Петков: Бюджетът на прокуратурата е доста голям за нивото на правосъдие у нас

Петков: Бюджетът на прокуратурата е доста голям за нивото на правосъдие у нас

 

Бюджетът на прокуратурата у нас е доста голям, особено за нивото на правосъдие, което имаме, заяви премиерът Кирил Петков по повод становището на главния прокурор Иван Гешев срещу намаляването на средствата за правосъдната система. 

 

Кирил Петков направи това изявление в Брюксел, където пристигна за участие в срещата на членовете на Европейския съвет. Лидерите на страните от Европейския съюз се събраха на извънредна среща на върха, за да обсъдят ситуацията по границата между Русия и Украйна, съобщава БНР.

 

Кирил Петков обясни, че в Бюджет 2022 е разчетен много точен дефицит, който не трябва да се надвишава. Управляващите са предпочели да насочат 20 млн. лв. към финансиране на младите учени в БАН, вместо към правосъдната система. Според премиера това ще е от по-голяма полза за развитието на икономиката ни.

 

По повод призива на президента Румен Радев за реални резултати за овладяване на енергийната криза Кирил Петков коментира, че очаква през следващите две седмици новия състав на КЕВР да представи своя разчет.

 

"Всички чакаме много бързо да се случат нещата, които искаме – да паднат цените и да отпадне мораториума. В КЕВР новите членове са големи професионалисти, независими хора. Работи се целенасочено, но всеки от нас иска да се случи по-бързо. В Министерството на енергетиката дават всичко от себе си и с новия състав на КЕВР вярвам, че ще има по-добри резултати отсега", каза Петков. Той допълни, че февруарските фактури за ток са включили помощите от декември и януари за небитовите потребители. Компенсации ще има и през март.

 

Премиерът заяви още, че има информация за готвена провокация по време на планирания протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат. "Има едни хора, които са там за истинския протест - искат да се махне зеления сертификат. Трябва да уточня, че и цялото правителство искаме да се махне зеления сертификат, чакаме само риска върху здравната ни система да отпадне, за да можем да го премахнем. Но те са нетърпеливи, разбирам, и ще дойдат на протест - това е една сравнително малка група хора. Разбирам, че има и една друга група хора, която ще дойде без ясна позиция, само да показва несъгласие с правителството по неясни теми. И в тази група са включени и хора от криминалния контингент", каза Петков. 

 

Премиерът предупреди хората, които реално са отишли да протестират срещу зеления сертификат, да бъдат внимателни. МВР в момента разглежда всеки един сигнал за готвени провокации, но превантивно много трудно могат да се предприемат действия, защото протестът е форма на демокрация, каза Кирил Петков. Хора с криминални прояви ще бъдат предупреждавани, че полицията има предвид тяхното участие.

 

 

 

 

 

Коментари

  • висок

    17 Фев 2022 22:49ч.

    Знаехме че човешките знание и глупост са безгранични..... но и наглоста Кирчова също няма граници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи