Петков: Няма да се опитвам да направя каквито и да е договорки за РС Македония

Петков: Няма да се опитвам да направя каквито и да е договорки за РС Македония

Снимка: Цветелина Белутова, "Капитал"

Имаме ясно разписано коалиционно споразумение, което стриктно го спазваме. Спазваме всичките си действия да са в унисон с него. Аз като премиер по никакъв начин нямам право, нито ще се опитвам да направя каквито и да е договорки, имаме рамкова позиция, декларация. Това заяви премиерът Кирил Петков за позицията на България спрямо РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Всяко решение трябва да се случи с пълно обединение с коалицията, и с опозицията, добави Петков. Няма да се вземе каквото и да е конкретно решение без санкцията на парламента и без пълната убеденост на всички, които ще гласувате за това, обърна се към НС Петков.

Сегашната ситуацията в Украйна направи казуса в РСМ още по деликатен. Западните Балкани също са регион под риск, сигурността на Западните Балкани е от огромна важност за българската държава. Трябва да подходим с голяма отговорност към тези решения, добави още Петков.

ЕК заяви, че те са готови да бъдат гарант през преговорната рамка на правата на българските малцинства, на българите в Македония, за да сме сигурни, че интересите както и всички права на тези българи в Македония са запазени, спазени и преговорната рамка и процес ще допринесе за това добросъседство, на което ние толкова се надяваме, каза още Петков. 

 

 

Премиерът Кирил Петков отговори на журналистически въпрос относно действията на българската държава към руския посланик Елеонора Митрофанова. 

Той обясни конкретно защо до този момент тя не е обявена за персона нон грата:

Тя до този момент се е държала абсолютно непристойно за един дипломат. Ние вече отзовахме 10 дипломата, направихме й няколко забележки, привлякохме нашия посланик от Русия за консултации у нас, което на дипломатически език казваме - и вие трябва да направите същото. Следващата стъпка е да я сложим като персона нон грата. Но това ако го направим, е пълно скъсване на отношенията и според нас е много по-целесъобразно, ако такава стъпка се предприеме, тя да бъде на ниво ЕС. Истината е, че примерно нашият кораб в Мариупол в момента - неговата безопасност зависи и от руската страна. Така че, тези решения трябва да се вземат много внимателно.

Аз лично не бих рискувал и застрашил тяхното състояние, заяви Кирил Петков относно безопасността на моряците.

Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището - те са като алеята на смъртта. В момента са влезли руските танкове и обстрелваха украинците, които държат линията. Единият от танковете беше взровен. В понеделник в 9.00 ч. сутринта имаше утихване на боя и нашата група беше готова да отиде и да ги вземе. Но трябваше да се прецени на място дали е опасно. При комуникация с капитана, той каза - изглежда не се стреля и не мога да съм сигурен дали няма да се стреля пак. Готови сме в първите минути, когато няма бойни действия да ги изведем, следим ежечасно ситуацията. Но трябва да е безопасно, обясни премиерът.

Петков коментира и новината, че кандидатът на ИТН за управител на БНБ Любомир Каримански е получил заплаха чрез есемес.

"От снощи МВР работи по тази информация. Обадих се веднага на министър Рашков и на Пламен Тончев от ДАНС. Недопустимо е този тип заплахи да се изпращат към когото и да било", подчерта премиерът.

Петков заяви, че изясняването на въпроса кой е автор на заплахата е от най-високо приротитет и допълни, че е разговарял и със самия Каримански.

Със сигурност това са мутренски похвати. Въпросът е кои са мутрите, които са го направили. Пълен абсурд е твърдението, че това идва от друг кандидат, категоричен е Петков.

На въпрос на БНТ има ли напрежение между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", той отговори, че коалицията е сложна структура.

 

Източници: БГНЕС, БНТ

 

 

 

Коментари

  • Киро Лъжеца

    08 Апр 2022 12:03ч.

    А дали някой ти вярва още?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вярва му

    08 Апр 2022 12:29ч.

    само евродобитъка.. Съдба, ко да праиш.. Повече овци са изядени от овчарски кучета, отколкото от вълци,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eugabr

    04 Юни 2022 14:20ч.

    buy plaquenil online - <a href="https://baricitinib.store/">baricitinib drug</a> buy baricitinib 4mg online

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zztbbs

    25 Юни 2022 3:45ч.

    purchase cyclobenzaprine generic - <a href="https://rketorolac.com/">generic toradol 10mg</a> buy propranolol online

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Irssyg

    28 Юни 2022 14:12ч.

    order losartan 50mg online cheap - <a href="https://promethazinen.com/">promethazine 25mg sale</a> buy phenergan

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    08 Апр 2022 12:08ч.

    лъжливото овчарче

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жизел Каракютукова

    08 Апр 2022 14:55ч.

    А, защо, ти се опитай и ще разбереш значението на думата безизходица от първо лице!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Апр 2022 12:09ч.

    Трябва да се проумее, че веднъж влезли в капанът на Европа македонците ще клекнат като всички други поробени европейци, за какво да ги спираме да се самонакажат!? Иначе ги настройваме срещу нас и ги сплотяваме в сектата им, защото те са секта, а ЕС ще ги съсипе, както съсипа НАС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Апр 2022 12:14ч.

    В съвременна Европа, няма нито история, нито култура, за тези роботи такива понятия вече не съществуват, те ги презират дори за техните държави! Играе се над национална игра, а макетата сами се врат, при тези финансово икономически трансформации никой не му пука за македонските фантазии, нека олазят в ЕС после ще им се смеем на либеращината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Апр 2022 12:21ч.

    Проблемните македонци които ни мразят са сърбомани, самата идеология е на базата на комплекс и връзки с велика Сърбия, предвид сегашните обстоятелства, едно влизане в ЕС ще им даде друга посока на омразата, защо трябва да им се превръщаме в обект на омраза и да се сплотяват антибългарски, война ли искаме по дяволите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Апр 2022 12:25ч.

    Македонците са комплексирани измъчени нещастни хора, смесица балканска и помиарска, и не бива да им се дава на такива повод да се обединяват около външна не навист... Културата им е фейк, ако се подтиска само ще загнои, в ЕССР нема лабаво и за това мисля че това не е хълм за умиране, а вид обединение в мизерията ЕССР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    08 Апр 2022 12:35ч.

    След всяка негова среща има две напълно различни изявления от него и отсрещната страна. Урсула каза, че са обвързали падането на ветото с получаването на пари по плана. Сега трябва да стане ясно кой от двамата лъже, но първата ми мисъл е, че това е лъжливото ни овчарче. А корабът трябваше отдавна да е тук, имаше някакви изказвания отдавна в тази посока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кое не е ясно

    08 Апр 2022 12:48ч.

    И двамата лъжат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    08 Апр 2022 13:10ч.

    Как не се сетих, по-добър си в догадките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Апр 2022 12:41ч.

    Китайците имат едно проклятие с пожеланието с което трябва да се внимава! Нима българската мечта и идея не беше- Мизия, Тракия И Македония да са обединени?! Ето ви заповядайте, но в контекста на ЕССР, това са историческите обстоятелства и подробности, ако искате приемайте, ако НЕ искате- специална операция, И Румен със самолет, да ги спасява от промитите мЪкИдонски мозъци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Апр 2022 12:51ч.

    Като гледам войната в Украйна ми опротивя и история и култура и език, защото в сегашните времена лесно може да бъде манипулирани и изопачени с мрачни SMART цели! Единствено принадлежността към християнството, мира и толерантността, са трудни за манипулиране(в съвремието) защото всичко се е превърнало в диалектика целяща хаос и унищожение, разделяй и владей...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Апр 2022 12:59ч.

    Истинската култура може сама да се опази, тя е над хора и поколения и е на ДНК равнище! Българската култура е всъщност вулгарна и цинична, дала дълбоки световни корени- бациликус булгарикус, полезна за оцеляване и ориентиране, тя няма нужда от защита защото е жива и плъзнала като венерическа болест, това са биологическите и антропологически обстоятелства С Цинизъм към световен Комунизъм БГ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    08 Апр 2022 13:20ч.

    Всичко може да се манипулира, Христос беше убит от религиозни фанатици с мания за власт. За мен няма значение дали ще ме преследва прогресист или религиозен фанатик. Но си прав, че за масата от хора има значение каква е преобладаващата култура, прогресизмът премина в откровен антихризъм, щетите са огромни .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    08 Апр 2022 13:25ч.

    Култура означава култ, какъв е култа на хората, към какво. Така че, ако култът на хората е към измамливи неща, как си представяш да „се запази сама“ по-добрата култура? Тя е функция на човешката душевност, не е нещо във въздуха. Има си Истина независима от нас, силата на българската култура е, че е вдъхновена от нея исторически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Апр 2022 13:28ч.

    Тънкият момент е че Исус предупреждава и обяснява как се случва тази манипулация на разделянето и поробването на човек, дори и на най базово биологическо ниво, за това е велик лечител, защото показва къде е проблема у хората- в тях самите е разделението- лява дясна половина! Предпочитам да си избода Македония, от колкото да ме вкара в грях!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    08 Апр 2022 13:55ч.

    Не знам дали искам да разбера какво точно казваш, но не съществува технология за превръщането на добрия човек в лош, която да не включва неговия избор. Затова и „излекуваните“ останаха „малко стадо“. Исус даде истински избор, чрез Словото Си, което не можа да бъде цензурирано от никой, за което беше разпънат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    08 Апр 2022 13:59ч.

    Единственият начин да освободиш някой, е като позволиш да чуе истината, срещу която има огромна цензура и сили, които работят за унищожението на всеки неин носител. После човекът решава сам, за кое ще застане. В грях може да те вкара безразличието към поробения човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петков: Няма да се опитвам да направя каквито и да е договорки за РС Македония

    08 Апр 2022 13:09ч.

    Ми, прав е човекът. Киро просто ще изпълни каквото са му разпоредили жените около него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    08 Апр 2022 13:24ч.

    възможно е да не се опитваш...защото вече си направил договорките...дебил с дебила ти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи