Петър Витанов: Всяко четвърто дете в България е „изоставено“ заради трудова миграция

Петър Витанов: Всяко четвърто дете в България е „изоставено“ заради трудова миграция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Всяко четвърто дете в България живее само, защото родителите му работят в чужбина. Тези тревожни данни съобщи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по време на конференция „Социалните последици от европейската мобилност: децата, оставени у дома". Кръглата маса се проведе в Брюксел и бе организирана от румънския евродепутат Виктор Негреску, заместник-председател на комисията по Култура и образование на Европейския парламент.България и Румъния имат сходни проблеми, защото след промените през 1989 г.  трудовата миграция и в двете държави придоби колосални размери. 

„Изоставените деца са изправени пред редица различни по своя характер рискове - както за здравословното и емоционалното им състояние, така и за тяхната социална интеграция. В Източните Родопи, Централна и Северозападна България броят на тези деца е особено висок. 60% от непълнолетните там са оставени на грижите на баби, дядовци, други роднини или дори съседи“, подчерта Петър Витанов. 

„В момента в България нивото на безработица е много ниско – около 5 процента, но минималната заплата е под 450 евро. С тези пари се живее изключително трудно. Затова много български семейства избират да работят в Западна Европа. Редица изследвания показват, че децата, които живеят без родителите си, са по-уязвими и лесно могат да бъдат въвлечени в различни форми на експлоатация, да станат жертви на насилие или техните потребности да бъдат пренебрегнати“, добави той. 
Българчетата, чиито родители са в чужбина, имат по-нисък успех в училище, повтарят класовете по-често, боледуват повече, дори пият и пушат повече от своите връстници. Близо 40% от тези деца са на отчет в детските педагогически стаи, съобщи още тревожни данни Витанов. 

„Много деца и тази Коледа ще общуват с родителите си по вайбър или уотсъп. Тази тенденция не само, че не намалява, но се увеличава, особено в малките населени места, където няма добре платена работа“, каза Петър Витанов. 
България и Румъния няма скоро да стигнат стандарта, който има в Западна Европа, но е важно какво може да се направи, за да се минимализират щетите от трудовата миграция по отношение на следващите поколения. 

„На първо място родителите трябва да оценят правилно дали трудовата миграция е без алтернатива и дали  могат да жертват здравето и добрия емоционален статус на своите деца заради по-добри доходи. Наясно съм, че за някои семейства това е единственият изход. Но в този случай родителите трябва да бъдат подмогнати да вземат правилното решение на кого да оставят своите деца, да се опитат да минимизират отрицателните последствия от своето отсъствие чрез непрекъснато общуване с децата си“, добави той. 

Необходимо е и повишаване на информираността на населението за негативните ефекти от феномена „деца, оставени в страната по произход“ поради трудова миграция на родителите им. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 


 

Коментари

 • рукола Z

  08 Ное 2023 9:42ч.

  Ми кво, отнемайте ги и ги дайте на гей двойки... те родителите от такива като вас са хукнали на майната си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  08 Ное 2023 10:28ч.

  И това ще го направят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  08 Ное 2023 10:41ч.

  „На първо място родителите трябва да оценят правилно дали трудовата миграция е без алтернатива и дали могат да жертват здравето и добрия емоционален статус на своите деца заради по-добри доходи." А може би става въпрос не за по-добри доходи, а за оцеляване, но разбирам, че това е извън представите на човек с евродепутатска заплата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но пък са нахранени

  08 Ное 2023 10:47ч.

  Ако не бяха изоставени ще гладуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прозорецът на Овертон!

  08 Ное 2023 12:17ч.

  Тези и до децата се добират! Приключиха с родителите като ги принудиха на тази насилствена миграция, за децата се загрижили! Да бяхте се погрижили това да не се случи!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  08 Ное 2023 12:33ч.

  Г-н Витанов, как гласувахте за джендър конвенцията, "зеления" преход, разпределението на мигрантите в ЕС и т. н.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агенцията

  08 Ное 2023 13:43ч.

  В природата поне 2/3 от семената дават некачествен плод или никакъв. При хората е същото , че и по зле. Но от хуманитарна и цивилизационна гледна точка хората са принудени да се грижат за всички деца . Това е против природните закони и Нейно Величество Природата има начини да въведе ред и го прави , независимо дали ни харесва или не. Кой разбрал - разбрал. Апропо, Не може хем душата в рая, хем х*я до края.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи