Петков и Донев демонстрираха различия във вижданията си за състоянието на страната

Петков и Донев демонстрираха различия във вижданията си за състоянието на страната

Смелост" - това беше ключовото пожелание в изявленията на вече бившия редовен премиер Кирил Петков и на наследника му Гълъб Донев на церемонията по предаването на властта в Министерския съвет.

Без да влизат в директни нападки, двамата демонстрираха явни различия във вижданията си за състоянието на страната и действията на напускащия властта управленски екип.

Петков повтори, че оставя държавата осигурена от гледна тока на независимите енергийни доставки, мерките срещу инфлационното обедняване и социалните помощи. Донев отвърна скептично, че тепърва предстои да се запознае в детайли с обявените успехи и настоя пред министрите си за търсят работещи за хората решения, вместо "поредните ефектни политически послания".

"Противно на внушенията в общественото пространство, условия за апокалипсис в България няма, заложени мини няма, клопки няма, подводни камъни също няма, които да отклоняват вниманието ви от подготовката за честни предсрочни избори", обърна се към новите министри Кирил Петков.

Той подчерта, че в седемте си месеца начело на управлението кабинетът му се е погрижил България да има предвидимост и спокойствие за цените на енергоносителите за потребителите и бизнеса, отоплението, горивото по бензиностанциите, диверсификацията на природния газ. Добави, че на служебното правителство няма да се налага да гаси пожари в социалната система, защото пенсионерите са извадени над линията на бедността, осигурени са помощи за младите семейства и уязвимите групи, а също и допълнителни пари за училища и детски градини.

"След 12 години застой само за 7 месеца направихме истинска газова диверсификация, което ще ви помогне да се справите по-лесно с последствията от световната енергийна криза и икономически ефект от войната. С пускането на газовата връзка с Гърция още от края на септември хората могат да усетят съществено намаляване на цените. Създаваме и условия за получаване на по-евтин газ в количества, които да стигнат до пролетта", добави той.  

Петков отчете, че екипът му оставя бюджетен излишък от 1.5 млрд. лв. и повтори, че е бил свален от власт заради ударите по корупционните схеми в държавата. "Надявам се да продължите по нашия път борбата с корупцията и срещу липсата на справедлива съдебна система", посочи той и пожела на новия кабинет "кураж, смелост и успех" в тази битка.

По думите му са готови и оперативните договорености по Плана за възстановяване. "Още тази седмица можете да пратите фактура на ЕК за 2,6 млрд. лв. аванс по Плана за възстановяване", каза Петков.

 

"Предстои ни запознаване в детайли с успехите, които наследяваме", отвърна служебният министър- председател Гълъб Донев. Той акцентира на основните задачи, с които кабинетът му трябва да се справи: цените на газа и на горивата, високата инфлация, блокираните ремонти на пътищата от републиканската пътна мрежа, протестите на строителните фирми.

Донев отговори индиректно на Петков като призова министрите си да отстояват с всеки подпис и решение националния интерес на България: "Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзка с хората. Когато търсите решение мислете за всеки човек, който ще трябва да се справя с проблема и ще разчита на държавата [...] Очаквам от всеки от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки гражданин, съобразени със законите, които имат за цел подобряване на живота на хората, а не са поредните ефектни политически послания".

Служебният премиер предупреди, че предстоят месеци на нажежени политически страсти, в които правителството има задача да възстанови добрия тон и продуктивни решения.

Източници: dnevnik.bg, "24 часа", бТВ

 

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    02 Авг 2022 15:36ч.

    На кое вика "диверсификация" простото? Пак сме зависими от Русия на 100%, само дето вече плащаме двойно по-скъпо, щот минава през САЩ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бата Боку знае по-добре

    02 Авг 2022 18:05ч.

    Диверсификация е 50% ot gazprom, 50% от посредник и ем газът по-евтин от изцяло чрез посредник, ем има за критични нужди, ем Авропата/САЩ доволни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    02 Авг 2022 15:40ч.

    "Предстои ни запознаване в детайли с успехите, които наследяваме" ахахахаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амира

    02 Авг 2022 16:04ч.

    ? г-н Донев има добро чувство за хумор, а Киро дали е схванал намека...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако можеше да схване иронията

    02 Авг 2022 18:21ч.

    нямаше да му викат Кири Простото. Пък и е дебелоок за три Тикви - не му пука, че му се подиграват, важно е да се докара на западните masters of pupets и да се просне в краката им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    02 Авг 2022 16:08ч.

    Абе про100 Киро, ма не съвсем! Каквото можа да счупи, счупи, остави ни е батака! А той, взел 30-те сребърника за "добре" свършената работа и тю-туу у Канада? С ние? Абе, Нас кой ни брои за живи? Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    02 Авг 2022 16:14ч.

    Кирето пусна едни големи лъжи като за последно, все пак лъжец като него щеше да се изложи, ако не беше плещил разни-безобразни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    02 Авг 2022 16:23ч.

    Състоянието?Жена ми си бе преди 2 месеца....Каза"същата простотия и бедност както по рано, боклуците и кофите около блока са същите (С. Загора).Дупките са си там.Аз ще направя разбор 2024 ако отивам там (може да не сме живи или колонията да е изпепелена).Последно бят 2019.Иначе за 100киро-куршум .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заарския, ти гледай преди колонята

    02 Авг 2022 18:06ч.

    на вас черните да не ви запалят газо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от кочове, пръчове, ярета и прочие преживни

    02 Авг 2022 20:36ч.

    безродници, които са зарязали родината си в тежките години, ненавиждат я и я презират, но много държат да гласуват, да дават акъл и да определят съдбините и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петият закон на г-жа Паркинсън

    02 Авг 2022 17:03ч.

    "Смяната на една туземна колониална администрация с друга туземна колониална администрация има само козметичен ефект."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кратко, ясно и остроумно казано

    02 Авг 2022 17:40ч.

    от г-н Гълъб Донев. Успех! А лъжливото овчарче про100Киро и подопечните му да не си помислят повече за власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "подводни камъни също няма"

    02 Авг 2022 18:03ч.

    Има много тикви, като дънни мини заредени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    02 Авг 2022 18:30ч.

    Единия лъже по навик, другия гради алиби за врмето когато него ще сменят. Ако имаше възмездие, нямаше да имаме такива плячкаджии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рана се почиства и дезинфекцира овреме. Ако не се направи, става гангрена. Тогава се реже, като се маха и малко от живото. Моментът за това обаче сме го изтървали безвъзвратно.

    02 Авг 2022 20:39ч.

    Вече сме във фаза на сепсис и отравяне на кръвта. Апропо, корупцията е следствие, а не причина. Причината е Уолстрийт, Сити и производните от тях две, три и четирибуквени инфекции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слави

    02 Авг 2022 22:52ч.

    Днес като за последно при сдаването на властта, просто Киро, просто се скъса да лъже, докато Донев беше напълно реалист. Но СЛАВА БОГУ, че няма да гледам просто Киро, като Мин. Председател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още по смел

    02 Авг 2022 23:06ч.

    Както казват шопите: "Що барне саане" с пълна сила важи за Кирча! Няма нещо до което се е докоснал ида не е прецакано. Имах някакви надежди за Харвард, но съм убеден вече, че като не струва човека където и да завърши няма значение! Все повече се убеждавам, че материала, като кирчо ни го връщат като рекламация за да ни довърши!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантиците треска ги тресе

    03 Авг 2022 0:31ч.

    Най-много ги е страх от Възраждане и справедливите им цели за референдум, преразглеждане на неизгодни за България договори и закриването на всички чужди военни бази на българска територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • полезен ход на новото правителство

    03 Авг 2022 0:56ч.

    Необходимо е новото правителство да се координира с работодателите за временно затворяне на определена група заводи, съответно работниците на ефектни протести в софия, за да се създаде обстановка за заобикаляне решенията на ЕК за отказ от руски газ, след което да се даде ход на нови търговски преговори между Булгаргаз и Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    03 Авг 2022 8:36ч.

    Киро бърка смелостта с глупост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи