Петър Витанов: Войната вече е част от нашето ежедневие, важно е къде ще харчим парите за отбрана 

Петър Витанов: Войната вече е част от нашето ежедневие, важно е къде ще харчим парите за отбрана 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Войната навлезе в нашето всекидневие, сякаш мирът изчезва като основна ценност. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент по време на конференцията „Модернизация на отбраната“, организиран от Центъра за изследване и политика.  Имаме нарастваща необходимост от киберсигурност, подчерта той, извеждайки като акцент развитието на изкуствения интелект в световен мащаб. 

„Предложен бе бюджет, в който средствата за отбрана са най-сериозно увеличени /с тези за образование и здравеопазване/до 2-та % от БВП. Те ще ни позволят да покрием съюзническите изисквания като страна-член на НАТО. Важно е обаче да говорим и за ефикасност и ефективност на мерките, облечени в пари“, каза Петър Витанов.

„Мирът изчезна като основна ценност и цел на междунардните отношения. Първо изчезна доверието. След него – сътрудничеството, накрая не остана място и за диалог в резултат на дълго натрупване на взаимно недоверие“, каза още той. 
Петър Витанов говори и от позицията си на докладчик по законодателството за изкуствения интелект в ЕП. 
„Има очаквания европейският пазар на информационна сигурност да запази почти двуцифрени темпове на растеж в периода 2022-2026г. Нарастващите нужди от киберсигурност, новите регулаторни изисквания и повишеният риск от атаки заради настоящата геополитическа ситуация в Европа, допринасят за по-високите разходи. Обемът на пазара в стойностно изражение трябва да достигне $71 милиарда през 2026 г.“, каза Петър Витанов. 

ЕС и неговите държави членки следва да намалят стратегическите си зависимости, свързани с веригата на доставки. Но също така  да разработват и овладяват авангардни технологии за киберотбрана. Това включва укрепване на европейската отбранителна технологична и индустриална база, смята още той. 

„Войната на Русия в Украйна показва необходимостта от по-силен ЕС в сигурността и отбраната. Завръща се политиката на силата в многополюсния свят и всички проблеми, свързани с развитието на идеята за колективна отбрана са в основата на съществуването и възприемането на ЕС като първостепенен актьор в системата на международните отношения“, каза още Петър Витанов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

  • бла бла бла

    14 Ное 2023 15:00ч.

    бла бла. Социалисти, цоциалисти, преоблечени капиталисти, преоблечени евролиберали, преоблечени евроатлантици, преоблечени евроджендъри. ВСе тая как са се боядисали. Всичкие са еднакви когато става дума за кинти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А вие сте останахте

    14 Ное 2023 16:08ч.

    Сталинисти, родом от село с външни кенефи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дефенс джендърс

    14 Ное 2023 15:04ч.

    Хаха вижте им физиономиите на двете джендърчета сюлювци, и брандирано отзад с локхид мартин... пълен цирк и трагедия! еВро джендъри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    14 Ное 2023 15:13ч.

    От нашето -не.Но от вашето може и да е,само че защо ни натрапвате вашето ежедневие на нас,ЗАЩО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Ное 2023 15:34ч.

    Що се набутахте в тази чужда война? Заради мръсните ви кинти в сметки на Запад. Измекяри. Съсипахте България с прехода, сега вече ще я ликвидирате с теманетата пред Галя заради личните ви далаверки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие не правим теманета, бе

    14 Ное 2023 16:10ч.

    Копейка, ние сме част от Запада. Ти може да не си, ама чаветата ти са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • западни тъпни

    14 Ное 2023 16:22ч.

    Да част от запада, както робите са част от семейството на господаря. Българите които си мислят че са част от запада са напълно заблудени балъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи