Петков и Василев: Полша, Румъния, САЩ и Великобритания купуваха българските оръжия за Украйна

Петков и Василев: Полша, Румъния, САЩ и Великобритания купуваха българските оръжия за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Полша, Румъния, САЩ и Великобритания са купували българските оръжия за Украйна, съобщиха съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев на брифинг в парламента.

Те подчертаха, че директен износ за Украйна е нямало и в този смисъл не е нарушен нито един закон или решение. Петков и Василев не дадоха еднозначен отговор дали Корнелия Нинова е знаела коя е крайната дестинация на оръжията. Тя на няколко пъти е заявявала, че червена линия за левицата е изпращането на военна помощ за Украйна. По думите на експремиера Петков тя дори е заявявала, че ще се оттегли от управляващата коалиция.

Повод за брифинга са публикации на "Политико" и "Ди Велт", в които се твърди, че "България тайно спаси Украйна" с доставки на гориво и боеприпаси, които България е изнасяла, които чрез посредници стигали до Украйна. Пред "Ди Велт" бившият премиер Кирил Петков заявява, че "около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идвали от България". Асен Василев пък казва, че в няколко момента българският износ на дизел за Украйна е покривал от 40% от нуждите на страната. Твърденията се потвърждават от външният министър на Украйна, който казва:

"Докато някои членове на българската управляваща коалиция заемаха страната на Русия, Петков реши да бъде от правилната страна на историята."

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, заяви, че изпращането на оръжия за Украйна, в това число и безвъзмездно, е дългосрочна политика на обединението.

"Проблем е. Мисля, че България трябваше да заеме честна позиция и ясно да заяви, че ние всячески подкрепяме Украйна... Вероятно, за да се скрие този факт, трябваше да се мине през посредници, е довело и до загуби за България. Лицемерието струва пари. Все пак важното е, че това се е случвало."

Бившият министър на отбраната в кабинета "Петков" и лидер на "Български възход" Стефан Янев каза, че няма нищо ново в изнесената информация. Той е на мнение, че е нормално, особено в условията на война, оръжейната промишленост да търси пазари.

Иван Ченчев от БСП пък все още вярва, че нито един коршум не е стигнал до Украйна:

"Това просто е несериозно. Няма нито един изнесен патрон. Не знам какво е потвърдил Кирил Петков. Тук имаше парламентарен контрол, служебният министър на отбраната каза, че няма нито един изнесен патрон за Украйна. Това са фактите."

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че "Ди Велт" са открили топлата вода и добави, че с подписа на Нинова за изнасяни оръжия за милиарди.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че още по време на управлението на кабинета "Петков" от ГЕРБ-СДС са ги призовавали да си признаят публично, че се изпраща оръжие и още в предходния парламент да вземат официалното решение за военнотехническа помощ за Украйна. 

"Не са открили нещо ново, то е ясно, че отиваха оръжия за Украйна още тогава. Големият проблем е защо лъгаха. Защо Кирил Петков и Корнелия Нинова излъгаха и обясняваха сума време, че нито един куршум не е отишъл за Украйна."

Митов добави, че ако по времето на предходния парламент е било прието решението за военнотехническа помощ, то сега като минимум страната ни е можела да се възползва от програмите за взаимопомощ на НАТО и да модернизира въздушната си отбрана. 

 

Източник: OFFNews.bg

 

 

 

Коментари

 • Ние българите на първо време ще въздадем справедливост на вас и останалите от бандата ви

  18 Яну 2023 15:26ч.

  С останалите да се оправят братушките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв българин

  18 Яну 2023 16:13ч.

  може да бъде човек, който симпатизира на най-вредната за съдбата на България държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  18 Яну 2023 16:26ч.

  Прав си - човек, който симпатизира на най-вредната за съдбата на България държава - Великобритания ( да си спомним Берлинския конгрес, бомбардировките над София и т.н.) не е българин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  18 Яну 2023 16:34ч.

  А ето и още една прелюбопитна новина: https://iz.ru/1456484/2023-01-18/v-sf-nazvali-predatelstvom-initciativu-bolgarii-otkliuchit-rossiiu-ot-swift

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Какъв българин 18 Яну 2023 16:13ч.

  18 Яну 2023 16:43ч.

  Как там было? Чемодан-пешком-нах.й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  18 Яну 2023 15:28ч.

  Съвсем се оплетоха. Нали твърдяха, че частни компании купували оръжие и не можели да контролират какво правят частни компании с купуното въоръжение? Сега се оказва, че били Полша, САЩ и Великобритания. Както преди говореха "никакви самолети не са напускали България", после "ама те частни компании ги купували, ама заминавали в посока Грузия и не са били предназначени за Украйна". Лъжци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  18 Яну 2023 15:28ч.

  докато не бъде затворен в карлуковската лудница, психопатът "Кики Джендъра" ще продължава да прави бели на страната и на народа! дори и на средно интелигентните хора е ясно, че е наследствено обременен с болестта шизофрения /това дори е изписано на лицето му/, но олигарси, престъпници и пр. измети продължават да му се кланят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  18 Яну 2023 15:35ч.

  Списъкът става все по дълъг.Но джепане има достатъчно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  18 Яну 2023 15:52ч.

  Който и да ги е купувал, не сме ги давали на Усрайна... просто бизнес, толкоз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  18 Яну 2023 16:01ч.

  И къде са парите от тия закупувани оръжия, в личните ви офшорни сметки, а иначе теглихте по 500к заеми на гърба на нещастния български народ?! Евроатлантически колониални мерзавци! А днес е годишнината от руския пробив на фашистката 2.5- годишна блокада на Ленинград, но какво е това за харвардско-давоските плазмодии, считащи се за някакви си победители?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  18 Яну 2023 16:03ч.

  В условията на война, оръжейните търговци и производителите от ВПК имат работа, правят бизнес и акумулират огромни печалби. Това е всеизвестен факт. Нещастието на едни, прави щастието на други. Цинично казано, по американски: "business is business". Тук място за морал няма. А въпросът дали всичко е легално, полулегално или нелегално е съвсем друга тема. В нашия случай, трябва да се отчете все пак факта, е всичко е било легално от законова гледна точка. Нашите износители са търгували с партньорски натовските държави и фирми. Къде в крайна сметка е стигало въоръжението е друг въпрос. Едно е сигурно – всички наши политици и отговорни държавници са били съвсем наясно, какво се прави. Друга тема е, дали това е против волята на болшинството от народа, предвид факта, че реално мнозинството не е представено в този парламент, причина за което е масовото не гласуване на изборите... Всеки да си направи изводите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  18 Яну 2023 16:11ч.

  На Промяната краката са къси...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хибридна война

  18 Яну 2023 16:13ч.

  Хибридката си свърши работата. Руснаците яко ни пцуват по форумите. Нищо, че самите руснаци продават нефт, газ и всякакви стратегически суровини на същия тоя Запад. Ама това нема значение, кой ще седне да разсъждава и ориентира в патакламата. Ясно е, че накрая магаретта го отнасят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шарлатан за бой се стяга

  18 Яну 2023 16:15ч.

  Тези са патологични лъжци. Баце лъжеше като за световно, но дори той лъжеше някак безобидно, а тези са лъжливи предатели. Май трябва закон за либераллустрация, че с комунистическата доникъде не я докарахме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  18 Яну 2023 16:33ч.

  Оказа се, че кюлчетата в шкафчето са били по-малкото зло ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хохол

  18 Яну 2023 16:22ч.

  чак да сме "спасили" Усрайна....при положение,че виждаме на какво дередже са в момента,по-скоро сме помогнали за по-бързото им изтребване....каквото и да е,както винаги ,политическата ни класа е късогледа,неданолвидна ,слагаческа ,абе плужеци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • янко

  18 Яну 2023 16:44ч.

  Значи Кирчо и Кокорчо лъжят цяла България, а после се хвалят на брифинг, колко добре са лъгали. А пък тяхната патеричка, която е не по-малко лицемерна от тях, мрънка че лицемерието срувало пари, да се чете финансови загуби, за България. А Корнелия е като котката на Шрьодингер - хем е знаела, хем не е знаела. Тези хора са за нобелова награда за мир, физика и литература.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петков и Василев не дадоха еднозначен отговор дали Корнелия Нинова е знаела коя е крайната дестинация на оръжията.

  18 Яну 2023 16:50ч.

  Ама тя от къде да ги знае тия работи? То в България ги знаеха дори децата и кучетата, но тя е партиен лидер и не се занимава с дреболии. На нея и дай правителства да съставя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сестра Златка

  18 Яну 2023 16:52ч.

  Хайде сега всички за минута да помечтаем за следното: ех, ако имахме работеща прокуратура и съд...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  18 Яну 2023 16:57ч.

  За съжаление е ясно, че ще си останем само с мечтите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лопата

  18 Яну 2023 16:56ч.

  Киро и Асен наебаха руската педерация, яко с 200, героям слава! Българските путинофили също са много преебани, пенсийките им се изплащат със руска кръвчица, да им горчи докато се крият по дупките и чакат москаляците, да ги освободят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  18 Яну 2023 17:00ч.

  За огромните пенсийски от 467 лв. ли говориш? Не вярвам комисионните на тъпото Киро и Асенча да са отишли в ДОО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи, минавали са пак през посредници

  18 Яну 2023 16:56ч.

  А посредниците връщат ресто, нали така? Е, сега е момента да разберем колко е рестото, дали е крипто и кой го е получил? Не че не знаем, но искаме официално потвърждение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борисов

  18 Яну 2023 16:57ч.

  Нека да проверим чекмедженцата на Киро, Асен и Корнелия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова след пленума: Каним лидерите на среща, търсим това, което ни обединява

  18 Яну 2023 17:10ч.

  Това което ви обединява е доставката на оръжия за Украйна. Това е отвратително!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американската подлога Кирчо Канадчетп

  18 Яну 2023 17:16ч.

  Welt: инициаторът на отключване на Русия от SWIFT и замразяване на нейните активи беше България Бившият министър-председател на България Кирил Петков предложи да се изключи Русия от платежната система SWIFT и да се замразят европейските активи на Централната банка на Русия. РБК Както съобщава изданието, Петков на 25 февруари 2022 г. посети неформалното заседание на Европейския съвет в Брюсел. ТАСС В хода на срещите, които се затегнаха до нощта, българският политик предложи да се изключи Русия от платежната система SWIFT и да се замразят европейските активи на Централната банка на Русия. REGNUM

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще дойде

  18 Яну 2023 17:28ч.

  Ще дойде ден, когато ще потърсим сметка на тези мерзавци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да да ама не

  18 Яну 2023 23:17ч.

  сметката се пише на България и българите, а тия питеци ще се изсулят като "герои" на по-добро място, дори и два шамара няма да има за тях. Правят политическа кариера и получават пари за това. "Промяна",...така ли беше думичката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  18 Яну 2023 17:28ч.

  Умни са. Знаят, че за политически слугинаж на външни интереси (въпреки очевидните щети, които това ни нанася), няма кой да ги осъди. Единственото за което реално могат да ги осъдят е Nexo и за това "разгарят" друг скандал. Няма случайни неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  18 Яну 2023 17:34ч.

  Българите ще трябва дълго да живеем с вината за жертвите на войната в Украйна. Очевидно по наша вина умират хора там, ние пращаме оръжията, с които убиват. Винаги съм знаел, че политиците на лъжци с мръсни ръце, а сега вече са с ръце окървавени до лактите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма думи

  18 Яну 2023 17:47ч.

  които да опишат погнусата от тези безгръбначни антибългари, предатели. Та затова ли шефът на НСО e бил при тях - да сe договорят да ги пазят от народната любов? След такова признание обикновено следват още подобни такива ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подариха, от името на данъкоплатеца

  18 Яну 2023 17:48ч.

  САЩ не купуват, те ни ограбват, като пример, над 4 милиарда за Ф-16, които никога няма да видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шарлатани сър

  18 Яну 2023 17:51ч.

  Тези идиоти направиха така, че Борисов вече изглежда в очите на хората като дребен квартален джебчия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ванко - по известен като Ваня от пл Македония

  18 Яну 2023 18:03ч.

  Сузи, куршум не е изнасян...патрон може! Но теб съчетанието на първите 3 букви от думата те карат да притреперваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • lizard

  18 Яну 2023 20:08ч.

  Не е ли редно да влезете в затвора, ако това което излиза в медиите е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАПРАВО НАСТРЪХВАМ ОТ ТОВА, КОЕТО ЧЕТА "НОВИНИТЕ" ОТ ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ДНИ!НЯКОЛО

  18 Яну 2023 21:36ч.

  Имам чувството, че някъде, в някой офис, е създадена стратегия за тоталното разтрогване на последните няколко нишки, свързващи България с нейната Освободителка от османско робство и завършването на образа на България като смъртен враг на Русия. Колко лесно след това България ще бъде хвърлена в кладата на войната, за да изгори като страна на малоумници и глупаци. Някой направо ни е взел на ръчно управление. Ще изиграем ли ролята си на следващата порция "пушечно месо" след приключване на запасите на украинското?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • добър янки

  18 Яну 2023 23:06ч.

  "чувството" ти е вярно, преди години ви бях казал, че заради упреците, че сме ви бомбардирали по време на ВСВ, ние си вземаме бележка и ще направим всичко, което трябва, за да накараме руснаците да ви бомбардират. А и без това живеете, само заради нашата човечност и добрина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  19 Яну 2023 9:27ч.

  "Схемата е много проста" - Западните безродници в България плюят и насъскват народа срещу Русия, западните безродници в Русия плюят и насъскват Русия срещу България, а всички те се командват и координират от съответните им западни господари чрез техните служби, медии, нпо-та.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На снимката

  19 Яну 2023 11:16ч.

  Барон Мюнхаузен и Пинокио дават пресконференция

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  19 Яну 2023 15:37ч.

  Този по-пълничкия на Карлсон ми мяза повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи