Петков: Преговорите са конструктивни, но докато всичко не е договорено, нищо не е договорено

Петков: Преговорите са конструктивни, но докато всичко не е договорено, нищо не е договорено

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Засега разговорите са конструктивни, но разбира се - докато всичко не е договорено, нищо не е договорено", коментира пред журналисти Кирил Петков, съпредседател на ПГ "Продължаваме промяната - Демократична България", във връзка с преговорите с ГЕРБ-СДС за постигане на споразумение за коалиционно управление.  Коментарът си той направи преди заседание на парламентарната група в централата на ДСБ на ул. "Кърниградска" в София, допълва БТА.

Вчера преговорите са водени задочно, а днес преговорните екипи информират парламентарните групи за обсъжданото до момента.

През почивните дни ПП-ДБ започнаха преговори по предложения от ГЕРБ-СДС проект на споразумение за коалиционно управление до края на мандата на 49-ото НС. Вчера по време на консултациите при президента Румен Радев за връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство от ГЕРБ-СДС също потвърдиха за конструктивния разговор и настояха за повече време.

Вчера след консултациите с президента Радев ротационният премиер в оставка Николай Денков заяви по отношение на преговорите с ГЕРБ-СДС: "Да, отношенията ни са сложни. Имаме сложени два документа на масата на преговорите, а дали ще продължим, зависи как ще изглежда споразумението. Има напредък, но докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Имаше разбиране от другата страна, че преговорите трябва да започнат с дискусиите за несвършените реформи, със задвижването на регулаторите и този контролни органи, които не работят. Това изчиствахме в първата част от преговорите. Ако тези реформи не се свършат, няма да си струва цялото усилие. Престои и обсъждане на възможен персонален състав на Министерски съвет".

Денков отчете, че има съществен напредък във водените преговори и добави, че трябва да продължат с това усилие.

Премиерът в оставка коментира резултата от преговорите с ГЕРБ-СДС през уикенда и перспективите за ротация на кабинета така: "Имаше съгласие как трябва да изглежда документа, който обсъждахме", обобщи той и добави: "Вчера и онзи ден разговорите с преговорния екип бяха конструктивни. Убедени сме, че преговорите трябва да приключат максимално бързо и да се премине към решение. Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията. Ако няма съгласие, сме готови да отидем на избори", каза Денков, като определи това като "недобър вариант".

"Аз съм умерен оптимист. Нещата вървят за момента. Надявам се и от другата страна да има разбиране", визира той преговорния екип на ГЕРБ.

"Очакваме да намерим съгласие при първия мандат. Ако не успеем, това означава, че най-вероятно отиваме на избори", отговори Денков на въпроса дали от ПП-ДБ биха предложили кабинет, дори и в друга конфигурация, ако им бъде връчен втория мандат.

 Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • thenewone

    12 Март 2024 18:59ч.

    Три дена преговарят. Всеки ден по 10 часа, 6 души. Общо 180 човекочаса. Договарят се за 15 министри. Демек 12 човекочаса за министър. Бахти конструктивните преговори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    12 Март 2024 19:32ч.

    Всекиму според потребностите докато платеца не ги прогони окончателно .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    12 Март 2024 19:01ч.

    Докато не строшим тиквите на киро тъпото, кокорчо, гибона, гномчето и ботко тиквата, те ще продължават да се гаврят с нас!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И това ще стане

    12 Март 2024 19:52ч.

    Никой няма да си тръгне жив от тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи