Петков: Борбата срещу мафията продължава, не се хващайте в капаните за отвличане на вниманието

Петков: Борбата срещу мафията продължава, не се хващайте в капаните за отвличане на вниманието

Премиерът Кирил Петков, заедно с министъра на икономиката Корнелия Нинова и енергийния министър в оставка Александър Николов направиха изявления след заседанието на Министерския съвет.

"Борбата срещу мафията продължава. Не се хващайте в капаните, с които те се опитват да отвлекат общественото внимание". Това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на МС. 

Чуха се всякакви инсинуации в парламента във връзка с решението за РСМ. МС днес взе ясно решение, което е недвусмислено. Оттук нататък нито един политически лидер не трябва да се упражнява в каквато и да било риторика, каза премиерът Петков.

А то е - всяко предложение от страна на ротационното председателство на ЕС от държави членки или ЕК, свързано със започването на еврочленство с РСМ или Албания, което се отклонява от рамковата позиция на МС, да се изпраща незабавно към комисията по външна политика към НС, каза Петков.

"Темата за РСМ беше използвана за отвличане на общественото внимание. Защо днес точно беше избрано изслушването по тази тема – за да се напълнят новините именно с тази тема и да се избегнат дискусиите по една много по-важна тема на деня, която ще бъде докладвана от финансовия министър", посочи мининистър-председателят.

Темата Северна Македония отвлича вниманието от по-важната тема за деня и това е междуведомствената комисия между МФ и МРРБ, която открива 2,5 млрд. лева искани за незаконни строежи в прегледа на парите за пътища. Тези пари трябваше да бъдат платени през увеличението на бюджета, което бе искано от МРРБ. Там се включва 6 метра тръба за 1 млн. лв, три стълба за 2 млн. лева. Тези примери се събират до 2,5 млрд. лева за незаконни строежи. Оказва се, че ние сме били прави през цялото време. Голямата част от строежите, по които се иска плащане, са незаконни. Затова днес се говори по темата Северна Македония, за да не е на висок дневен ред комисията и нейните разкрития, заяви Петков. 

За нас задача номер 1 е приемането на актуализацията на бюджета. Блокирането му е безотговорно към хората и държавата, заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Не може да се гласуват социалните мерки, а да не се гласува държавния бюджет, защото няма откъде да дойдат приходи. Обръщам се към всички - да надделее разума и да гласуваме бюджета, след това има време за спорове. Грижата за хората стои над партийния интерес, каза Нинова.

Преди това Александър Николов обяви, че е взето решение относно ПАВЕЦ Чаира и право на строеж и реализиране на обекта Яденица, което ще подобри резервните мощности на страната. Чаира ще може да изпълнява ролята на авариен резерв в електроенергийната система в продължение на 20 часа. Ще даде и възможност много от зелените проекти да се случат, каза още Николов.

 Преди това Министерски съвет /МС/ прие искането на премиера Кирил Петков всички предложения на Френското председателство относно започването на преговори за ЕС от страна на РС Македония и Албания да бъдат изпращани директно в Парламентарната комисия по външна политика.

Според него това се прави "за да има подобряване на отчетността и координацията с Народното събрание". Външният министър Теодора Генчовска в парламента призна, че "не е запозната с този документ, който и внесен днес от премиера".

В решението на МС от днес се казва следното:

Рамковата позиция относно разширяване на ЕС и процеса на стабилизиране и асоциране на РСМ и Албания, приета от МС през 2019 г. посочва основните условия за съгласието на РБ за започване на преговорите на РСМ за членство в ЕС. Рамковата позиция е подкрепена с декларацията от НС през 2019 г. 

Темата за членството на РСМ е от най-висш политически интерес за българската държава и окончателното решение следва да се вземе от НС. 

В края на френското председателство на ЕС се очаква засилена активност на европейско ниво за намиране на решение с българското вето, поради което с проекта на решение се предлага всяко предложение от страна на френското председателство, от държава членка или от ЕК, свързано с одобряването на начало на преговори за членство в ЕС на РСМ и Албания направено в рамките на подготовката или провеждането на заседание на комитета на постоянните представители /ПП/ КОРЕПЕР или на Съвета "Общи въпроси", което се отклонява от Рамковата позиция на МС от 2019 г. да се изпраща незабавно от постоянните представители на РБ към ЕС на комисията по външна политика на НС. 

До обсъждането на съответните предложения в рамките на НС, представителите на РБ в комитета на постоянните представители и в Съвета "Общи въпроси" следва да отразяват отрицателна позиция, се казва в решението, което е подписано от премиера Кирил Петков.

 

Източник: "Епицентър"

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    15 Юни 2022 13:25ч.

    Киро и Кури да не би да са еднояйчни близнаци, щото останаха май само един-друг да се преструват, че си вярват, другите отекоха ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простокиро е отчаян и се хваща за последната сламка

    15 Юни 2022 13:31ч.

    Ето му предложение: Чува се, че планират "хепънинг - манифестация" в защита на провалилото се правителство. Да вземат да го обединят с предстоящия София Прайд, да поканят и най-наглия и безочлив американски посланик, кюрдката Мустафа, и да определят маршрут ул. Козяк - летище София. Еднопосочен. Дружно да се изнесат и да ни освободят завинаги от вредното си присъствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А не, сакън

    15 Юни 2022 16:19ч.

    На съд първо ги даваме, после у затвора. Ще си мечтаят за летища до края на живота си. Така както нас ни затваряха бкп-то едно време да не ходим никъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бяха ви бесили направо

    15 Юни 2022 21:01ч.

    Има да ги търсим от БКП. Социализма беше апогея на развитието на нашата Родина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    15 Юни 2022 13:36ч.

    Айде стига с тая загриженост, лъжата е до време, а вашето време изтече, в сладък и охолен живот на бързи обороти! Нещата са прекалено сериозни за да се оставят самозабравили се патологични лъжци и безотговорници да си правят каквото им скимне! Вие нямате качества нито разбиране, как се управлява държава и какво се случва по света... и без това е зле, а ви го правите МНОГО ПО ЗЛЕ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    15 Юни 2022 13:39ч.

    Достатъчно е да се попитат тези разгулници, как мислят да връщат парите, и ще стане ясно, че не те а НАРОДА ЩЕ ВРЪЩА, и ще има данъци и мизерия които никога не са били! Когато нямаш идеи, няма и как да ги осъществиш! Кики няма цел, нито е назовал такава...Други неща правехте тези 8 месеца и всичките вредни за държавата и хората!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    15 Юни 2022 13:45ч.

    Прав е Киро, краденето стана национелен спорт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На депутати ли

    15 Юни 2022 13:53ч.

    имаш предвид?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А строежът на незконни къщи по морето...

    15 Юни 2022 16:49ч.

    ...и заграбването на частна плажна ивица национален спорт ли са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да - откак дойде демокрацията това е безкраен маратон.

    15 Юни 2022 16:57ч.

    И простокиро и тежко му са сега в първите редици на "спортистите". За справка: https://epicenter.bg/article/Premierat--bashtya-mu-i-deputati-ot-PP-si-prisvoyavat-chast-ot-moreto/284932/2/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    15 Юни 2022 13:59ч.

    Тези са предателите на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    15 Юни 2022 14:01ч.

    Обръщам внимание, да се гласува за хора които избягват общите приказки и имат конкретни идеи за изкарване на пари с някаква форма на родно производство или бизнес... защото с чакане на евро пари и заеми, ще получим, фалит който ще се плаща от всички! Олигофрените ни вкараха в състояние да се чудим от къде да намерим пари да си връщаме борчовете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    15 Юни 2022 14:08ч.

    Освен заемите, имаше и невероятно прахосване на обществен ресурс, време и много пропуснати възможности! Един добър държавен ръководител, който е с всичкия си щеше да изкара пари в тази кризисна ситуация! Кризата освен проблеми представлява и възможности... Не и когато те ръководи марионетен лъжлив олигофрен, който си гледа да си начеше "нарциса"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    15 Юни 2022 14:15ч.

    Идеите на Киртака бяха, да купим акумулаторни батерии и да ги стоварим някъде... Има един усмихнат шишко Панев последните две седмици говореше за обработка на коноп, ама кой да ти чуе... Хазарта ли, Лена ли, Лорера ли, Мравояда ли, Кики ли, те си имат друга работа- да блажат за чужда сметка и да решават световният мир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мафията

    15 Юни 2022 14:05ч.

    Ако Ленчето е мафията, то Петков я бори упорито и решително по частни квартири и скъпи хотели, които плаща с нашите пари. И заплатата на мафията също я плаща с нашите пари, за което получава заплата пак от нашите пари. Егати мафията, егати чудото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • св. Петър с ключовете

    15 Юни 2022 14:10ч.

    Оказва се, че ние сме били прави през цялото време. - А, има си хас! Вие сте от тия дето винаги са прави! Печелите награда - закуска с Митеран. Та обяд ли беше, абе - софра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анобим

    15 Юни 2022 14:29ч.

    "Темата за РСМ беше използвана за отвличане на общественото внимание... и да се избегнат дискусиите по една много по-важна тема на деня..." Нима има по-важна тема от тази за Македония? Не мисля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирето Лъжеца

    15 Юни 2022 14:39ч.

    Баш лъжеца обвинява другите в лъжа! Кики е куку.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Главният мафиот

    15 Юни 2022 14:49ч.

    щял да води борба с мафията ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само откровените балъци

    15 Юни 2022 14:59ч.

    вярват на Киро Истината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новината на деня

    15 Юни 2022 15:05ч.

    звучи много отчаяно. Милиардче тук - милиардче там, милиардите за нищо ги нямаме. Тия милиарди днес сутринта ли ги откриха?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали е чел за лъжливото овчарче

    15 Юни 2022 15:05ч.

    за да знае каква е цената на изгубеното доверие, и да реши да каже истината няма кой да му повярва. Така и не можа да разбере разликата между въртене на бизнес и въртене на къща или държава, в тях Шушу-мушу къща разваля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФРОЙД Д-р

    15 Юни 2022 15:31ч.

    Лъжецът хванат по бели гащи (и бели магистралки) на парапета на Гладстон 49, в хотел в Солун , в договорки да пусне РСМ, въпреки решенията на НС и КСНС, е в тежка паника. Отива си и Глава първа на НК го чака на изхода!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ухааа!

    15 Юни 2022 16:26ч.

    От твоята ръка (уста), в Божиите очи (уши)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    15 Юни 2022 15:42ч.

    Чакам с нетърпение да паднеш в собствения си капан и оттам да отидеш при бай Ставри. И твоите приятелчета също. Вземете и Борисов с неговите приятелчета да ви весели с 200. Вие всекидневно ни съсипвате живота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    15 Юни 2022 15:44ч.

    Как може да продължава нещо, което въобще не е започвало?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, убу, ръзбрафми

    15 Юни 2022 15:59ч.

    СРМ била мюре. Страшкуффф и Киру пак са расцфърчаа. Чи то и Къптан Ъндреиву сий жиу мюре за уйдурмата с газуфти пусредници, нели?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петков: Борбата срещу мафията продължава, не се хващайте в капаните за отвличане на вниманието

    15 Юни 2022 16:47ч.

    Сакън! Няма да позволим да ни щракнат никакви капани. Само онзи капан за ръце на гопожицата да ни ни улови...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    15 Юни 2022 17:31ч.

    Една магистрала нямаме и нито дин скоростен път които да отговарят на изисквания.Всичко е от некъдърни пилитици които са ортаци с крадците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Юни 2022 17:55ч.

    На американската подлога е възложена задача и трябва да я изпълни. Ще говори куп глупости за да я осъществи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снежанко и седемте джуджета

    15 Юни 2022 17:57ч.

    Джуджета мили, скъпи, ненагледни, спасете ме - плащаааааааам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа и България са изправени пред тежка икономическа и енергийна зима

    15 Юни 2022 18:30ч.

    https://pogled.info/svetoven/evropa/evropa-i-balgariya-sa-izpraveni-pred-tezhka-ikonomicheska-i-energiina-zima.143226

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новите избори

    15 Юни 2022 23:21ч.

    Ще ви спасят от затъване в тинята на лъжата, която вие определяте като борба с корупцията. Борба не видяхме, има само приказки, медийни бомби и скандали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи