Петър Витанов: Протестите в Чехия са знак за надигащото се социално недоволство в Европа

Петър Витанов: Протестите в Чехия са знак за надигащото се социално недоволство в Европа

Витанов: Европейският съюз се задъхва от инфлационния натиск и от прииждащите бежанци

Протестите в Чехия не са началото на процеса, свързан и довел до енергийната криза в Европа.  Началото на тежките политически последици за Европа започна още преди няколко месеца с каскадата от падащи правителства в европейските страни. Протестите в Чехия са знак за надигащото се социалното недоволство. Това каза евродепутатът от БСП и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаване на Поглед ТВ.

“Тези, които остават на власт, губят все повече доверие. Колкото повече продължава войната, толкова повече последиците ще са по-значими и ще оказват влияние не само върху политическия, но и върху обществения живот“, каза Петър Витанов.

Според евродепутата газовата криза е започнала още при възстановяването на световната икономика от Ковид-19 и стремежът тя да навакса бързо след близо тригодишния застой. Войната е нанесла финалния удар.

„В икономиките на Европа се наляха огромни средства от грантове и различен вид помощи, икономиката започна да бумти и това създаде проинфлационен ефект. На азиатския континент икономическото възстановяване, преди втория локдаун в Китай, беше по-бързо от нашето и това доведе до купуване на повече газ там. Всички очакваха през лятото на миналата година да падне цената и тогава да бъдат напълнени газохранилищата, но това не стана. Добавете към всичко това и амбицията на Европа за Зелената сделка, цената на квотите стигна до 100 евро на тон емисии. В резултат се стигна до взрив на цената на енергоизточниците. Със започването на войната между Русия и Украйна, тя се изстреля още по-нагоре, защото Обединена Европа винаги е разчитала на ресурсите от Русия“, поясни Витанов.

Войната в Украйна показа, че Европа се нуждае от диверсификация и от Зелената сделка. Този процес обаче ще е бавен и за него европейците ще платят висока цена.

„За да се пренастроят доставките са нужни други количества и инфраструктура, танкери и прочие, което отнема години за да се случи, съответно и дългосрочни договори, гарантиращи рентабилността на въпросната инфраструктура.  „Демократичен газ“ няма никъде, защото държавите, от които се каним да купуваме, не са пример за спазване на човешки права и демокрация“, каза още той.

Според Петър Витанов тепърва в Европа ще има домино от падащи правителства заради инфлацията и социалното недоволство.

„На фона на задаващия се ценови шок ще се стигне до обедняване. Очаква ни ценови шок, реално инфлацията е около 30 процента у нас. Има призиви за намаляване на градусите на климатиците, гражданите да се къпят по-малко и подобни идеи за пестене на енергия. Навремето Роналд Рейгън беше казал, че ще вкара руснаците в землянките, опасявам се, че може те да ни върнат сега в пещерите“, каза още евродепутатът.

Според Петър Витанов Европа е нямала друг отговор към руската агресия освен санкции.

„Европейските политици не си дадоха сметка, че вместо да спрат военната машина на Путин, те ѝ наливат допълнително средства, тъй като енергоизточниците скочиха до небесата“, каза още той.

„България също идеологизира въпроса с газа. Каза, че няма да купува руски газ, но сега го купува през посредник и реално в Русия влизат дори с 10 процента повече пари отколкото преди“, каза още той.

Петър Витанов прогнозира, че мигрантският поток към България не само няма да спре, но ще се засилва в следващите месеци. И освен продължаващата несигурност в държавите, от където идва мигрантския поток, както и връщането на талибаните на власт, допълнителен фактор е войната в Украйна, която вещае продоволствена криза.

„Част от черноморските пристанища са завзети, а други блокирани. Това не позволява на руската и украинската пшеница да стигне по предназначение в Северна Африка и Близкия Изток, където това зърно представлява 70-90% от целия внос, та дори и 100% като в страни като Алжир, Тунис, Египет, Ирак и Ливан“, каза Витанов.

"Когато този износ е невъзможен, количествата са недостатъчни там и цената на пшеницата скача. В Египет цената на хляба се дотира от правителството. Това значи недостиг, скъп хляб, проблеми за правителството, социални недоволства и бунтове, тежка миграция. Прибавете и проблема с връщането на талибаните в Афганистан от 10 месеца насам и желанието на голяма част от гражданите ѝ да напуснат; Ирак, който е изправен пред гражданска война, а също и гражданската война в Либия и Йемен. На прага на Европа се изправят милиони мигриращи хора. За турския президент Ердоган това е оръжие. И ако добавим към тази картина и шестте милиона украинци, които влязоха в Европа, ще видим, че Европейският съюз се задъхва, а ние сме първата му граница“, каза още евродепутатът.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

  • Мери

    06 Sep 2022 9:23ч.

    Добре че е Витанов да ни каже. Отдавна навсякъде има протести, които ще стават все по-масови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    06 Sep 2022 10:10ч.

    Според ЛГБТ управляващите ЕС, участниците в протестите в Париж, Лайпциг, Прага и Молдова са путинисти, който искат да се къпят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това момче вече не е българин

    06 Sep 2022 9:23ч.

    Заради такива "социалисти" умира БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    06 Sep 2022 9:52ч.

    Ужас! Бащите и дедите на тези от днешните пражки улици.... стелата си спираха руските танкове 1968 г, цял живот се бореха за да се отскубнат от руската окупация..... Тогава студентите залагаха живота си за свобода и бъдеще.... Днес тези с промитите мозъци се молят на Путин пак да ги пороби. Ужас! това е силата на пропагандата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    06 Sep 2022 9:54ч.

    бъра бъра. оди се хвърли отнякъде високо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато ситуацията се чете

    06 Sep 2022 10:46ч.

    през идеологически клишета, неизменно се стига до едни и същи изводи, независимо от фактите. Още преди няколко месеца европейските "лидери" подготвиха почвата с изказвания за възможен руски екстремизъм, не украински от годин да боравят с оръжие и криминално проявени "бежанци" в Европа, а от руснаци, които не могат да излязат вече от Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "това е силата на пропагандата"

    06 Sep 2022 11:37ч.

    Чия пропаганда? На Запад НЯМА руска пропаганда. Блокираха ВСИЧКИ руски медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    06 Sep 2022 10:31ч.

    Бабето си заминава, никой няма да го търпи. Най-напред като военен министър срина потенциала на германската армия, сега успя да срине и ЕС- безумни санкции, от които Русия само печели, гражданите на ЕС страдат все повече и повече, а в Украйна всички виждаме какво става. Преди това, заради семеен бизнес с ваксините за 1.5млрд пак подлуди всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Войната е нанесла финалния удар"

    06 Sep 2022 11:35ч.

    Санкциите нанесоха финалният удар. Санкциите са години ПРЕДИ войната. Ще се види в кои държави народите са с най-високо социално съзнание. В кои държави ще има протести и в кои държави ще прекланят глава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прогресивен алианс

    06 Sep 2022 12:07ч.

    Каква шега само? И този на снимката, нямам думи, колко е затъпял народа ни, след като допуска такива нищо казващи хора да ни представляват в ЕС. Потрес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи