Петков пред bTV: Снимки на Бойко Борисов присъстват в доклад на испанско разследване

Петков пред bTV: Снимки на Бойко Борисов присъстват в доклад на испанско разследване
Премиерът обясни, че става въпрос за висшестоящи български политици, за които се смята, че са замесени в пране на пари.

 

Премиерът Кирил Петков коментира ексклузивно пред bTV испанско разследване, посветено на „Барселоагейт“ и висшестоящи български политици, за които се смята, че са замесени в пране на пари. 

 

„Докладът, който аз видях, нямаше точно споменато точно лице, но имаше снимки на Бойко Борисов. Не го уличават директно, но го дават като част от доклада и има замесени висшестоящи лица в тази афера. Факт е, че ако испанските власти са го открили това, а нашата прокуратура не е – как е възможно?“, коментира премиерът.

 

Премиерът беше категоричен, че потенциалът на българската икономика ще се отключи, ако се реши проблемът с корупцията по високите етажи на властта.

 

В момента правителството прави списък с българи, живеещи в чужбина, които има образование да работят в службите срещу корупцията. По думите му, за да се изчисти системата са необходими независими хора, които да нямат свързаност с разследваните лица.

 

Петков повтори, че няма доверие на главния прокурор Иван Гешев: „Той си е бил с тези хора, бил си е на барове с тях. Шансът този човек да се събуди една сутрин и да започне да изчиства системата е нула“.

 

Министър-председателят каза, че най-бързият вариант е, ако Гешев сам си подаде оставката, иначе процедурата ще бъде задействана чрез съдебната реформа.

 

 

"Новата КПКОНПИ няма да е алтернативна прокуратура, но ще е от хора, които са много мотивирани и толкова да са ясни доказателствата, че дори прокуратурата да няма избор. Правим всичко възможно да напреднем, но обвиненията и присъдите са в една друга власт, на която няма да влияем. МВР и ДАНС имат пълната свобода, няма нито един човек, който да бъде закрилян", заяви министър-председателят.

 

"Няма наши и ваши хора, има хора, които искат да изчистят България и тези от старата система, които искат да се задържат по-дълго. В момента правим списък на българи от чужбина с образование за антикорупция и МВР и искаме да ги привлечем тях. Нямам доверие на Иван Гешев, защото той си е ходил на барове с тези хора и шансът една сутрин да се събуди и да почне да чисти системата, е нулев. Щом толкова много публична информация е навсякъде и едновременно нямаме присъди и истински разследвания, очевадно е, че тази система не работи. Най-добре за всички нас е той да си подаде оставката. Включително и за него. Да направим избор между няколко човека", заяви още Петков.

 

"Ако Русия реши, има цялата формирана бойна група да влезе в Украйна. Оттук нататък е въпрос на политическо решение на Владимир Путин. Аз лично продължавам да се надявам, че няма да има война, че това са блъфиращи ходове. В България трябва да застанем с ясни позиции по няколко неща. Първото е да сме сигурни, че сме обследвали всички варианти и сме минимизирали риска за българските граждани от различните негативни ситуации. Една от тях е ако влезе Румия в Украйна и се наложат строги мерки, а Русия отвърне с ответни марки, включително и спирането на газа, която за нас би бил голям удар. Ако това се случи, имаме варианти да запазим енергийната систума на България. Вече съм в разговори с Еврокомисията, за да можем да спрем частично износа на ток и българските домакинства да имат достатъчно енергия. Обследват се варианти за втечнен газ през гръцката връзка. Това ще е тема и на посещението на вицепремиера Асен Василев и на енергийния министър Александър Николов  в САЩ".

 

"Едновременно с това се уверихме, че имаме гориво за АЕЦ Козлодуй за две години напред, така че там нямаме риск", увери министър-председателят.

 

"От друга страна е важно България да застане на страната на ЕС. Трябва да изглежда, че всички говорим в един глас", посочи той.

 

Всеки от коалиционните партньори ще има номинация за БНБ, коментира още министър-председателят на въпрос дали "Продължаваме промяната" ще предложи преподавателят Илиян Михов за поста.

 

Затварянето на ДКК не може да стане то днес за днес, то ще отнеме 2-3 години, каза още министър-председателят.

 

С плана за възстановяване правителството запазва въглищните централи "Марица-Изток", но по един умен начин за зимата, разясни премиерът.

 

 

Коментари

  • forsvaret

    14 Фев 2022 18:45ч.

    Кирето Лъжеца повтаря лъжите на в Сега!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glas4etru

    14 Фев 2022 19:06ч.

    .....................не може да стане то днес за днес, то ще отнеме 2-3 години, каза още министър-председателят........................ Тоя клоун ще векува

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трошла

    14 Фев 2022 19:42ч.

    Рашков заяви преди десетина дни, че е получен доклад от Испания и в него се споменава името на Борисов, но няма конкретни обвинения! Това беше на 2 февруари! 12 дни ли са му трябвали на Киро да го прочете? Всяко нещо се случва по времето на друго нещо! Какво ли е другото, от което спешно ни отвличат вниманието?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каквото и да прави Киро Чехов е неграмотен измамник!

    14 Фев 2022 23:19ч.

    Жалко за вас "Гласовете"! Поддадохте се на масовата цензура! Сбогом! Поздрав за всички свободомислещи колеги: https://www.youtube.com/watch?v=8de2W3rtZsA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Miro

    15 Фев 2022 17:16ч.

    Не ти прилича да се изказваш така неподготвен. Неориентиран кривоуско!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи