Петков и Лорер се похвалиха с видео от среща с благодарни украинци

Петков и Лорер се похвалиха с видео от среща с благодарни украинци

Правителството обеща специални карти зеа бежанците от Украйна, както и мобилни групи за тяхната регистрация. Това става ясно от разпространено от правителството видео от среща на министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът Калина Константинова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер с бежанци от Украйна.

На видеото от разговора с няколко човека се вижда как Константинова им обяснява, че очакват от бежанците да кажат от какво имат нужда. Тя им казва и, че от петък ще им се издават специални карти.

Даниел Лорер пък ги поздравява на руски, след което минава на български и обяснява, че целия български народ е с тях. След това една от украинските участнички благодари на българското правителство.

Друга от участващите в разговора пита каква е процедурата, за да бъде получен документ за пребиваване в страната, на което Константинова отговаря, че буквално от петък ще има облекчена процедура по предоставяне на статут и документи. Тя казва и че там, където има по-големи групи и децчица, ще се изпращат дори мобилни групи, които да оправят документите. 

Константинова съветва бежанците да поискат статут за временна закрила, за да могат да имат пълните права, включително и на медицинско обслужване. 

В един момент към срещата се присъединява и премиерът Кирил Петков, който сменя на стола Лорер. Министър-председателят първо поздравява участниците с деня на жената 8 март, след което декларира, че правителството стои изцяло зад каузата Украйна. Петков обяснява, че ще може да има 200 000 работни места за украинци.

Кабинетът ще задейства днес европейската директива за временна закрила за бежанците, която ще даде възможност на хората, бягащи от войната в Украйна, да получават временна закрила по улесенена процедура. Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на МС.

Въпросната евродиректива е от преди 20 г. (от времето на войните в бивша Югославия), но досега не се прилагаше. На 4 март т.г. тя бе активирана, след като вътрешните министри от ЕС я приеха наново. Директивата предвижда хората, попаднали под нейното действие, да получат автоматично правата на бежанци, без да е необходимо да кандидатстват и изчакват получаването на такъв статут. Правото на временна закрила ще получат украинците, пристигнали в ЕС след 24 февруари, когато започна войната в Украйна. Този статут позволява на бежанците да получат подслон, социални и здравни грижи, да имат достъп до образование и да могат да работят легално във всички държави в ЕС. Правата им ще важат за 1 г., с възможност за удължаване на два пъти с 6 месеца.

Днес също така ще се одобри и помощта от 40 лв. на ден за украински бежанци, търсещи закрила в България. Предстои да се разберат условията за получаването й.

"Предстои да се одобри и решение за отпускане на допълнителни средства за изкупуване на зърнени култури, така че да се осигури продоволствието на страната ни до 2023 г. и за да сме сигурни че хлябът на българина ще бъде на масата", коментира още Петков. Вчера стана ясно, че правителството ще изкупи 1.5 млн. тона зърно от българските производители - количество, достатъчно да се запаси страната със зърно до реколта 2023 г. Покупката на хлебна и фуражна пшеница ще е по пазарни цени, която ще бъде съхранявана в складовете на държавния резерв.

 

Източник: "Сега"

 

 

 

Коментари

  • Владимир Владимирович Путлер

    09 Март 2022 12:44ч.

    Като изключим типичното самохвалство и перчене като пуяк на Кирето и трупата му клоуни, нещата са много сериозни. Комунистите в правителството не подкрепят политиката срещу Русия, те са верни до гроб на тази тяхна фактическа родина. Кирето защо не ги изгони и не привлече Герб? Иначе комунягите ще го свалят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А?а?

    09 Март 2022 13:15ч.

    Щото младежкото Гроб довчера организира саботажи с цените на горивата и създава паника сред населението с цел хаос и сваляне на правителството. Други тъпи въпроси имаш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    09 Март 2022 14:13ч.

    Пълни глупости. Герб са клекнали пред Кирчо и не са никаква опозиция. Само чакат да се качат на софрата. И ще са много по послушни на Кирчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    09 Март 2022 12:59ч.

    след прекратяването на услугите от Visa и Mastercard в Русия, руските туристи естествено ще отидат в страни, където се приемат руските дебитни карти Mir: Турция, Египет, Тунис, ОАЕ, Мексико, Виетнам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    09 Март 2022 13:51ч.

    Трябва да търсите благодарността на българскиянарод! Ако я получите, имате основания за задоволство! Другото е перчене, без покритие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    09 Март 2022 14:08ч.

    До идването на "Продължаваме Промяната" на власт българският народ живееше с чувство за корупция, бедност и безизходица. След като машинитие ни ги назначиха за "елит", към тези чувства се прибави и чувството на благодарност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Март 2022 14:33ч.

    Ние ще сме им благодарни да се изметат по-скоро към Отава и Тел Авив !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • alnamon

    09 Март 2022 15:40ч.

    видео с благодарни българи от 3-ти март ? https://www.youtube.com/watch?v=oBI7MCDh3vA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи