Петков е похвален за борбата с корупцията от президента на Руанда

Петков е похвален за борбата с корупцията от президента на Руанда

Снимка: бТВ

 

Опитът на Руанда в противодействието на корупцията, за който премиерът Кирил Петков споменаваше често като кандидат за властта, изглежда продължава да бъде важен за него. Днес от Брюксел, където участва в Европейския съвет, той се похвали, че е получил поздрави от президента на африканската страна Пол Кагаме по темата при среща с него.

 

Пред Петков руандийският държавен глава е посочил, че страната му е паднала от 150-о на 52-о място, по-добро от България. „Вика, пътят, по който си тръгнал е много верен.  Не се таргетират малките хора, таргетираш големите босове, защото, вика, всичко тръгва отгоре. Така че ме поздрави, той е следял, изглежда, новините от България”, пресъздаде премиерът разговора си с Кагаме пред български журналисти.

 

Петков съобщи, че се очаква посещение на представители на египетското правителство у нас, за да се запознаят с продукцията на българската военна промишленост. На свой ред, близкоизточната държава може да ни даде възможност да закупим втечнен природен газ. В този разговор премиерът е казал, че в България има нулева корупция, както стана ясно от собствените му думи.

 

За влизането на България в Шенгенската зона премиерът посочи, че досега само номинално сме спазвали критериите, но вече трябва да го правим ефективно. Затова, по думите му, трябва да вземем мерки за контрола по границите ни, за да спечелим доверието на европейските ни партньори.

 

"Проблемът е, че през годините, доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали. И няма доверие. И сега трябва да направим едно ново ниво на доверие. Те подават ръка, но всички знаем приказката за лъжливото овчарче как се случва, така че от тук нататък важно е за нас да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава", каза Петков.

 

Премиерът сподели, че на среща с немския канцлер, на която са говорили за немски инженеринг и български магистрали - "за да видим как можем да използваме, както знаете, те имат едни от най-добрите магистрали в света, тяхното качество да го пренесем в България", както обясни Петков.

 

На среща с френския президент Еманюел Макрон с Петков са се разбрали да се направи „бърза работна група”, в която да се проведат разговори за енергетиката и жп транспорта. Петков изрази задоволство, че ядрената енергетика ще бъде изключена от т.нар. зелена сделка.

 

По отношение на Украйна премиерът посочи: „Всякакви различни мнения можем да ги обсъдим вътре в семейството, но когато излизаме навън, говорим в един глас.” И добави, че е обещал, че България ще бъде партньор, който „няма да прави изненади”. „Всеки гледа неговия си национален приоритет, но могат да разчитат, че това, което договорим, ще го изпълним”, обобщи той.

 

 

Източници: "Сега", бТВ

 

Коментари

 • Трактор

  18 Фев 2022 12:57ч.

  Простото Киро е компетентен по темата с лъготенето, всъщност дори е специалист в тази област!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подписващ лъжливи декларации

  18 Фев 2022 12:58ч.

  А дано още да ги лъжем, че Шенген е още един елемент от глобалното робство... Не ни трябва Шенген !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pinocchio

  18 Фев 2022 13:18ч.

  Е сега вече дупе да им е яко! Ще видят те какво значи нонстоп лъготене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  18 Фев 2022 13:20ч.

  работна група щял да прави .... а какво е цел министерски съвет бе бунак, че и администрацията ?! няма толкова номинално и празноглаво аватарче !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши коментар

  18 Фев 2022 13:22ч.

  Нещо по линия на гражданството ли сме ги лъгали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хи хи хи

  19 Фев 2022 3:07ч.

  :-)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Павиян Балкански

  18 Фев 2022 13:36ч.

  А от Президента на остров Тамбукту, КОГА ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕВРОАТЛАНТИК

  18 Фев 2022 13:36ч.

  Не ви допускаме, защото цялото ви население не е завършило подопечният на ЦРУ - Харвард !!! А, ако беше така, щяхме да СМЕ ПО – ЗЛЕ и от Салвадор !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иванчо

  18 Фев 2022 13:43ч.

  че що я лъжете бре ?!?! но най-първо се научете да не лъжете собствения си народ, нито да го обирате, или тровите ... сложна работа, а, направо невъзможно, ясно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  18 Фев 2022 14:46ч.

  Вече не е смешно. Как да си правиш майтап с такъв, когато той всеки ден надминава себе си с нова и по-абсурдна невероятност?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенсионер

  18 Фев 2022 15:23ч.

  Момче, това че не знаеш български, ще го приема, но това че английският ти е безобразен, просто не мога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидец

  18 Фев 2022 15:40ч.

  Не вярвам! Нека покаже скрийншот на похвалата в онова, гейското приложение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • M'babane

  18 Фев 2022 15:49ч.

  Тъй ли Вика?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поли

  18 Фев 2022 16:03ч.

  На Руанда? Верно? А някаква похвала от Кирибати? Или от Тувалу? Много ни е важно какво мисли и държавния глава на Нова Каледония! Не ги пропускайте тези важни партньори, моля!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бравос!

  18 Фев 2022 16:35ч.

  Похвали трябва да има, премиерът много се радва. Ще имаме и немски пътни инженери и френски жп такива. Радост голяма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  18 Фев 2022 17:04ч.

  Е, сега трябва да сме спокойни! При разминаването с презид. Пол Кагаме - той надолу, а ние нагоре, научаваме как престижното 150 място вече е свободно! Има къде да се спрем във възхода на Мамковината с цели 123 места след соца, нагоре! А ако не се спрем на №150, има и №200 - след него е вече Светлото бъдеще. Каквато е засилката, влетяването в него е гарантирано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  18 Фев 2022 18:43ч.

  Валентин Вацев не е политкоректен, когато става дума за Просто Кирчо и Румен мУСТАФА рАДЕВ: http://skandalno.net/%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b2%d0%b0%d1%86%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d0%b3-188922/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто/то/ Кирчо като « Cheatin' Joe» или «Джо измамникa»:

  18 Фев 2022 18:45ч.

  „Имах голям разговор с президента Макрон. Бяхме само двамата." … "Протестът е важен начин на протест." .. "Ситуацията е в много лоша ситуация“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умумси уиза /добър ден на руандийски/

  18 Фев 2022 20:26ч.

  По една случайност имам колега руандиец, който е избягал преди 20 години от Руанда и не ще да чува за родината си /бил е свидетел на КЛАНЕТА/. Това е толкова нещастна и бедна страна, и днес се трепят там, че всяко сравнине е напрово обида. Питал съм го - добре бе ! Нямате ли банани за ядене, богата земя сте - сейте нещо , яжте ? Вика - не давата ! Властта забранява да сееш !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ком миста талиман тали ми банана

  18 Фев 2022 20:30ч.

  Конграчулейшън, викам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ямакуро яуе /как си на руандийски/

  18 Фев 2022 20:31ч.

  В Руанда основният проблем като се събудят е - какво ще ядат през деня. Това е планът им , така си подреждат живота. Хоризонта е до вечерта...За каква корупция говори Тъпото ? Каква компаративна идея има за Руанда и България ? Може би "Босове" които забраняват на бабичките на село да сеят домати в двориа ? И Тъпото ще ги бори с антикорупционни мерки ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  18 Фев 2022 21:54ч.

  Първо - що дири президентът на Руанда на Европейски съвет? Второ - случайно са се заприказвали пред тоалетната, или (трето) - бюрократите от скука са им спретнали нещо като скрита камера ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой ще го спре?

  19 Фев 2022 9:12ч.

  Айде сега Муньо да отива да го хване за ухото и да го довлече тук с шутове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи