Петър Витанов: В Берлин видяхме, че не сме сами по пътя към реформиране на БСП

Петър Витанов: В Берлин видяхме, че не сме сами по пътя към реформиране на БСП

Сверяването на часовника показа, че сме на прав път. В последните години БСП се отдалечи от западните си партньори и прогресивната левица, но нейното място е там.

Това каза пред радио „Фокус“ евродепутатът Петър Витанов, който заедно с депутата Крум Зарков и бившия зам.-министър на труда Надя Клисурска се завърна от тридневно посещение в Берлин. Българските социалисти се срещнаха с водещи политици от управляващата Германска социалдемократическа партия, депутати от  Бундестага, представители на фондация „Фридрих Еберт“.

„Останахме изненадани от познанията, които тези високопоставени немски политици имаха за състоянието на българската левица. Те ни насърчиха в това, което правим, и заявиха намерения за помощ“, каза Петър Витанов.

Сред срещите на тримата беше и тази с Михаел Рот, председател на Комисията по външни работи в Бундестага и министър на европейските въпроси в продължение на 8 години.

„В Берлин се срещнахме с най-авторитетните депутати от Бундестага, което е добра възможност да сверим часовниците си. Получихме уверение, че не сме сами по пътя да реформираме нашата партия, така че тя да може да е пълноправен член на голямото социалистическо семейство. Договорихме се за конкретни инициативи и бъдещи срещи в България. Възстановихме едно позабравено сътрудничество“, коментира резултатите от посещението Петър Витанов.

„Германската социалдемократическа партия само преди година беше на трето място в социологическите проучвания и само за четири-пет месеца, благодарение на серия от мерки и стъпки, успя не само да възстанови доверието, но да стане първа сила и да има канцлер в момента. Искахме да видим, как това се случи в Германия, за да можем да го направим в България“, добави Витанов.

„Има притеснение и тревога за поведението на БСП, която стои встрани от левите движения в Европа – а те печелят избори от Великобритания до Малта. В момента навсякъде се вижда отчетлива вълна на левите прогресивни сили, която обаче подминава страната ни“, разказа още евродепутатът и предупреди, че е възможен също така сценарий като в Унгария и Полша, където социалистите позволиха партиите им да станат толкова малки, че да не могат да се възстановят повече от 10 години.

„БСП сякаш попадна в самоизолация – както вътре, така и навън. Това, което се опитваме да направим с Крум Зарков, Станислав Владимиров, Надя Клисурска и още много други социалисти, с които се срещаме в страната, и които споделят нашите идеи, е да покажем, че БСП може да обединява както хора социалисти, така и различни леви, центристки движения, синдикати, неправителствен сектор, всички онези с прогресивно мислене“, каза още Петър Витанов.

Той добави, че германският опит е изключително полезен, защото успехът на левицата там е преминал през процес на публичен дебат за избор на лидер, в който са били ангажирани всички хора, в успешно туширане на всички различия и излъчването на най-подходящия кандидат за канцлер, с разбирането, че няма универсален човек за всички държавни и партийни постове.

„Отидохме в Берлин с ясната заявка, че знаем, как да възстановим доверието“, каза Витанов.   

„В БСП може да настъпи промяна тогава, когато няма да е в управление. А иначе БСП може да се промени за три месеца, така както го направиха в Германия“, добави още социалистът.

„Почувствахме сила, която се породи от факта, че бяхме приети като партньори и заради факта, че има ангажимент за помощ и подкрепа. Това ми дава надежда, че някой ден българите могат да изглеждат като берлинчани“, каза още Петър Витанов и увери, че сътрудничеството с германските социалисти ще продължи.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

 • рукола Z

  14 Май 2022 9:25ч.

  Какво ни предлагате, БСП на краварите или БСП на джендърите? БСП УМРЯ... лека и пръст!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  14 Май 2022 9:26ч.

  Тъжни и жалки персони! Какво ще й реформирате? 32 години в България слушаме само за реформи, които за всеки нормалев българин са равнозначни на разруха и унищожение. Не се радвайте на подкрепа от външни покровители, а търсете подкрепа от българския народ! Вижте какво прави един Виктор Орбан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 008

  14 Май 2022 9:30ч.

  Вече на никой не му пука за вас. Но вие си вервайте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  14 Май 2022 9:48ч.

  Кой както ще да си се кръщава и да се присламчва, ЕС е национал-социалистически, с много малки изключения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жизел Каракютукова

  14 Май 2022 9:54ч.

  ЕС е либерал-социалистически! Там националисти почти няма, но либерали, зелени, макронисти и социалисти, с лопата да ги ринеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  14 Май 2022 10:48ч.

  Либералфашизмът е по-страшен от хитлеризма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  14 Май 2022 10:15ч.

  каква левица е това 16 години в коалиция с меркел санкции до дупка на русия гонене на руски дипломати незаконно приватизиране на руски имоти и финанси сега първи гласуват пари за украина спряха сев поток2 това не е никаква левица а мераклии да са вечно до кокала както нашите цървули

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кърпата

  14 Май 2022 10:22ч.

  Ренегадите от полит-коректната партия! Добро дошли у жидо-нацисткия интернационал! И вас ще ва нахранят! Колко поколения български "политици" и "бизнесмени" бяха изхранени от Германия - дойде и вашият ред!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  14 Май 2022 10:39ч.

  БСП са същите безродници, както и останалите 3 коалиционни партньори в четворната колония. ОСТАВКА !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи