Петър Витанов: След изборите трябва да преосмислим ролята и мястото на БСП в политиката

Петър Витанов: След изборите трябва да преосмислим ролята и мястото на БСП в политиката

Сега не е време за разногласия, а за обединение, за да може левите хора в България да бъдат максимално представени в Парламента. Въпреки критиките ми към ръководството, в момента най-важното е да направим така, че БСП да има добър резултат на изборите. Противоречията трябва да бъдат загърбени и да гледаме в една посока, защото БСП е единствената партия, която олицетворява вижданията на левите хора в България. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент пред БНР. 

„Във всяко населено място в България има организация, която се гордее, че представлява левицата. В БСП има наистина добри експерти, част от които влязоха в служебното правителство. Има и много хора, които милеят за лявата идея, могат да правят политики, да отправят послания, да дават посока и се надявам и тяхното време да настъпи“, заяви евродепутатът. 
Той подчерта, че в ситуация на война и масово обедняване на европейските граждани, в България все пак е имало успешна социална политика и даде за пример увеличението на пенсиите с близо 40%. „При инфлация от 17% това е постижение, което все пак позволи на хората да не обеднеят“, коментира Витанов и добави, че това не е единственият успех на социалистите за последните шест месеца. 

„БСП обаче трябва да акцентира върху онези хора, които изконно представлява – работещите, самоосигуряващите се, хората на наемния труд, чиито доходи значително изостават от темпа на инфлация“, каза още Витанов. 
Според него левицата трябва да обърне поглед към всички, които се чувстват пренебрегнати и смятат, че преразпределението на благата в България е несправедливо и да се насочи и към онези млади хора, които не са привърженици на лявото, но чиито проблеми само лявото може да реши.

„В България има ужасяваща пропаст между бедни и богати. Проблемът с преразпределението на благата е огромен. Проблемът с неравенството е огромен. Жените продължават да взимат с 15% по-малко от мъжете, продължават да са на втори план в професионалното си развитие, в това отношение виждаме регрес. БСП трябва да има водеща роля и по въпросите, свързани с климата, които дълги години бяха пренебрегвани“, категоричен е социалистът. 

„Големите критики, които ние отправяхме към ръководството, бяха, че партията се обезличава. Само след един месец хората ще дадат своята оценка за участието на БСП в предишното правителство. Надявам се тя да бъде положителна, но имам опасание, че част от нашите симпатизанти може би не са били удовлетворени. Надявам се след тези избори да преосмислим ролята и мястото на БСП в политиката“, добави Петър Витанов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 


 

Коментари

  • "Противоречията трябва да бъдат загърбени и да гледаме в една посока""

    29 Авг 2022 17:13ч.

    Ами загърбете ги бе, мухльовци такива. Обаче сте неспособни да приемете избора на повече от 4/5 на членовете на партията си, и като едни типични джендъри искате вашето нещастно, обаче кресливо, малцинство да управлява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха

    29 Авг 2022 17:20ч.

    Май и в БСП са на наркотици, сигурно новите им приятели от коалицията са ги открехнали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е партията на Дядото

    29 Авг 2022 17:52ч.

    Партията, която оцелява в нелегалност, за да вземе след това властта и да създаде Народна Република България, апогеят в развитието на българите (да не се бъркат с българяните).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    29 Авг 2022 18:48ч.

    Важното за вас е да влезете в НС и пак да се прегърнете с ПП и ДБ. Опитайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е партия,

    29 Авг 2022 19:19ч.

    която си избра лидер с пряк избор и с единодушие. И която е пълна с льольовци като витанов, които се смятат за по-важни от мнозинството партийци. Нинова не можа да изчисти всички гниди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сус!

    29 Авг 2022 19:39ч.

    Тоя докара джендерската резолюция и лъга, че не съдържала нищо за ОМО Илинден! Лъжец! Като че ли ние не можем да видим туй, що е под чертата! Сус!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Витанов да се конкретизира

    29 Авг 2022 20:25ч.

    След кои избори??? Щото след тези през октомври Корнелия може да загаси лампите и да заключи Позитано отвън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ужасяващата пропаст

    29 Авг 2022 20:31ч.

    Я организирахте вие. С различни политически проекти. Не познавам нито един един БКП кадър, който да не натрупа пари и имоти. Нито един.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз познавам,

    29 Авг 2022 21:08ч.

    все пак БКП имаше около милион и половина членове. Обаче тези, които познавам, се отвратиха от политиката. Бяха редови членове на БКП, някои от тях - редови на БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    29 Авг 2022 22:29ч.

    и после нинова ще си присвои заслугата, ще приеме още костовисти в партията, докато унищожи БСП окончателно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    29 Авг 2022 23:00ч.

    След тези избори БСП няма да има каквато и да е роля или място в политиката. И... с мъка на сърцето признавам, че всъщност така и трябва да бъде. Всички ренегати и фашистки измекяри неизбежно се оттичат в канализацията. Само така, на чисто, лявото може да роди нещо ново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи