Петър Витанов предложи балканско обединение в рамките на ЕС пред четирима министри в Румъния

Петър Витанов предложи балканско обединение в рамките на ЕС пред четирима министри в Румъния

Ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов участва в конференция „Напред! Силен глас в Европа“ в Мангалия, Румъния. Ключовите теми на дискусията бяха присъединяването на България и Румъния към Шенген, регионалното сътрудничество и ситуацията в Черно море на фона на войната.

Домакините бяха представени от четирима министри - Раду Опреа, министър на икономиката, предприемачеството и туризма, Симона Букура Опреску, министър на труда и социалната солидарност, Адриан Качиу, министър на инвестициите и европейските проекти и Богдан Груя Иван, министър на цифровизацията и научните изследвания. Присъстваха още Хана Джалул Муро (Испания), вицепрезидент на Социалистическия интернационал, Титус Корлацеан, председател на Комисията по външна политика на румънския сенат и евродепутатът и бивш министър Виктор Негреску.

Предизвикателствата в региона на Черно море са свързани основно с аспектите на сигурността – на доставките, за осигуряването на транзит на стоки, развитието на инфраструктурата и нови трасета за петрол и през Каспийско море, както и изграждане на алтернативна инфраструктура за енергийни източници. Около това мнение се обединиха участниците във форума.

„САЩ приеха закон за защита на своите интереси в Черно море, а черноморските държави сякаш не мислят за собствената си сигурност. Затова е изключително важно развитието на регионалното сътрудничество, защото само с обединени усилия можем да защитим общия интерес на нашите граждани и нашия регион“, каза Витанов.

Петър Витанов предложи възстановяването на идеята за балканско обединение в рамките на ЕС по примера на Вишеградската четворка. В обединението Б3 (Балкани 3)  Гърция, Румъния и България ще могат да обединят усилия в сектори като енергетика, транспорт, зелени политики. Идеята беше лансирана за първи път преди десетилетие.

„Вишеградската четворка показа, че обединени по регионален принцип и с общи интереси, държавите са по-силни, а гласът им в Европа се чува по-отчетливо“, коментира Витанов.

Пред румънските си колеги българският евродепутат изтъкна, че трябва да има силен политически натиск за приемането ни в Шенген.

„Сега имаме тази геополитическата възможност в контекста на войната в Украйна. Нуждаем се от консолидиран ЕС, който да не дава фалшиви надежди на своите граждани. Българското правителство трябва да положи максимални усилия да убеди партньорите си. Трябва да се използват всички форми на натиск, защото поредното отлагане на влизането ни в Шенген, ще донесе само недоверие и силен евроскептицизъм“, каза още Витанов и напомни, че българските евродепутати са положили сериозни усилия до момента.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

  • Маги

    27 Авг 2023 15:12ч.

    Големият "умник"!Точно обратното трябва да стане за страната, вън от Шенген и от войната! Откъде ги намирате социалистите тези "умници" бе? Затова не ви харесват, защото не защитавате интересите на народа, а лично своите... То ЕС май вече болен лежи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    27 Авг 2023 15:20ч.

    Маги, ес е на смъртно легло

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    27 Авг 2023 15:37ч.

    Точно затова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    27 Авг 2023 16:26ч.

    Тоз Корнелата нали го изключи. К'во се обажда? Не е ли чувал, неграмотника, за Мегали идея и за румънското, че и в Мизия са живяли роствени на даките племена. Ще се съюзяваме с РОмъния и Гърция точно когато сме най-слаби. Глупак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    27 Авг 2023 16:34ч.

    Този се чуди какво да измисли, за да привлича вниманието! Не разбра, че не става и няма харизма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отхвърлям нездравословните компромиси

    27 Авг 2023 19:48ч.

    Не ме слушайте!! Съзнавам, че съм пристрастен! Страдам от някаква емоционална обремененост по отношение на гърците. Ще си позволя да изкажа лично и напълно субективно и неангажиращо мнение, само и доколкото да оставя в главите на потребителите да свети някаква сигнална лампа. Всеки сам да преценява (ако не му харесва преценяването, тогава да преценя :) дали ще регистрира сигналите на тази лампа, дали ще реагира! Заедно с гърци никога не трабвя да се прави нищо заедно! Timeo Danaos et dona ferentes, Класическият страдалец е казал: Не вярвай на данайците, дори когато ти носят дарове! На мен данайците не са ми подарявали кон, но след няколко посещения в страната им, съпроводени с безпричинни, безумни, обидни, унизителни СЛУЧКИ, тази страна вече е напълно и безвъзвратно зачеркната от мен и не желая да знам и слушам за съществуването им. Не съм наивник, осъзнавем напълно ясно, че т.н. независимост и самодостатъчност са пълна илюзия и недостижим блян, та в хипотезата на неизбежен и драматичен разпад на ЕС, който е предстоящ, трябва да се търсят някакви форми на сътрудничество с подходящи партньори. Много лесно е да изречеш думата "подходящ", трудно е да я облечеш в практически и работещ смисъл! Познавам и разбирам причините, поради които самите ние - българите, сме неприемлив (или дори невъзможен) партньор за голямото мнозинство съседни и не само, държави, та големи претенции, очаквание и надежди не можем да поставяме и храним. В последна сметка отново ще бъдем принудени да търсим някакво партньорство в Южна и Източна Европа. Опасявам се, че неизбежно ще бъде прехвърлена границата на приемливия и здравословен компромис!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Витанов предложи балканско обединение в рамките на ЕС пред четирима министри в Румъния

    27 Авг 2023 20:16ч.

    Алтернативно умният Петьо предложи ли как ще се казва тази негова клуденхофска фантасмагория или тя вече си има име - Малкото Триморие?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя се опитва

    27 Авг 2023 20:38ч.

    да ни баламосва, но не нам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dir.bg

    28 Авг 2023 0:02ч.

    Папа Франциск прие във Ватикана главния мюфтия, начело на българска делегация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи