Петър Витанов: Правителството се лута за Шенген, не знае какво да прави

Петър Витанов: Правителството се лута за Шенген, не знае какво да прави

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Новото българско правителство постави като водещ свой приоритет влизането на страната ни в Шенген, но до момента се лута и прави твърде малко по същество. Това коментира ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред БНР. 

„Новините от Австрия не са оптимистични. Тепърва да се говори за промяна на общественото мнение в страната, е несъстоятелно. Новото правителство трябва да положи далеч по-съществени усилия“, апелира Петър Витанов. 
Евродепутатът-социалист напомни, че преди по-малко от година благодарение на усилията на неговите колеги е била преодоляна съпротивата на Швеция. 

„Бяха проведени серия от срещи на високо ниво – със Стефан Льовен, президент на ПЕС, с бившата министър-председателка Маргарит Андершон, с всички евродепутати от Швеция, изпратихме делегация, написахме си домашното и в крайна сметка шведските социалисти обърнаха своето мнение, участваха в устойчиво мнозинство в шведския парламент и резултатът е налице“, припомни той. 

Според Петър Витанов е време представителите на либералните партии, както и тези на Европейската народна партия, да постигнат конкретен резултат.  

„И в Австрия, и в Нидерландия управляват техни представители. Този проблем може да се реши на паневропейско ниво, заедно с големите политически семейства и затова смятам, че усилията, които полага българското правителство, изглеждат крайно недостатъчни. Трябва да е ясно едно – необходима е подкрепата на големите и влиятелните сили в Европа, защото въпросът изобщо не опира само до Хага или Виена“, коментира още той. 

България и Румъния трябва да вървят заедно в този процес, категоричен е Петър Витанов.

„Сякаш българското правителство се лута, не знае какво да направи. Спомням си, че една година обвиняваха предишните, че няма стабилно правителство, изброяваха се проблемите с корупцията. Днес, два месеца след съставянето на ново редовно правителство, не изглежда решен нито въпросът с мигрантите, нито този с корупцията. Чакаме усилия и резултати в правилната посока, така че България да стане член на Шенгенското пространство“, заяви Витанов. 
Евродепутатът лансира и тезата, че в момента регионалното сътрудничество може да направи държавите от Балканите много по-видими. 

„Гърция, България и Румъния имат общи интереси и общи предизвикателства. Общи усилия в сферата на енергетиката, транспорта, на свързаността само ще помогнат на нашия регион“, каза Витанов, който бе и участник в конференцията

„Напред! Силен глас за Европа“ в Румъния. 

Там беше коментирана темата и за сигурността в Черно море.

„Черно море е стратегически важно място не само за Русия и Турция, които са големите регионални играчи, но и за останалите държави. Видяхме, че то е важно дори за САЩ, които се намират на другия край на глобуса, след като Конгресът прие закон за защита на интересите в Черно море. На този фон изглежда парадоксално, че ние, черноморските държави, нямаме обща стратегия. Затова този тип регионално сътрудничество е важно. Неговата цел не е да торпилира сегашните съюзи и обединения, то трябва да надгради, да даде възможност да се мисли за региона“, каза още той. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 


 

Коментари

  • горд евро -гей

    29 Авг 2023 18:14ч.

    Какъв Шенген-менген ви тормози ви тормози ??? Всеки ден по шосетата на България се намират изоставени микробуси , натъпкати със афганистанци и пакистанци. На практика, всеки ,който си плати може да влезе Нелегално в България..... Просто забравете...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    29 Авг 2023 18:20ч.

    Правителството се лута за Шенген, защото не следва собствена политическа национално отговорна стратегия, а гледа какво ще кажат робовладелците, пардон партньорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    29 Авг 2023 18:37ч.

    Брачед, на вас все някой друг е виновен.. Не "" робовладелците"" вземат подкупите и пускат нелегалните имигранти на българската граница. Българския ген- /келепир на всяка цена / е виновен. Представяте ли си ако тези корумпирани граничари ги сменят със Корейци или Японци ? Никой няма да може да влезе нелегално в България...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До 15:37

    29 Авг 2023 18:49ч.

    Така ли?! А какво да кажем за съпруга на Урсула, който изобщо не е в конфликт на интереси! А сина на Байдън и газопреносната система на Украйна?! А в Брюксел въобще не делят еврофондове с БГ управляващите! Истината е, че ние се учим от най-добрите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    29 Авг 2023 18:59ч.

    Няма нужда да се учим... От чистачката до министъра в Булгаристан- всеки е експерт по далаверите... За Шенген просто забравете...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На никого не му дреме за Шенген

    29 Авг 2023 19:17ч.

    Е, няма нужда вече, ние се изпонаучихме вече. Зер, 34 години малко ли са?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оффффф

    29 Авг 2023 19:45ч.

    Абе тоя питал ли е някого от българите дали искаме Шенген-менген. НЕ ЩЕМ!!!!! Стига ни занимаваха с глупостите си, от които им наливат грешни пари! Искаме си държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи