Петър Витанов: Правим от Европа плашило, за да оправдаем управленска немощ 

Петър Витанов: Правим от Европа плашило, за да оправдаем управленска немощ 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Икономическите щети от неприемането на България в Шенген са над 180 милиона годишно. Още по-тежки обаче са политическите, които подсилват евроскептицизма сред българските граждани. Това коментира ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред „Твоят ден“ по Нова Нюз.

„Шенген е преди всичко изпълнение на технически критерии, които ние отдавна сме покрили. Това е декларирано както от Европейския парламент, така и от Европейската комисия. Най-важната тема не е дори толкова в политическите аргументи на Австрия и Нидерландия, а тази за интересите на българските граждани. Дискриминацията се състои в това, че ние изпълняваме всички изисквания, но сме извън ползите. Икономическите щети се изчисляват на над 180 милиона годишно – заради това, че се чака с дни по границите, че стоките се развалят и това покачва като цяло цената на транспорта. Екологичните щети са 46 000 тона изгорели газове на година по границите ни. Но най-тежки са политическите щети, тези които създават антиевропейски настроения. Затова бързата интеграция на България е изключително важна. Надявам се въпросът скоро да се реши, още повече, че темата „Шенген“ беше използвана за направата на тази непопулярна управленска коалиция“, каза Петър Витанов. 

Според Петър Витанов върховенството на закона е важна тема за Брюксел, но още по-важна за българските граждани. 
„До момента съдебната реформа изглежда като „пременил се Илия, погледнал се - пак в тия“. Видяхме какъв водевил бяха заседанията на ВСС.  За да ме опровергаят управляващите от „некоалицията“, трябва да отпушат процедурата по избор на нов Висш съдебен съвет“, каза още евродепутатът.  

„Цинично е, че политици, които градиха кариерата си върху гърба на Пеевски и Борисов, сега сядат на една маса с тях и това трябва да ни се струва нормално. Политическият диалог е необходим, но не и в условията на такъв двоен стандарт. По-добре е да седнеш и да говориш честно и почтено с избирателите, отколкото да правиш заклинания и после да направиш точно обратното“, категоричен е Петър Витанов. 

Социалистът коментира и негативните отзиви за процесите в страната ни. 
„Европа не е ченге или класната, ние сме част от нея. Но имаше и обективни причини да не изглеждаме добре в очите на нашите европейски партньори – на последно място сме във всички класации, две години нямахме устойчиво правителство, имаме проблеми, свързани с фундаментални въпроси като начина, по който функционира държавното управление, върховенството на закона и човешките права. Липсата на реалното разделение на властите будеше също недоверие сред нашите партньори“, отчете Витанов. 

Той обясни и защо има риск да загубим част от парите по Плана за възстановяване и устойчивост. 
„Предоговарянето на Плана беше върхът на популизма, защото българският парламент излъчи само пожелателни, но неосъществими съобщения към Брюксел. Целите на Плана няма как да бъдат променени, вероятно могат да се направят малки корекции, но нищо повеостта пада върху кабинета. 

„Има ново редовно правителство, парламент, както и 17-18 закона, които могат да се приемат, за да се отпуши процесът, така че парите по ПВУ да тръгнат към страната ни. Наче“, коментира евродепутатът. 
Според Петър Витанов сега отговорнй-големият проблем е, че липсваше стратегическа визия как да бъде направена трансформацията на енергоизточниците“, каза още той. 

„Европа се размахва като плашило, създали сме си го ние, за да оправдаем управленска немощ. Но трябва да си даваме сметка, че ЕС промени Румъния, Чехия, останалите държави от бившия Източен блок. Там има видими резултати как могат да се управляват европейските средства. У нас имахме години наред неефективно управление“, завърши Витанов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 


 

Коментари

  • Веска

    03 Юли 2023 17:33ч.

    Какво плашило, бе еничарино? Това е вече един урод, който дори и съчувствие не заслужава.Само като виждаме как говори, как се търкаля по стълби, по сцени главатаря им, но те изпълняват безпрекословно заповедите му, знаем че нищо добро не може да очакваме занапред. Доброто е само за тебе и подобните ти хиляди продажници, ако за добро смятаме парите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    03 Юли 2023 17:34ч.

    Г-н Витанов, след като ЕС не е плашило, а ние сме част от този Съюз, да ми обясните следните неща: колко са загубите за българската икономика от предсрочното спиране на 3-ти и 4-ти блокове на АЕЦ "Козлодуй"?; колко са загубите за българската икономика и са увеличени въглеродните емисии от "Пакта за мобилност" наложен от Френската Република?; как трябва да се чувстваме българските граждани и гражданите на още шест държави страни членки на ЕС от насила наложената ни "Истанбулска конвенция" (ИК), която се отхвърля от огромното мнозинство граждани на нашата страна? Пак във връзка с ИК, какво върховество на закона има в прескачането на решение на Конституционния съд на нашата страна, обявяващо ИК за противоконституционна?; колко ще са загубите за нашата страна, и по-точно за региона на Стара Загора, от зеления мафиотизъм?; как ще се отрази на околната среда, местния климат и на цената на електроенергията изграждането на огромни фотоволтаични паркове у нас?; и много други въпроси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа плашило

    03 Юли 2023 18:22ч.

    Колкото по скоро се разпадне този колхоз, толкова по добре, иначе ще се затрием. Полза от фондовете имат само управляващи и обслужващ антураж, по същество това са подкупи. Основната вина е в продажните ни и тъпи измекяри. С Европа можем да бъдем само в ролята на слуги, а измекярите отлично се справят с ролята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи