Петков: ЕС ще договаря заедно бъдещите газови доставки

Петков: ЕС ще договаря заедно бъдещите газови доставки

Идеята да купуваме заедно газ, включително от Русия, се осъществи като план, заяви премиерът Кирил Петков след края на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщава кореспондентът на БТА.

Не е задължително участието в този механизъм, но доста страни искат да бъдат включени. Това означава, че Европейската комисия ще преговаря с "Газпром" от наше име. Това е съвсем различно, отколкото една малка България, с малка консумация, да отива да преговаря с гигант като "Газпром", уточни той.

Премиерът отбеляза, че се предвижда определяне на таван на цените, но ЕК трябва да прецени трябва ли да има подобно ограничение. Това, че ще можем да преговаряме заедно, променя изцяло играта, доколко пазарна сила има в тези преговори. Задължително трябва да се включим, заяви Петков по повод общите преговори.

Ние сме съвсем малък консуматор, в сравнение с цяла Европа, от другата страна имате "Газпром" - огромен гигант, в момента негативно и агресивно настроен. Щеше да е много по-трудно на България да преговаря и да достигне успешни условия, коментира той.

Премиерът уточни, че 75 процента от руския износ на газ е насочен към ЕС. Ще трябва да преговаряме на равни начала, по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес, заяви Петков.

Той уточни, че очакваното намаляване чрез преговорите на цената на газа, ще свали цената на тока и това ще доведе до спад на инфлацията. България успя да защити голяма част от интересите си, обобщи премиерът.

Премиерът Кирил Петков посочи още, че преговорите с ЕК относно Националния план за възстановяване и устойчивост на България вече са завършени на техническо ниво и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предстои да посети България, за да положи подписа си, съобщава пресцентърът на МС.

 

 

Коментари

  • Лили

    26 Март 2022 9:34ч.

    Това не е европейско, няма ли да наказваме жужето и да продължим да мразим всички руснаци?! Никога повече газ от Русия, по-добре на студено и гладни, но да подкрепяме украинските неонацисти, носители на европейски ценности. Предатели ни управляват - вместо да ни дадат възможност да умрем с чест...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    26 Март 2022 10:00ч.

    Жалко човече, репчещо се иззад гърбовете на батковци-биячи! Послушай Лили и направо се откажи от руски нефт и газ, ще бъдеш суперстар, макар и за кратко, хем шефчето ще те похвали, хем по-бързо ще те натири народът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    26 Март 2022 10:28ч.

    С какво сме се провинили пред Бога,че ни наказва с такива празноглави управляващи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    26 Март 2022 10:41ч.

    Обективно всеки българин би трябвало да е доволен от такова решение, но нали путинофилията е психично заболяване и болните от нея реват на умряло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    26 Март 2022 10:43ч.

    То не е трудно да се договорите. Товариш куфарите с рубли и и ги пращаш в Москва. Като стигнат чакаш да ти пратят газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи