Петков прекратява меморандума с Gemcorp ден преди публичното изслушване

Петков прекратява меморандума с Gemcorp ден преди публичното изслушване

Правителството е решило министърът на енергетиката в оставка Александър Николов да прекрати меморандума с корпорацията Gemcorp ("Джемкорп"), съобщи в сряда премиерът в оставка Кирил Петков. Той каза пред бТВ, че това решение няма да доведе до плащания от българска страна.

"Прекратихме го, за да изчезне тази тема от общественото пространство", каза Петков.

В решенията на днешното заседание на правителството, обаче, подобна точка нямаше.

Заради подписания от правителството меморандум за привличане на 1 млрд. долара инвестиции в зелена енергийна трансформация с базираната във Великобритания Gemcorp и американската "Ай Пи 3 Корпопейшън" (IP3) бе създадена и временна парламентарна комисия.

Gemcorp не е непозната за България компания. През 2014 г., когато Корпоративна търговска банка (КТБ) бе обявена в несъстоятелност, Gemcorp и Оманският фонд, който бе акционер в банката, искаха да възстановят дейността на финансовата институция. Основател и изпълнителен директор на Gemcorp е българинът Атанас Бостанджиев, който през март бе единият от подписалите меморандума с министър Николов. До средата на юли 2014 г. Бостанджиев беше изпълнителен директор на "ВТБ Кепитъл", а по онова време руската "Внешторгбанк" бе третият по големина акционер в КТБ.

В екипа на Бостанджиев е и българката Първолета Щерева, която допреди да влезе в Gemcorp е работила в "Блек Ривър Асет Мениджмънт" и "Голдмън Сакс", според информацията от сайта на компанията.

Фактът, че в Gemcorp в миналото участие е имал руския олигарх Алберт Адволян, а Бостанджиев управляваше лондонското дружество "ВТБ Кепитъл" на руската "Внешторгбанк" (ВТБ), доведе до съмнения към намеренията на тази компания, най-вече поради съмненията около руската връзка.

Бившите управляващи от ГЕРБ подложиха управляващите на атаки и внесоха искане за съставянето на сегашната временна парламентарна комисия.

Преди ден стана ясно, че в комисията предстои да бъдат изслушани и премиерът в оставка Кирил Петков, финансовият министър в оставка и министърът на енергетиката в оставка. Това ще стане в петък.

Председателят на комисията Емил Георгиев (БСП) коментира, че този меморандум не е опасен за България. На въпрос дали ДАНС потвърждава публичната информация за намеса на руски капитали в "Gemcorp", Георгиев отговори отрицателно.

Пак през април, малко след сключването на меморандума, от Министерството на финансите обясниха, че инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 е бил заявен по време на работна вечеря на 15 февруари 2022 година в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата са присъствали министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н. пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н. пр. Тихомир Стойчев и други.

Малко след подписването на меморандума Асен Василев каза, че Gemcorp e дошла с представители на американското посолство и обясни как е практика търговските аташета на посолствата да придружават компании, които имат интерес са правят бизнес в България. Така се стигна до интерпретации, че търговският аташе на САЩ е присъствал на подписването на меморандума с Gemcorp и IP3.

Това доведе до реакцията на посолството на САЩ в София, което заяви, че "търговският аташе на Посолството на САЩ не е присъствал на подписването на въпросния меморандум". "Освен това нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", заявиха от дипломатическата мисия. 

 

Източници: БГНЕС, mediapool.bg

 

 

 

Коментари

  • forsvaret

    20 Юли 2022 19:05ч.

    Поредната лъжа на Кирето Лъжеца. Протокола от днешното заседание на МС е публикуван, 31 страници е и никъде не се споменава за решение или коментар относно прекратяване на меморандума с Гемкорп. Ба си наглия лъжец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ненужна подробност

    20 Юли 2022 19:37ч.

    Меморандум НЕ Е договор. Каквото и да каже американската подлога е без значение. Важното е, че договор няма да има, защото не са на власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    21 Юли 2022 5:34ч.

    Образовай се, в меморандума има раздел "преддоговорна отговорност"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 117

    20 Юли 2022 19:13ч.

    Този, като диша лъже

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    21 Юли 2022 8:21ч.

    Дори и да не диша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е проверено

    21 Юли 2022 16:03ч.

    Но е твърде вероятно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма власт - няма кокал

    20 Юли 2022 19:34ч.

    Не са ли на власт, никога няма да прокарат кражба от такъв размер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, темътъ добря чи исчезнъ

    20 Юли 2022 20:06ч.

    чи инък идин милЯрт щеши дъ исчезни. Нъл тъй Кирчу?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    20 Юли 2022 20:15ч.

    Бляк! Боа! Отвратително!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    20 Юли 2022 20:21ч.

    suitcase, taxi, airport - Canada!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    21 Юли 2022 1:06ч.

    НЕ, НЕ, НЕ ! Гривни > Рае > Бай Ставри - строг но справедлив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    21 Юли 2022 1:14ч.

    Тези са ми еднакви с онези.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    21 Юли 2022 1:15ч.

    И най-вероятно след изборите ще се гушнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ужас!

    21 Юли 2022 2:15ч.

    И пак уууужас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кириле кажи! Кирил пак мълчи.

    21 Юли 2022 2:11ч.

    И аха да каже, то пък нещеш ли меморандума се прекрати и няма какво да се каже. Ако има нещо, айде няма нищо. Чиста работа! Така работят и в Канада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй беше и с канадското гражданство

    21 Юли 2022 2:15ч.

    Аха, аха да го сгази влака (за същия Киро става въпрос), то пък свърши мандата на служебното правителство. Както се казва, няма да се търси отговорност, поради “отпаднала необходимост”. Тънки Кирчови номера като онова с парапета (не е барал задника на Лена, а е държал парапета).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как да не се възхити човек на бързите реакции на нейно превъзходителство?

    21 Юли 2022 7:15ч.

    Много добре си свърши работата жената, отлично! Всяко нейно "обрано" изказване ние си го тълкуваме както ни изнася - ту че "на Боко му е спукана работата", щом н.п. се изказа най-общо, че имаме право да протестираме, през лятото на 2020; ту че "нея я отзовават, защото пресоли манджата тук", щом ни информира за следващия хам. посланик... след м. октомври, СЛЕД края на мандата и...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Юли 2022 10:19ч.

    Внимание по неглижирани въпроси. В същността си прекратяване на меморандум (М) е нонсенс. Дали въобще да подмина, или пък обратното, наложително е да се влезе в детайли, дари да се издребнее относно избора на заглавие на този документ и истинското му значение. По деф. М е един заявителски, регистриращ д-т, който формулира становището на един субект по даден въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Юли 2022 10:23ч.

    Субектите може и да са два, но смисълът не се променя. Регистрира се факт, обстоятелство: срещнаха се, единият заяви Х1, другият Х2. Това е нещо като протокол от заседание, но изборът на думата М набляга на обстоятелството, че не се се събрали да вземат общи решения и да поемат взаимни ангажименти. Желаят да запознаят отсрещната страна с виждането си по д въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Юли 2022 10:27ч.

    Вече вероятно разбирате, че прекратяването на М е нонсенс. Това е все едно да отменим историческия факт от случването на нещо! Лошото е, че има и др. възм. обяснение. Това не е никакъв М, а един сериозен правнообвързващ документ, по силата на който двете страни си дължат насрещни престации, но поради допълнителни съображения (полит-ки, морални, зр.), той е маскиран под това име. Защо, Кириле?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    21 Юли 2022 10:32ч.

    Горният въпрос често беше задаван от кака Сийка (роля на М.Вачкова), когато Кирил (роля на Т.Токмакчиев) се връщаше от мазето сериозно употребил. Всеизвестно е, че жените имат способността да моделират поведение и/или после да задават изключително сложни въпроси. Практиката показва, че "бягството" в мазето е една от малкото налични възм. Днес ролята на мазето играе Азербайджан :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една кокошка

    21 Юли 2022 15:22ч.

    разсъждителствала, разсъждителствала и снесла яйце без жълтък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи