Петков пред "Таймс": Мога да се преборя с корупцията, но не и с руската намеса

Петков пред "Таймс": Мога да се преборя с корупцията, но не и с руската намеса

Кирил Петков научи един важен урок за борбата с корупцията в Източна Европа по време на краткия си мандат като министър-председател на България. "Ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг - руското влияние", каза той. "Не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите." Така започва публикация на лондонския в."Таймс", в която авторът Том Кингтън разказва, че според Петков той си е създал мощни врагове в Русия, когато е прекратил зависимостта на България от газовите доставки и е започнал да я замества с газ от Азербайджан.

"Азерският газ струва три пъти по-малко от газа на "Газпром", но предишното правителство някак си се отказа от него. Казаха, че няма тръбопровод, но се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой се беше договорил да плати три пъти повече", каза той. "Трябва да си изключително глупав - или корумпиран - за да направиш това", допълва Петков.

В интервюто за "Таймс" в "големия кабинет от съветската епоха в София" премиерът казва още, че Москва е реагирала на сделката, като е разпалила опозицията в парламента, което е довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. Седмица по-късно той отвърна на удара, като изгони 70 руски дипломати.

"Общо взето, съм сигурен, че някои от 70-те души, които изпратихме обратно, активно разговаряха с депутати в парламента и даваха на журналистите статии, готови за публикуване", каза той. "[Руският] посланик беше заподозряна, че играе активна роля, като води политици в Гърция на почивка. Това беше директна намеса."

Сходна схема той вижда и по повод вдигнато на ветото на България върху молбата за членство в ЕС на Северна Македония въпреки съпротивата на Русия. "Русия влияеше от двете страни на границата", каза той. "Видяхме координирани действия, когато нашите националисти излязоха с медийни инициативи, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде опожарен."

В другия край на страната, на границата с Турция, правителството на Петков усети реалната сила на българската мафия, след като изгони подозирани в тежка корупция корумпирани частни мениджъри на Капитан Андреево, митнически пункт, за който отдавна се подозира, че прекарва мигранти, натъпкани в камиони, в замяна на подкупи, пише от "Таймс".

"Мисля, че те печелеха 1 милиард евро годишно чрез контрабанда на границата. Ето защо това, което направихме, боли", коментира заместник-министър на земеделието Иван Христанов. "Това беше и най-голямата граница за контрабанда на наркотици в света", допълва той, докато в коридора пред софийския му кабинет има охранители. Български разследващи журналисти твърдят, че има връзки между фигури от подземния свят, управляващи граничния пункт, и депутати, пояснява Том Кингтън

Христанов смята още, че атаката срещу кабинета от "Има такъв народ" на Слави Трифонов е не заради разногласия за бюджета или Северна Македония, а "заради това, което направихме на границата". Фирмите, които контролираха граничния пункт, все още може да си върнат привилегиите, докато оспорват отстраняването им в съдилищата, а наблюдатели се опасяват, че приятелски настроени съдии може да им помогнат, разказва "Таймс" на читателите си.
Петков обвини главния прокурор на България, че не разследва корумпирани депутати, но каза, че ще трябва да гласуват две трети от депутатите, за да го уволни. А проблемът, твърди той, е, че над една трета от депутатите биха рискували разследване при нов главен прокурор.

Кингтън е разговарял миналата седмица в София и с Костадин Костадинов и цитира твърденията му, че не получава заповеди от Кремъл, докато партии като тази на Петков били американски марионетки. Анализатори предупреждават, че идващата зима ще постави на изпитание решимостта на България да отхвърли руския газ и корумпиращото влияние, което идва с него, допълва авторът.

Петков завърши интервюто си, без да съжалява че стореното от кабинета му е довело да поражението в парламента. "Всичко си заслужаваше, дори ако цената беше моето правителство."

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • smb

  27 Юли 2022 19:39ч.

  На тоя наглец няма ли кой да му счупи главата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  27 Юли 2022 21:54ч.

  Тия дни жена му ще го направи, като го наеме общ работник в сладкарницата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  27 Юли 2022 19:46ч.

  разкази от Криптата, пардон от шмър-лбгтм+ клуба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Можел бил да се преборел с корупцията, обаче Русия му била пречела

  27 Юли 2022 19:52ч.

  Не можеш, защото ТИ СИ КОРУПЦИЯТА в най-арогантния й вид. Айде запрятай ръкави и почвай пехливанлък със самия себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Име

  27 Юли 2022 19:58ч.

  Кире! Що не излезеш да се разходиш по улиците, но без гавазите от НСО. Ей така, да се порадваш на народната любов. Толкова много направи за хората и за държавата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тати пикльото

  27 Юли 2022 20:00ч.

  Че да докараш по-скъпа газ в интерес на разни посредници, пардон - "бизнесмени" какво друго е, ако не корупция. Друг е въпроса, че преди да е корупция, това си е чисто престъпление. Нанесени щети на държавата и народа.Има късмет, че у нас няма прокуратура и съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Учил

  27 Юли 2022 20:03ч.

  В училище анализирахме образа на героя и чрез собствената му реч. Това, което беше казано пред ,,Ню Йорк таймс,, първо ме разсмя , после се обезпокоих за състоянието на Петков, а накрая за сетен път почувствах огромната трагедия, която ни заливаше 6 месеца, че и последствията й занапред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нашто Кире е борец, та дрънка

  27 Юли 2022 20:08ч.

  Като се напуши под леглото му се скупчват куп руснаци и шпиони, които той не може да пребори. До много жалък хал сме се докарали, щом алтернативата на този е онзи от Банкя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  27 Юли 2022 20:17ч.

  Таймс ако знаеха с каква ливада говорят! Какви етикети си лепи за това, че унижи, обезвери и доубива народа ни... Какво значение имат оттам насетне Русия, мафия, американци, партии, правителство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ???

  27 Юли 2022 20:19ч.

  обикновен мухльо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  27 Юли 2022 20:19ч.

  Май никой няма да се намери да го похвали този добър човек, колко се стара горкия да ни "помага", ама най-вече на себе си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрисня емигрантска, рядко човешко нищожество

  27 Юли 2022 20:19ч.

  Това лайно не бива да се врйжа живо в родината си Канада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  27 Юли 2022 20:26ч.

  Тоя филмирания, сега в Англия е облъчвал местните с лъжите си .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кире Либерало

  27 Юли 2022 20:34ч.

  Народът се искрено се надява Кирето да е бил националния удар в дъното на тъпотията на прехода, трудно би се намерил някой "по-кадърен", ама пък при това генно инженерство знае ли човек?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емигрантите имат достатъчен кадрови резерв

  27 Юли 2022 20:36ч.

  За да надминат себе си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е това са те. Да оплюеш с нагли лъжи

  27 Юли 2022 20:52ч.

  народа и страната си... Но какво да им се чудиш. Жоро Анархията планирал да направи взрив в англ посолство, за да дискредитира България, а батъ Путю Стоянов щеше да го слага в Комисията по досиетата, при "Митодиту".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много ме кефи ГЪРЧА НА "УМНО-КРАСИВИТЕ" ПРЕДАТЕЛИ

  27 Юли 2022 21:02ч.

  По всички показатели ТОЗИ ГЪРЧ Е ПРЕДСМЪРТЕН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Модифицирана Тиква

  27 Юли 2022 21:07ч.

  Какво да се чудим, всичко живо в България лъже и маже при най-малка нужда дори, стари, млади, деца. Лъжци и фантазьори си избраха тотален лъжец и фантазьор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прав е кирил- корупцията и Русия са две различни неща

  27 Юли 2022 21:12ч.

  И на нас ни писна да слушаме опорките на госпожата от Козяк, ами непопулярна е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха

  27 Юли 2022 21:25ч.

  хххххххха , излез и се разходи из улиците с баща ти. Заслужава си .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  27 Юли 2022 21:33ч.

  С нищо не можеш да се пребориш! Ти си просто една американска подлога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  27 Юли 2022 21:33ч.

  Прав си, Кирчо, опита се да изместиш старата мафия с новата, но не успя. Издигна корупцията от местно на Брюкселско ниво. Американската корупция просто стана наша, Вземай си семейството и любовницата и заминавай за Канада, дано там успееш....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Людко

  27 Юли 2022 21:36ч.

  Помияр...лъжец....прелюбодеец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво смърка тоя?

  27 Юли 2022 21:36ч.

  Пълен кретен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да разменим две букви в "корупцията", че да си дойдат на мястото нещата на Кирчо

  27 Юли 2022 21:38ч.

  КурОпцията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като няма кой да го похвали,той

  27 Юли 2022 21:51ч.

  сам себе си хвали и ласкае.Това е нашия най-прехвален борец срещу мафията ,която сам я оглавява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  27 Юли 2022 21:53ч.

  тоя няма грам разбиране що е то чест и достойнство .... тропа си държавата инарода пред деградета в името на "подкрепа". Срам !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  27 Юли 2022 21:54ч.

  Съгласен с Модифицирана Тиква, касае се за тотален лъжец и фантазьор. На власт такива винаги причиняват много вреди на съответната страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  27 Юли 2022 22:11ч.

  ИДИОТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И тоя не е сам

  27 Юли 2022 22:11ч.

  Жена му поне не може ли да го запише за преглед на 4ти километър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  27 Юли 2022 22:19ч.

  Присмивахме се на комунистическата пропаганда и на тъпотия й а се оказа, че е в сравнение със сегашната помия комунистите изглеждат титани... Прав се оказа Айнщайн за глупостта. Бог да ни е на помощ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гад

  27 Юли 2022 22:42ч.

  корупцията и ПП в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дрогата

  27 Юли 2022 22:51ч.

  му е взела ума, тотална празнота, неадекватност, социопатия. Някой ден ще има свръх доза

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Довиждане-е-е-е, американска подлого!

  28 Юли 2022 1:22ч.

  Но ще се видим на народния съд - с теб и продажната ти шайка, Милост няма да има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нова народна Шипка

  28 Юли 2022 2:14ч.

  Кирчо, отивай си, мойто момче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  28 Юли 2022 5:13ч.

  Сега разбрахте ли защо отмениха смъртното наказание и изопачиха някогашното ВМРО, като създадоха негова смешна имитация, начело с русенско-комсомолски шкембелия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  28 Юли 2022 6:01ч.

  Кирето е ку-ку, за какво да му се сърдят Кремъл? Купуваме руския газ на тройна цена с посредници, осигури дерогация за руските нефтени утайки и гудрон за НХК- Бургас.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  28 Юли 2022 7:21ч.

  Този какво е завършил в американския хуниверситет? Показване на самочувствие на откривател ли - открил руското влияние. Не вярвам българите да са толкова прости, че да се подвеждат по една ухилена физиономия, която повтаря все едни и същи заучени фрази. По-скоро ми се струва, че сме останали наивни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руссската намеса в цялата си крррасссота

  28 Юли 2022 7:48ч.

  В тъпите ругательства на няколко трола, в дежурните дървени глави, сервилния цензор. Отблъскващо до крайна степен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асан Сутенера

  28 Юли 2022 7:54ч.

  Нещо СтрапоЛена Гугълска ми се губи напоследък....да не е на лифтинг на перилопоемащата си структура?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментар

  28 Юли 2022 8:31ч.

  И слава Богу, че беше кратък властови мандат, тъй като ако беше по-дълъг щеше да е потоп в страната /поради липса на ДЪРЖАВА /. А това, че Русия му пречила на този индивид за борбата с корупцията е пълна фантазия, в главата му и в главите на тези които го управляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи