Петков и Василев отказаха да се явят в комисията "Джемкорп"

Петков и Василев отказаха да се явят в комисията "Джемкорп"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кирил Петков и Асен Василев ("Продължаваме промяната") отказаха да се явят и да бъдат изслушани във временната комисия, която проучва обстоятелствата около меморандума между правителството и базираната в Англия "Джемкорп кепитъл мениджмънт" (Gemcorp). Аргументът и на двамата бе, че в момента в парламента се провежда парламентарен контрол, в който на депутатите предстои да изслушат регионалния министър Иван Шишков по темата магистрала "Хемус". По думите на Петков бившият министър на енергетиката Александър Иванов ще присъства на заседанието и ще изложи всички факти по темата.

"Този парламентарен контрол е много по-важен, отколкото да се занимаваме с цирковете, организирани от партия ГЕРБ", заяви Петков. И добави: "Омръзна ни от Борисовките. Няма да се занимаваме с несъстоятелни неща."

Бившият премиер припомни, че меморандумът с "Джемкорп" е необвързващ и правно незадължителен, че вече е бил прекратен и че има подписан отказ както от IP3, така и от "Джемкорп" от претенции.

Депутатът от партията Венко Сабрутев също припомни, че на предишното заседание на комисията служебният министър на енергетиката Росен Христов е потвърдил, че няма никаква щета за държавата от прекратяването на меморандума. По думите му ГЕРБ повдигат несъществуваща тема, за да пуснат димка и да се избегнат другите важни теми за обществото.

Преди няколко седмици парламентът гласува създаване на временна парламентарна комисия, която да проучва подписания меморандум по предложение на ГЕРБ. Повод стана твърдението на Десислава Трифонова от ГЕРБ, че меморандумът не е прекратен, макар че от компанията отрекоха това. В подкрепа на твърденията си Трифонова посочи отговор от страна на служебния енергиен министър Росен Христов. В него пишело, че бившият енергиен министър Александър Николов е изпратил писмо с искане за двустранно споразумение и прекратяване според един от членовете на договора, вместо да го прекрати едностранно с едномесечното предизвестие, което е предвидена процедура по друг член, и до този момент няма отговор от ответната страна и подписано споразумение за взаимно прекратяване.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • Еничари са те, караибрахимовци

    06 Дек 2022 16:00ч.

    Гниди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    06 Дек 2022 18:43ч.

    Само Тиквата е по-голям измамник от шарлатаните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гузни ли? Що ли?

    06 Дек 2022 16:09ч.

    Тук може и да откажат, ама при прокурора отказ няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те и на Горбачов му обещали ,

    06 Дек 2022 16:35ч.

    ама после се видя , че няма нищо подписано. Та сега се варим с война в Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирил и асен на лондонски протежета, а лондонските простотии от взривяването на моста, тръбата, дугина и буча са все същата простотия

    06 Дек 2022 17:41ч.

    сигурно е излишно да споменавам, че асен е обвинен в измама. кой още се съмнява, че имаме работа с изпечен мошеник дошъл да мами? още тъпаци да го избират?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи