Петър Витанов: Възможно е да осъмнем с нов национален празник, въпреки нежеланието на 75% от българските граждани

Петър Витанов: Възможно е да осъмнем с нов национален празник, въпреки нежеланието на 75% от българските граждани

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Напълно е възможно между Никулден и Коледа управляващите да ни сервират поредна порция промени в Конституцията и да осъмнем с нов национален празник, въпреки недоволството и нежеланието на 75% от българските граждани. Подписката за провеждане на референдум за Трети март продължава в цялата страна и съм убеден, че ще достигнем необходимия брой подписи в срок. Това заяви пред БНР евродепутатът Петър Витанов, който е и председател на Инициативния комитет за провеждане на референдум за Трети март.

През декември Народното събрание предстои да гласува проектът за промени в Конституцията, една от които предвижда смяна на националния празник. Според социлогически проучвания от началото на октомври тази година три четвърти от българите не са съгласни с подобна промяна. 

„В изминалите два месеца срещнахме доста обструкции, включително на административно ниво - имаше общински избирателни комисии, които в разрез със закона забраняваха да се събират подписи по време на кампанията. Въпреки това намерихме стотици съмишленици, местни общности, които се ангажираха с каузата – либерални, консервативни, леви, патриотични, дори и десни, които показаха, че може да има една обща надпартийна, национална кауза“, каза още Петър Витанов.

На въпрос дали при събрани подписи Референдумът за националния празник може да бъде отхвърлен, както се случи с този за запазването на лева, евродепутатът заяви, че подобно развитие би предизвикало противодействие и би довело до „наказание от страна на избирателите“.

Витанов коментира и резултатите от изборите в Нидерландия, които бяха спечелени от крайнодясната Партия на свободата, оглавявана от Герт Вилдерс.

„Като ляв човек, смятам, че когато печели една радикална, бих казал ксенофобска, формация, трябва да си зададем някои въпроси. Проблемът може би не е само в Герт Вилдерс, нито в неговата партия. Очевидно има някакво скъсване на връзката между проблемите на обществото и това, което говорят политическите елити. В България хората наказват политиците, като не гласуват, в Нидерландия - като гласуват – избирателната активност там гони 80 процента. Големият въпрос пред всички политици е как да се адаптират към истинските обществени проблеми, защото очевидно те са различни“, коментира социалистът.
 
Петър Витанов е на мнение, че резултатът от тези избори ще се отрази негативно на присъединяването на България и Румъния към Шенген.

„Преди изборите в Нидерландия очаквах, въпреки всичко, въпросът да има положително развитие за България. Според мен Европа имаше нужда от България и Румъния като две държави, на които можеше да разчита и в които няма да се създадат антиевропейски настроения. След идването на Вилдерс, нещата са различни. Той не само че не желае да се допускат нови страни в Шенген, а възнамерява да постави въпроса за излизането на Нидерландия както от Шенген, така и от ЕС. В този контекст, прозорецът от възможности, който имахме, се притваря“, смята Витанов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


 

Коментари

 • Феникс

  27 Ное 2023 16:59ч.

  Надявам се да го направят, да виддим тогава бурето с барут дали ще успее да се възпламени! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  27 Ное 2023 17:49ч.

  20 април е истинската дата и празника ще е двоен !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  27 Ное 2023 17:01ч.

  Витанов, от хора мразещи България и народът му може винаги да се очаква нещо лошо. Така и в случая с Конституцията! Управляващите не ги интересува какво искат хората, те са си продали душите на Сатаната и го слушат! Нито УменКирчо, Кокорчо, Банкянския Месия, мекотелото Денков и особено Дебаларя Пеевски ги интересува народа! Те служат на чужди небългарски сили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  27 Ное 2023 17:02ч.

  Възможно е утре да осъмнем с един Сармат във Варна и няколко кинжала в София. и всичко ще си дойде на мястото. Единия Кинжал за София е за НС и ще бъде след съмване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едва ли

  27 Ное 2023 17:09ч.

  ще си направят такъв гъзобрък. Пардон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  27 Ное 2023 17:49ч.

  Освен че е възможно е и наложително. Иначе русофилистиците си набийте по една н кинжал или ръбат чеп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  27 Ное 2023 18:00ч.

  Ако ще е 22 септември кандисвам. 24 май не е историческа дата, ще си създадем проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прозорецът на Овертон!

  27 Ное 2023 18:25ч.

  Гласовете на ДПС ще са решаващи! Ако и сега стадото не се осъзнае, не само с нов национален празник ще осъмнем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи