Петър Витанов: За две седмици имаме десетки хиляди подписа за референдум за Трети март, разчитаме на доброволци

Петър Витанов: За две седмици имаме десетки хиляди подписа за референдум за Трети март, разчитаме на доброволци

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Инициативният комитет за запазване на националния празник Трети март продължава да събира активно подписи за провеждане на референдум. Това съобщи евродепутатът Петър Витанов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз. 

„Имаме няколко десетки хиляди подписа събрани за две седмици. Събираме в 28-те областни центъра и над 150 общини. Каузата е надпартийна, но е заредена с огромна емоция“, коментира Витанов. 

„Подписват се всякакви хора, от всякаква възраст, с различни политически пристрастия, с различна религия и от различен етнос. Хората нямат доверие, че националният празник няма да бъде променен, въпреки заявките на политиците. Този въпрос трябва да се реши от хората, а не от отделен партиен лидер“, заяви Витанов и добави, че гражданите подкрепят инициативата с различни подбуди, но водещ е мотивът, че Трети март не може да става жертва на конюнктурни политически решения. 
„Правим този референдум само с доброволци, разчитаме на техния дух и ентусиазъм. Такива има на територията на цялата страна“, каза още той. 

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП коментира и неуспешния вот на недоверие към кабинета „Денков“. 

„Вотът на недоверие не може да е загуба на време, защото това е най-демократичната процедура в парламентарния живот. Той е възможност за опозицията за постави в обществения фокус важните теми, каквото е енергетиката“, каза Витанов. 
Според него днес е имало по-важна новина и тя е свързана с формулата на управление.

„Днес се видя кои са коалиционните партньори. Спомняте си, че правителството бе избрано само с два гласа от ДПС – на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, но днес имаше подкрепа  вече от цялата парламентарна група на ДПС. Не смятам, че трябва да продължаваме да наричаме управлението „сглобка“. Навсякъде в Европа тази формула се нарича „коалиция“. И днес ясно се очерта управляващата коалиция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС“, каза още Петър Витанов. 

Според него в отсъствието на депутати от ГЕРБ  има и символика.

„Това е знак за две неща - да се покаже, че ДПС е част от управляващата коалиция, както и да се демонстрира разграничение в навечерие на местната власт“, коментира социалистът. 
Петър Витанов е на мнение, че предоговаряне на териториалните планове е невъзможно или поне няма да доведе до съществена разлика. 

„Четири години, ние евродепутатите, говорим, че декарбонизацията е необратим процес. Тя започва още през 2005-а година, когато България дори не беше член на ЕС. България се е съгласила с тези политики, в края на 2019-а е пропуснала сроковете за дерогация за държавна помощ след 2025-а година“, добави той. 

„Голямата вина на днешните управляващи е, че няма енергийна стратегия. С какво ще се заменят базовите мощности? Нямаме план дали ще имаме атомни реактори. Няма и индустриална стратегия. Ако приемем, че в средносрочен план въглищните централи ще спрат, какво ще се произвежда от тези десетки хиляди работници. Завод за перални, за фризери, за какво? И третият проблем е, че тези пари се взимат от фонда за справедлив преход. А неговата идея е нито един работник да не остане без работа. Нашите териториални планове предвиждат освен пари за определени фирми, само 4000 работни места при 27 000 заети сега. Това не е справедливост“, каза още Петър Витанов. 

Евродепутатът осъди категорично насилието, на което бе подложен Израел и очаква следващата седмица в Страсбург да бъде приета категорична позиция от целият Европейски парламент. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

 • Георги Ангелов

  13 Окт 2023 22:30ч.

  Мисля, че подписката за референдум за 3. Март се нуждае от обявяване на пунктове, където се събират подписи. Познавам много хора, които подкрепят, но не знаят къде да си дадат подписите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи