Петков: Луксозното пребиваване на бежанците не може да продължи

Петков: Луксозното пребиваване на бежанците не може да продължи

Не може българската държава да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване в България". Това коментира днес премиерът Кирил Петков по повод предизвиканото напрежение с бежанците от Украйна у нас.

"Ние за три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от най-хубавите хотели на България. Сега влизаме в малко по-нормални рамки, все пак те са бежанци. Българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване в България. Така че влизаме в една реалност, която е по-близка до тази, която се очаква за бежанците," каза Петков в Брюксел, цитиран от БНР. Той защити своя вицепремиер Калина Константинова, като заяви, че е получил уверения от нея, че условията на новите места са добри.

Изявлението на Петков е поредното от страна на правителството, което не признава никаква своя вина за създалата се ситуация, която раздели и изостри още повече настроенията у нас. Точно българската държава обаче избра най-лесния път за посрещане на бежанците, като ги употреби за спасяване на туристическия сезон на хотелиерите и ги настани по луксозни хотели, без да направи нищо за интеграцията им. Сега всякакви отговорни фактори насочват отговорността към самите украинци, като в последните дни тонът стана недопустимо остър и обиден.

Бежанските лагери

Междувременно днес правителството започна да реализира вчерашната си заплаха, че който капризничи и отказва да се мести, ще бъде настанен в бежанските центрове в Елхово и Сарафово. В Сарафово в буферната зона вече се издига палатков лагер за 600 души, като днес в този център могат да се приемат 250 души, а от утре бройката ще е над 1000, според зам.-областния управител Пламен Янев, цитиран от БГНЕС. "Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер”, коментира Янев.

В Елхово в контейнери/фургони могат да се настанят 1700 души. Тази сутрин, според Би Ти Ви(link is external), хотелиери са получили клип от фургоните в Елхово, които да показват на бежанците.

От обясненията на официални лица днес се подразбира,че това ще е временна мярка, тоест там ще нощуват хората, които не са направили своя избор как да постъпят. "Буферните центрове в Сарафово и Елхово са възможност за 72-часова мярка - за да се отсеят наистина тези хора, които искат да останат, да се възползват от възможностите за подслон и прехрана от тези, които не искат", заяви пред БНР (link is external)депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова. 

Суматоха

Самите хотелиери също изпаднаха в недоумение от опитите на вицепремиера Калина Константинова да сплаши украинците. Тази сутрин хотелиери от морските курорти заявиха, че при тях все още стоят хиляди хора. В суматохата вчера шефката на агенцията за бежанците Мариана Тошева каза, че не са преместени към 5000 души. Ясно е, че изпразването на стаите няма да приключи днес, макар да изтича тримесечната програма за настаняване. Формално мнозина от украинците могат да стоят до утре на обед.

Все по-голяма част от хората или се връщат в Украйна, или търсят квартира у нас на общ принцип, или отпътуват за други европейски държави. Че отказът от правителствените услуги е масов, свидетелства областният управител на Варна Благомир Коцев. Преди дни той каза, че от региона записани за преместване има 7000 души. Днес обаче съобщи пред bTV,(link is external) че 3000 от тях сами са намерили решения за бъдещето си. Коцев очаква бройката на записаните да пада още - до към 1000. В Бургас също се говори (link is external)за отказ с огромни темпове - 1200 от 1600 души в един хотел спешно са отпътували обратно към страната си.

Украинците продължават да твърдят, че липсва информация къде точно държавата смята да ги премести. Същевременно все повече са данните, че хора напускат и държавните бази в планините, след като току-що са пристигнали.

Днес стана известно още, че Европейската комисия стартира платформа на ЕС за обмен на информация относно лицата, ползващи се с временна закрила. Платформата ще позволи на държавите — членки на ЕС да обменят информация относно регистрираните лица в реално време, така че лицата, бягащи от Украйна, да могат ефективно да се възползват от правата си във всички държави членки, като същевременно се разглеждат случаи на двойни или многократни регистрации, и се ограничават възможните злоупотреби. Комисията разработи това техническо решение с безпрецедентни темпове като част от плана от 10 точки за засилена европейска координация при приема на хората(link is external), бягащи от войната в Украйна, договорен на извънредното заседание(link is external) на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 28 март 2022 г. Стартирането на платформата представлява допълнителен резултат, свързан с изпълнението на плана. Комисията ще предостави на Съвета актуална информация за целия набор от инициативи на предстоящото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през юни.

 

Източник: "Сега"

 

Коментари

  • Не смесвайте мухите и котлетите в сметката

    31 Май 2022 16:30ч.

    както казват омразните нам московци. Като имало желаещи да си седят на първа линия - нека седят. Ние укрофилите не сме бедни хора, ще пожертваме туй-онуй да понамажем ръчичките на тоя и оня... та "Народното" Събрание да им гласува пожизнено спа и кални бани. Сега да не е тоталитаризма, когато Пена и Вуте одеа на море сас самолет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуте, недей да баламосваш хората

    31 Май 2022 16:53ч.

    с шопски лакърдии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    31 Май 2022 16:33ч.

    Господинът, озовал се в премиерското кресло, би трябвало да е усвоил покрай пребиваването си в чужбина елементарното правило, че публично, още повече в това си качество, не може да ръси приказки като в тесен кръг приятели. Отделна тема е, че трябваше да създаде по-смислена организация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • каква интеграция бе? как може да се допуска това - някакви си ще ги интегрираме?!

    31 Май 2022 17:08ч.

    Бежанците от арабския свят ги биеха баретите и граничарите, след което ги гонеха по най-бързия начин от България - на Запад. Сега точно за "викингите" трябва премиера да си мери приказките и всички са длъжни да им осигурят живот пет звезди. Има разлика между хора, които имат нужда от помощ, и хора, които нямат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Расисти? Ние - расисти?! Никога!!!

    31 Май 2022 17:11ч.

    Справка - гръцките острови покрай турското крайбрежие и условията в бежанските лагери там. Иди да разгледаш и след това ела тука пак да говориш за по-смислена организация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юни 2022 1:08ч.

    Това същество, което по ирония на съдната е МП, трябваше от самото начало да се сети, че на "бежанците" не им трябва луксозно пребиваване в България. Но тогава се натягаше на господарите си, нали? Дайте да им дадем всичко, докато се усетим, че ни работят по този начин. Друг е въпросът, че момчето не знае, кога какво да говори... Професионална непригодност...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    31 Май 2022 16:51ч.

    И какви са тези 4-5 звездни хотели, дето за 40 лв. са съгласни на нощувка и храна ? А за другите колко са цените-над 100 лв. на човек. То 40 лв. няма дори обикновена квартира без храна. Ама нали е солидарност, после ще го избием от редовните туристи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    31 Май 2022 16:53ч.

    Извън сезона са празни. Собствениците са съгласни и на ниски цени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    31 Май 2022 17:08ч.

    Но щом са на хотел да си ги плащат сами, не Бюджета на Републиката. Не е справедливо. На украинец 40лв., а на човек с увреждания 16лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опс

    31 Май 2022 17:38ч.

    Има укрохохал-има проблем! Няма хохал- нет проблем! СЛЕДОВАТЕЛНО: ...бой и кючек по хохлите и право на североизток. Там дядо Ваня ги очаква

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може да продължи

    31 Май 2022 17:48ч.

    Ама защо започна, глупако?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    31 Май 2022 17:50ч.

    https://www.gna.org.gh/1.21489002?fbclid=IwAR3gQXRJ93Gr4-B84J_61OSZ60lcfYBA6r3Mj4xrcQ-UEPU_qPbSajTO5Q8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    31 Май 2022 17:50ч.

    https://www.kgns.tv/2022/05/03/hundreds-ukrainian-refugees-wait-mexico-camp-hoping-asylum/?fbclid=IwAR1POvvlOAMSJsIDXUjqAOUU5O5r88nT-yz8OdGrUeKj7E3MyhyCDj01FzM

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Май 2022 18:18ч.

    Тва некъф майтап ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, со кротце со благо и со малце кютек

    31 Май 2022 17:58ч.

    да си оди кой ут дей. Кирчукукорчу най напреде усинувиа войната сетне усинувиа сто иляди отпускари пу мурету, ма алиментити ут бюжета!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    31 Май 2022 19:03ч.

    А защо не го направихте още в самото начало?! Но нали трябваше да се помазните на САЩ и ЕС какви сте демократи, хуманисти, с ценности...А ние, дето не се юрнахме да "спасяваме" укаинците бяхме нагрубявани с какви ли не епитети. Тъпанари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванчо йотата

    31 Май 2022 19:21ч.

    Почти напълно завършен идиот, интересно как е наизустил фразата за края на лукса по хотелите, дето сам ни я натресе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо

    31 Май 2022 21:27ч.

    Това гламаво пишлеме Кирчо нещо обърна палачинката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГабалЕ

    31 Май 2022 21:36ч.

    Що така, бе Киро? Асенчо ли ти скръцна със зъбки заради парАта? Или пък се уплаши от социолог. проучванията, че падаш като камИк у блатна вОда и си мислиш, че ще сложиш някоя точка +? Или има нещо друго, което ще излезе на яве след някой ден? Май е третото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоналд Дръмп

    31 Май 2022 22:11ч.

    Вероятно малка част от бежанците идват от зоните на активен конфликт, тези от източна Украйна се считат за врагове от години, затова и бягат към Русия. Защо нищо не се говори за профила на бежанците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • маларт

    31 Май 2022 22:46ч.

    Я, Кирил Петков станал народняк. Това го прави, за да се хареса на хората. Иначе не му е проблем нов милиард за целта, но все пак трябва широка народна подкрепа, че иначе лошо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като не им харесва, да си ходят

    31 Май 2022 23:21ч.

    Аз не съм бил на море вече 30 години и не зная какво е петзвезден хотел на морето (сигурно е нещо много лошо)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    01 Юни 2022 0:45ч.

    Това внезапно дружно пенявене срещу украинските пришълци на довчерашните им върли защитници е доста неестествено, започва да намирисва на прикриване на далавера – я с бройката, я с продължителността на престоя в хотели по програмата от 40 лв./ден на човек. Уж ги напъждат, за да не лъсне, че настанените са били много по-малко от платената пара, може би.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    01 Юни 2022 5:59ч.

    Самия факт, че 5000 си стегнали куфарите обратно в Украйна говори достатъчно за какви бежанци става дума. Не бях чул бежанец да предпочете "да се крие в мазето" вместо почивна станция в България. Бай Ганю в украинска носия... Затова пък абдалите в България край нямат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    01 Юни 2022 6:03ч.

    Аз ако съм на Харвард, на тия недоразумения бих анулирал дипломите, които с голяма вероятност са получени за онлайн курсове. Българския народ, дори дедо симо не можа да го научи да не верва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Наемник

    01 Юни 2022 7:37ч.

    Много просто. Рискът да умреш в родината си е за предпочитане пред гостоприемството на такива като сбирщината тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сбирщината тук

    01 Юни 2022 9:11ч.

    е на кремълски порцион, трябва да го заработва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи