Петков пред еврокомисар: Резултатите, а не сроковете са ключови в диалога със Скопие

Петков пред еврокомисар: Резултатите, а не сроковете са ключови в диалога със Скопие

 

Резултатите, а не сроковете са ключови в диалога с Република Северна Македония. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на срещата си с европейския комисар по съседство и разширяване Оливиер Вархеи, както и с министър-председателя на Естония Кая Калас в Брюксел, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

 

Кирил Петков е в белгийската столица за срещата на членовете на Европейския съвет, както и в Срещата на върха между ЕС и Африканския съюз.

 

Премиерът на България запозна еврокомисаря с конкретните резултати, постигнати само за броени дни, благодарение на новия диалог между България и Република Северна Македония.

 

Петков подчерта, че резултатите, а не сроковете са ключови и изрази надежда, че подобряването на секторното сътрудничество ще допринесе за постигане на взаимно приемливи решения по политическите въпроси. Министър-председателят заяви още, че очаква с помощта на ЕК да има напредък по отношение на реформи в областта на човешките права.

 

Върховенството на правото беше друг акцент в срещата на премиера Кирил Петков с еврокомисар Вархеи. Министър-председателят акцентира върху последователната политика на кабинета за нулева толерантност към корупцията и за фундаментална реформа на съдебната система.

 

Петков посочи, че Националният план за възстановяване и устойчивост на България също разглежда тези въпроси.

 

В рамките на срещата си с естонския премиер Кая Калас, министър-председателят Кирил Петков отбеляза приятелските връзки между България и Естония, значението на партньорството на двете държави както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС и НАТО. В този контекст бе обсъдено реализирането на двустранни визити.

 

Министър-председателят постави специален акцент върху интереса на България да засили сътрудничеството си с Естония чрез общи инициативи и обмен на опит в областта на електронното управление, цифровата свързаност, информационните технологии и комуникациите.

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи