Петков: Решението на ВАС за "Капитан Андреево" е пример защо да продължи съдебната реформа

Петков: Решението на ВАС за "Капитан Андреево" е пример защо да продължи съдебната реформа

Два примера защо трябва да продължи реформата в съдебната система даде на брифинг след заседанието на МС премиерът в оставка Кирил Петков - за лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" и за "Брикел".

Петков коментира решението на ВАС за "Капитан Андреево": "Докато този тип решения съществуват, аз се страхувам, че не сме свършили промяната, но това да се случи, трябва да имаме свободно мнозинство за тази съдебна реформа", каза премиерът.

"Това, че частната лаборатория на "Капитан Андреево" ще бъде потенциално върната от втората инстанция означава, че най-вероятно държавата има голям риск  да се лиши от 50 млн. лева приход на година", посочи Петков.

По думите му това са 6 детски болници, 15 областни, 52 ядрено магнитни скенера или 6 хиляди бебешки кувьози. "Сега вместо държавата да може да купува тези неща, ако остане това решение на ВАС, те ще отидат в печалбата на една частна фирма на границата", каза Кирил Петков.

"Тези норми, които бяха установени - на серен диоксид над 15 пъти и на фини прахови частици – над 30 пъти – бяха невероятни, че такова предприятие може да съществува в ЕС", посочи Петков. Той обясни, че при престоя на екипа му над 2 часа е имало хора, които не са се чувствали добре. 

51 наказателни постановления са издадени на предприятието, много от тях са  били прекратени от съда в Гълъбово, а институците не са ги обжалвали, допълни Петков и подчерта, че това е още един пример защо трябва да продължи реформата на Съдебната система.

Петков съобщи още, че общините ще могат да разполагат с парите по техните проекти, както и че е взето решение за спешната медицинска помощ по въздуха. Така на практика за 6 хеликоптера вече има обществена поръчка и в скоро време те ще могат да се отзовават в най-необходимото време, познато още като "златния час". 

 

Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

  • teridan

    20 Юли 2022 16:38ч.

    Някой може ли да ми припомни каква съдебна реформа са започнали, за да я продължават. Не знам как съм могъл да пропусна такова важно нещо като съдебна реформа, без да забележа абсолютно нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умен

    20 Юли 2022 17:08ч.

    Съдебната реформа е усещане или го имаш, или го нямаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    20 Юли 2022 17:26ч.

    Схванах, Петков е получил просветление свише и е видял реформата, което за нас простосмъртните е недостъпно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, убясниъ му чи таз

    20 Юли 2022 16:44ч.

    нъцюнълзациа ша доди низъкона ма муньчету нъл сий кумунстичску утрочи… Бе що ни ръстури тоз ВАС-МАС кът толку му са пречкъ и дъ каръ с копралятъ подъницити

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куме-то

    20 Юли 2022 17:03ч.

    От колко се лиши държавата, откак еднолично спряхте газа? От колко се лишиха гражданите, откак плащат супер високите цени на горивата. От колко още ще се лишат през тази зима, заради инфлацията, сметките за ток, парно и газ...Ако имаше работеща съдебна система, вместо да дрънкаш глупости, може би щеше да даваш обяснения, заедно с вицето, пред компетентните органи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    20 Юли 2022 17:14ч.

    Единственото нещо, което бих искал да чуя като изявление от това лице, е следното: Стегнах си куфарите, прибирам си челядта и се връщам в Канада! Ако заглавието не издава подобна блага вест, отказвам да си губя времето с мъчителните му опити да формулира някаква що-годе разбираема мисъл, облечена във внятно изречение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    20 Юли 2022 17:16ч.

    Киреее, какво разбираш ти под съдебна реформа,нали проблема беше с главния прокурор? Ама сега какво - ще сменяме и всички съдии, които не ни харесват ли? Държавата като загуби над сто милиона от гениалните ви решения за газа и те отидоха в немии джобчета какво? Да чакаме Кирчо , Кокорчо и Лорерчо да ги изработят ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    20 Юли 2022 17:25ч.

    "Махаме Гешев и слагаме наш прокурор, махаме съдиите и слагаме наши хора" Така разбира Кирето лъжеца съдебната реформа. Цитата е от негови приказки преди година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    20 Юли 2022 18:41ч.

    Ох, да ти имам "реформите"! Този докато не бъде осъден и изжвърлен от властат, няма да се спре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    20 Юли 2022 18:55ч.

    Не бе човек, решението е пример, че не ставата и за чеп на разсъхнала каца за зеле!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    20 Юли 2022 18:56ч.

    На крив Кирчо и Космосът му пречи! Проблемът е в Кирчо и сие, а не в съда, щото нарушават закона, като при ареста на Тиквата. Ама патологичният закононарушител и вселенски борец срещу закононарушителите Кирчо не може да го схване, щото е твърде умен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    20 Юли 2022 19:11ч.

    Начи, според Кирчо като на човек не му харесва дадено решение на съда, пък бил той и ВАС, започва съдебна рИформа до откат, докато не започне съда да пише само решение, които да му съответстват на интересите. Браво Кирца. Браво Петков!Титан си ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо

    20 Юли 2022 20:06ч.

    Кире, Киреееееее... Рефрмата трябва да е в главата ти. Не да реформираш съда, а да не правиш глупости, които след това съда да отменя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоо другее тука дет са мъчиа ма пунтира ма си личи чее селйанин

    20 Юли 2022 20:26ч.

    Мого му лош ъксентът, па аз кат пиша ка си личи чи гу крива смарт, щтот съм западин мъш и ий кумундвами свита, вашти внутшки си мажат свинктирити с мазну да моот да праат повичи доларе чи са дигна долага са дигна и курът ми лейтли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи