Петър Витанов: Тази зима ще е много тежка, някои ще избират между това дали да се топлят или да ядат

Петър Витанов: Тази зима ще е много тежка, някои ще избират между това дали да се топлят или да ядат

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската комисия не успя да успокои гражданите, че ще овладее енергийната криза и инфлацията и че ще бъде сложен край на войната в Украйна. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред радио „Фокус“. Българският социалист коментира и отзвука от темата за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, която влезе в дневния ред на Европейския парламент.

„Заради тежката инфлационна и енергийна криза всички погледи бяха насочени към речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейците очакваха да разберат какъв ще бъде отговорът на Комисията на всички кризи, които сполетяха държавите от ЕС“, коментира Петър Витанов.

Според него очакванията са били за реч, която да реши всички кризи с магическа пръчка.

„Очаквано фокусът падна върху Украйна, но липсваха позиции по две ключови теми. Не се каза нищо за това как ще бъде постигнат мир. Отбелязаха се само военните успехи на Украйна, но липсваха послания за политическо решение на войната, в което ЕС да има водеща роля. Липсваше и темата за продоволствената несигурност на континента ни“, добави евродепутатът.

Фокусът към Украйна е продиктуван и от растящото недоверие към европейските институции, смята още той.

„Много европейски граждани си задават въпроса дали санкциите не наказват тях вместо агресора и защо те плащат високата цена на войната. Тази зима ще е много тежка и някои ще трябва да избират дали да се топлят или да ядат. И за да не се налага този непосилен избор, трябва да има колективни, ефективни и устойчиви мерки“, каза още Витанов.

„Търпение“ беше другото ключово послание в речта на Урсула фон дер Лайен.

„Опасявам се, че има държави като България, в които социалната търпимост вече е много ниска. Европа е изправена пред много тежка зима, която ще има своите социални, но и политически последици, които ще избият в това националистически и популистки партии да вземат властта. А крайни партии, които нямат опит и не могат да управляват, ще задълбочат още повече кризата“, опасява се Витанов.

Социалистът обърна внимание на предложението на ЕК за сериозна интервенция на енергийните пазари на Съюза. Предлага се таван от 180 евро/мвч за приходите на производителите на ток с ниска себестойност. Това включва всички АЕЦ, ТЕЦ на лигнитни въглища и ВЕИ-централи. Разликата в цената над този таван се предлага да отива в бюджета на държавата-членка, за да може с тези пари да се помага за сметките за ток на домакинствата и малките и средни фирми.

„Ако държавата-членка има голям експорт на ток - както е България, се предлага тези бюджетни приходи да се делят с държавите-членки, които са вносители на ток, тъй като техните граждани ги плащат“, каза още Витанов и добави, че тази мярка трябва да бъде обмислена добре.

„В момента заради войната някои натрупаха милиони печалби, а други изнемогват. Европа е преди всичко солидарност и като социалист одобрявам решението да бъдат облагани свръхпечалбите“, каза още Витанов.

Петър Витанов коментира и темата за ареста на Бойко Борисов, която попадна във фокуса на ЕП в деня, в който Урсула фон дер Лайен чертаеше бъдещето на ЕС.

„Може би ще разочаровам българската публика, но в Европейския парламент нямаше интерес към темата. В залата присъстваха основно представители на Европейската народна партия и български журналисти, което потвърждава и тезата, че това е тема, която е предимно за родна употреба. Такъв беше и тонът на дебата – от партията на г-н Борисов подчертаваха, че две съдебни инстанции са постановили, че арестът му е незаконен, опонентите пък твърдяха, че ЕНП твърде късно повдига темата за върховенството на закона в България и то когато тя касае неин важен член“, каза още Витанов.

„Върховенството на закона в България не може да се отнася само за политическите лидери, но и за битите студенти под колоните на Министерския съвет, които нито имат възможности да наемат скъпи адвокати, нито имат медийно и политическо влияние. Това обаче е национален въпрос, който ние българите трябва да решим и то не в предизборна обстановка“, завърши Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

 • Бандеровка

  16 Sep 2022 9:32ч.

  Видяхме БСП какво може. Трафикантство, мангизи, дори дърва не можа да осигури, а трябваше сами да слизат от гората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  16 Sep 2022 9:48ч.

  Това е светлото европейско бъдеще, което ни го сервирахте, европейски малоумници. Няма сега какво да ни разяснавате и каканижете, всички сте за гилотината, еврогейски ценители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ачо

  16 Sep 2022 10:00ч.

  Изповедите на един хайвер социалист!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо от кривина

  16 Sep 2022 10:15ч.

  е що така бе нали всичко беше прекрасно в ес и в капитализма,нали беше отвратително в социализма,стояхме на отворени прозорци зимата ,защото не се търпеше от жега,за ядене да не говорим,време е за връщане към хубавото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  16 Sep 2022 10:19ч.

  финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина кои разрешава изпращането това са наши пари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • интересно

  16 Sep 2022 10:44ч.

  тези които изберат да гладуват за да се топлят, колко месеца ще издържат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма страшно.

  16 Sep 2022 10:58ч.

  Важното е, че смелите ни европейски ръководители не изглеждат никак притеснени от тази перспектива: https://twitter.com/RadioGenova/status/1570018745174704128

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  16 Sep 2022 11:26ч.

  Тях не ги засяга нищо от това, което ще се случи на гражданите на този умиращ съюз. "Ръководителите" нито ще се къпят със студена вода, нито ще стоят на 18-19 градуса, нито ще се наложи да правят избор между храна и сметки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма страшно.

  16 Sep 2022 11:58ч.

  smb, това е чист саботаж, тези от "върха" действат по такова ръководство и използват всички възможни техники. Има един документ на ЦРУ от 1944, озаглавен "Simple Sabotage Field Manual OSS 1944", все още може да се намери на PDF в нетя. Виж точка 11 - "General Interference with Organizations and Production"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  16 Sep 2022 11:21ч.

  „Ако държавата-членка има голям експорт на ток - както е България, се предлага тези бюджетни приходи да се делят с държавите-членки, които са вносители на ток, тъй като техните граждани ги плащат“ По същата логика, когато си купуваме каквато и да е стока от Кауфланд или Лидъл, трябва приходите да се делят межде немеца и нас, защото ние плащаме и то по-висока цена за същата стока в Германия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особеностите на българското ибрикчйство

  16 Sep 2022 11:32ч.

  А ти Витанов пред каква дилема си? Може би, уискито с бадеми или с евтини фастъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  16 Sep 2022 12:17ч.

  ... а неповторимото по своята интелектуална сила мощ изказване на Урсула фон дер Лайен: „Изпращайте сметките си за ток и газ в Москва!“ предизвика истинска радост сред зомбираните европейци... «Кто не мёрзнет - тот москаль»?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи