Петиция призовава Зеленски да забрани използването на снаряди с обеднен уран от украинските сили

Петиция призовава Зеленски да забрани използването на снаряди с обеднен уран от украинските сили

Петиция за забрана на използването на боеприпаси с обеднен уран от Въоръжените сили на Украйна беше регистрирана на сайта на украинския президент Володимир Зеленски. Авторът ѝ посочва опасността от замърсяване на околната среда за дълги години напред и попадането на токсични вещества в човешкото тяло, съобщава ТАСС.

„Използването на такива боеприпаси е престъпление срещу човечеството и планетата и използването им е неприемливо и неморално. Настоявам за положително разглеждане на петицията и вземането на предпазни мерки за изключване на възможността за използване на такива боеприпаси от въоръжените сили на Украйна до окончателното разглеждане на петицията“, се казва в текста на петицията.

Авторът отбелязва, че използването на тези боеприпаси „не си струва вредата за човечеството от военното използване на уран и други радиоактивни елементи“. В петицията се отбелязва, че използването на такива снаряди „води до замърсяване на околната среда не само в района на тяхното приложение, но може да се разпространи неконтролируемо чрез подпочвените води, движението на прах и микрочастици“.

"Като се има предвид периодът на разпад на тежките метали, подобно замърсяване ще бъде дългосрочно за много поколения напред. Щетите могат да засегнат и земеделските земи, което или ще ги направи негодни за използване, или ще послужи като допълнителен път за разпространение на токсични вещества и навлизането им в човешкия организъм”, подчертава авторът на призива.

До момента петицията са подкрепили 28 души. За разглеждане от Зеленски петицията трябва да събере 25 хиляди гласа, събирането на подписи ще продължи още 92 дни.

В писмен отговор на въпрос от член на британската Камара на лордовете, публикуван миналата седмица, британският заместник-министър на отбраната баронеса Анабел Голди каза, че Обединеното кралство ще достави на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран, които са ефективни при унищожаване на бронирана техника. Министерството на отбраната на Обединеното кралство нарече обеднения уран стандартен компонент на бронебойни боеприпаси, който се използва от десетилетия.

Коментирайки решението на британските власти, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще бъде принудена да отговори подобаващо на факта, че „колективният Запад вече започва да използва оръжия с ядрен компонент“, припомня ТАСС.

Коментари

  • Министерството на отбраната на Обединеното кралство нарече ...

    28 Март 2023 9:55ч.

    абе какво си говорим - утре ще го изкарат и полезен за здравето. насъщна хранителна добавка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хунтата ще забрани свободния глас на хората или отново няма да се вслуша в него

    28 Март 2023 10:19ч.

    И за какво тогава беше цялата тая десетилетна западно-медийна пушилка за "вредите спрямо целия свят" от Чернобилската авария? Неслучайно народите са ги нарекли: НАГЛОсакси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи