Петър Витанов: Социалистите не се чувстват предадени от Румен Радев, има объркване от постоянните нападки 

Петър Витанов: Социалистите не се чувстват предадени от Румен Радев, има объркване от постоянните нападки 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

БСП може да тръгне по нов път след Конгреса през февруари. В момента партията е скарана с всички и във вътрешен, и в международен план. Това каза ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП и член на Националния съвет на БСП Петър Витанов пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ. 

„Истанбулската конвенция в момента се използва като дъвка. Никой не иска да ни налага нито трети, нито пети пол. Ние имаме решение на Конституционния съд и винаги сме се съобразявали с него. Но трябва да кажем ясно, че 95% от тази Истанбулска конвенция третира насилието над жените. И ние се солидаризираме в тази ѝ част“, напомни Петър Витанов. 
„Само тази година има над 20 убити жени от своите партньори. Тоест, имаме регрес в това отношение. Наш ангажимент е поне да направим промени в закона за защита от домашно насилие, защото това е огромен проблем в България“, каза още евродепутатът. 
Петър Витанов беше попитан и дали отношението на лидерката на БСП към Истанбулската конвенция, не е причина за това, тя да не бъде избрана на ръководен пост в Социалистическия интернационал.  
„Никой не ни иска в голямото ляво световно социалистическо семейство. Ръководството на БСП постоянно говори срещу европейските социалисти. Приказките по техен адрес, че са джендъри и подобни, не остават незабелязани. Може би звучат добре за вътрешна консумация. Но със сигурност не е без значение дали имаш зад гърба си испанския, германския и дори малтийския министър-председател“, каза още Петър Витанов, който направи и паралел с ГЕРБ, които държат да имат отличен имидж в Европа и това години наред им носеше успех. 
„Неизбирането на Корнелия Нинова на ръководен пост в социалистическия интернационал няма нищо общо с никаква Истанбулска конвенция. Международната изолация е част от падението на БСП“, добави още евродепутатът. 
Петър Витанов коментира и продължаващата война между ръководството на БСП и президента Румен Радев. Последният повод беше решението на държавния глава да не налага вето над гласуваната от Народното събрание военна помощ за Украйна. 

„Няма полза за БСП да влиза във война с президентската институция. Обикалям цялата страна и не считам, че социалистите се чувстват предадени от Румен Радев. По-скоро има едно объркване от постоянните нападки към него, защото той е човекът, който се ползва с най-високо обществено и политическо доверие“, коментира Петър Витанов. 

Според него няма да има кабинет нито с втория, нито с третия мандат, а отново ще има предсрочни парламентарни избори. 
„И с втория, и с третия мандат ще е трудно да се направи правителство. ГЕРБ падна жертва на собствената си политика. Когато се появиха на политическата сцена в България, те отрекоха всичко предишно. БСП традиционно беше опонент на това управление и поне до този момент не е изневерила на тази си политика. „Продължаваме промяната“ също се появиха като антипод на ГЕРБ, те са фокусирани върху свалянето от власт на партията на Борисов. Не бих казал, че и тяхното заиграване с лявото е автентично, защото това са хора, произлезли от средите на бизнеса. Хубаво е всички и леви, и десни партии да се занимават със социални политики, защото това може да направи по-нормален животът на хората. Но така е  фрагментиран политическият ни пейзаж, че няма никаква възможност да се направи правителство. Още повече, че идват местни избори, за които всички партии си правят сметките“, добави Петър Витанов. 

Той сподели, че одобрява действията на социалистите, които не са се отказали да водят преговори.  
„Крайно важен е диалогът, приветствам действията на БСП да преговаря с всички партии. Но в момента БСП не може се коалира с ГЕРБ, дори ако третият мандат бъде връчен на най-малката политическа сила, защото това би било пагубно за нея, след това ще пеем заупокойна молитва“, смята евродепутатът. 

Петър Витанов е оптимист, че на Конгреса на БСП през февруари е възможна промяна.

„На конгреса на БСП трябва да се даде началото на една голяма трансформация. БСП не може да е крайна, радикална, популистка партия, да се прилепва за „Възраждане“. Това никога не е носило успех на БСП, няма да стане и сега. Българската социалистическа партия трябва да е европейска, модерна, лява. Само такава тя събира широка подкрепа и привлича младите хора. Крайно необходима е промяна. Промяна на лицата, на политиките, на отношението към процесите в страната“, категоричен е Петър Витанов. 

Ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП коментира и актуалният корупционен скандал с евродепутатката от Гърция Ева Кайли. 

„Корупцията няма цвят, няма националност, няма партийна окраска. Този скандал може да се разрасне много. „Катар гейт“ надхвърля една политическа група и дори Европейския парламент. Той показва, че един такъв корупционен скандал може да разклати сериозно устоите на целия съюз“, смята Витанов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


 

 

 

 

Коментари

  • Авангард

    27 Дек 2022 16:52ч.

    Шарлатанска история -От шарлатани за шарлатани ! Социалисти сър! Какво да ги правиш - злото има много лица и най вече обича да се представя за ангел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    27 Дек 2022 17:00ч.

    Проблемът е, че българите се чувстват предадени от господина Радева. А и то реални социалисти в България не останаха. Има само социалисти на думи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    27 Дек 2022 17:29ч.

    точно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласоподавател

    27 Дек 2022 18:11ч.

    Поредното ми разочарование ...Радев ,както и вие ,евродепутати ни предадохте !Точно това ръководство на БСП отразява нашите виждания за ляво ,както и за евроатлантизъм .Не поддържам поведението на европейските социалисти и не виждам разлика между ЕНП и ПЕС . А теб ,кой би те знаел Витанов ,ако не беше Нинова !?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • милена

    27 Дек 2022 22:21ч.

    "Българската социалистическа партия трябва да е европейска, модерна, лява." Ахааа, ето го ударението на "модерна"! Т.е. БСП да заобича лъгъбътъ извращенията на сащ и хорово да прокарва джендеризма в България! Витаноооооооооов, казваш, че обикаляш страната... колко граждани ти казаха, че искат БСП да е "модерна", колко граждани поискаха от теб да се лъгъбътъизира цялото БСП?! Или плямпаш евроатлантическата пропаганда, за да се харесаш на чужденците?! Уплаши се, че зад теб са малтийският, белгиският премиери и запя хорово за модерното лъгъбътъ...... Шушукало се е, че са джендери. Е, не са ли джендери модерните леви партии, витаноф?! Пак забравяш да се допитваш до избирателите, а се интересуваш от "модерните" ти нови "събратя" по извращения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Престъпленията на радеф изобилстват

    27 Дек 2022 22:34ч.

    Как се нарича президент, предал държавата, Родината, България?! Какво имам предвид?! Задал е собствен курс на "евроатлантическа ориентация", без да се е допитал до СУВЕРЕНА! Задал е собствен курс за вувеждане на еврото и е престъпно самоволно премахване на 140 годишния български лев! Отново решава БЕЗ допитване до СУВЕРЕНА! Ето това е държавна измяна! Измяна на българските християнски семейни ценности, заменяйки ги с нещо друго, без допитване до СУВЕРЕНА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тотю

    28 Дек 2022 9:06ч.

    Петро не се чувствал предаден; ама обикновения човек е предаден; мдааа Петро краде и пълни джоба; обикн човек изпразва джоба за храна и лекарства; в къщи с шапка и одеало; още една тъпа безсмислена статия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    28 Дек 2022 9:47ч.

    Даже и гейове вече няма, само обикновени пе%ераси и трансджендъри останаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментарите

    28 Дек 2022 12:27ч.

    са много добри. Това дава надежда за бъдещето на страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи