Петър Витанов: Само силна БСП ще може да реши политическата криза в страната

Петър Витанов: Само силна БСП ще може да реши политическата криза в страната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Само силна БСП може да сложи край на политическата криза в страната. Това коментира пред БНР евродепутатът и член на Националния съвет на партията Петър Витанов в навечерието на конгреса. Витанов сподели очакванията си за форума в събота. 

„Има две групи – едната, която счита, че има тежък проблем с левицата, свързан с бъдещoто ѝ оцеляване и друга, която ще се опитва да преведе конгреса през едно мирно русло и ще говори за уставни промени, които са тотално неадекватни към времето и пространството“, каза Витанов. 

На въпроса дали на конгреса може да има точка за смяна на ръководството, въпреки че тя не е в дневния ред, Петър Витанов отговори: „Конгресът е върховният орган, който може да променя както дневния ред, така и дебата. Неговите решения са с най-висока стойност, така че очаквам този въпрос да бъде повдигнат. Този конгрес е значим не само за БСП, но е важен и за бъдещето на страната. Само силна БСП може да реши политическата криза“. 

Според Витанов състоянието, в което в момента се намира левицата, не й позволява да е сериозен фактор в българската политика.  „С резултата, който постигаме, ние се превърнахме от първостепенен политически играч във второстепенна сила. С резултат от 9 процента, няма как да налагаш своята политика. Така че първият и най-съществен въпрос е как може да се промени партията, за да спечели доверие“ каза Витанов.  

„За да не се превърне БСП в политически полуфабрикат, тези мерки минават през промяна в ръководството. През носителите на политиките. Управлението е процес, в който всеки се изчерпва. Дори днешното ръководство на БСП да предложи 14-те точки за мир на Удро Уилсън в Първата световна война, няма кой да му обърне внимание. Трябва шокова терапия за БСП“, смята евродепутатът. 

Петър Витанов коментира и критиките, че въпросът за лидерството се поставя на прага на нови избори. 
„Изборите са през четири месеца. Сега идват нови предсрочни, след тях може би още едни, а след това и местни. Така че не може да съобразяваме промените в партията с постоянния цикъл от избори. Колкото по-бързо направим промяната, толкова по-добре. Хората трябва да видят надежда. Това е политическата логика“, добави той. 

В качеството си на евродепутат Петър Витанов отбеляза добрата реакция на България, която оказа своевременна помощ на Турция след смъртоносното земетресение. Социалистът е на мнение, че страната ни е демонстрирала солидарност и се е показала като добър съсед, като е изпреварила в своите действия останалите държави от ЕС. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 


 

 

Коментари

 • Киро Снежния

  08 Фев 2023 14:35ч.

  Само БКП може да оправи България. С продажници като БСП и другите партии - плод на политическия инженеринг няма да стане. Само че поради липса на кадри, само СВО ще ни оправи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • червен петолъчник

  08 Фев 2023 14:52ч.

  ???????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  08 Фев 2023 14:39ч.

  Силно БСП звучи като силно СДС. Вие приключихте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  08 Фев 2023 16:25ч.

  силна, силна, колко силна... докато прегръщате ония ценности и стоите в партер по отношение на чорбаджиите, хората няма да ви припознаят. каквито и да ги дудне корнелия, колкото и "социални" да сте. потенциалният ви електорат не си пада по м.еките китки в брасълс, по "оная" конвенция и е проруски настроен. от трите, сте осъзнали само едното. а това вероятно е така, защото нямате социална връзка с тия хора. замислете се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги, безпартиен симпатизант

  08 Фев 2023 16:33ч.

  Това може да стане, ако отцепниците отляво се върнат в старата си партия като обикновени членове без да правят вътрешно разцепление, да обуздаят стремежите си за политическо господство и заработят заедно с всички останали членове за българските интереси. Вредно за партията сега е всяко разцепление, водещо до обезсилването и! Дори и някои от тях да са били прави, това ще се разбере после. Сега най важното са предстоящите избори и истинските социалисти сигурно го разбират! Но не и нагаждачите, а има и такива, макар и малобройни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи