучето на нивата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  20 Юли 2022 11:59ч.

  Кики – грижовното мече, втора серия: 6 въздушни линейки иззад 6 розови облака дебнат 6 проверяващи екипа за внезапно прилошаване. Не пропускайте и повторението на първа серия: брикел-микел, на война с праховите частици. Утре – нов ден, нов късмет, нова серия невероятни приключения и славни подвизи на грижовното мече Кики!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  20 Юли 2022 12:07ч.

  Вместо самолета до Скопие.... Още ли си тук, бре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  20 Юли 2022 12:32ч.

  Спомням си, че преди доста години писаха, че ТЕЦ-а на Ковачки бълва вредности над нормата, за което му се налагат глоби от ЕС, а тези глоби се изплащат от държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да го затворим!

  20 Юли 2022 14:00ч.

  С компютърни игри ще печелим повече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи