Петър Витанов: Опитът правителството да бъде брандирано като анти-БСП няма да донесе успех на партията

Петър Витанов: Опитът правителството да бъде брандирано като анти-БСП няма да донесе успех на партията

Президентът не е враг на БСП и няма конфликт с партията. Войната със служебното правителство не може да е водеща тема в предизборната кампания на левицата. Нито една държава от ЕС не е решила проблема с газовите си доставки за зимата. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент пред „България сутрин“ на Bulgaria on Air.

„Служебното правителство не води кампания срещу БСП. Ние имаме трима министри в рамките на този кабинет, 15 заместник-министри, областни управители. Те по-малко социалисти ли са от останалите, други партийни книжки ли имат?“, попита Петър Витанов. Според него президентът дори е направил сериозен реверанс към левите хора, избирайки социалисти със сериозна експертиза за служебния си кабинет.

„Никога председател на БСП не се е отъждествявал с партията. Този опит да бъде брандирано правителството като анти-БСП няма да донесе успех на партията. Ако кампанията бъде насочена срещу служебното правителство, предвиждам, че няма да доведе до добри резултати. Надявам се колегите ми да го разберат“, добави Витанов.

Няма влошени отношения между БСП и президента, а тежки лични отношения с тясното ръководство, смята още социалистът.

„Това говорене срещу служебното правителство е контрапродуктивно, защото то няма да се явява на избори, няма да иска доверието на хората и да обърнеш цялата огнева мощ натам е безсмислено, защото няма да доведе до нищо положително“, каза още Витанов и добави, че социалистите се объркват от този тип отношения.

„Ако искаме БСП да има силен резултат посланията трябва да са коренно различни. Да се концентрираме върху най-големия проблем за хората – инфлацията. Да се предложат решения за работещите хора, чиито доходи в момента изостават от темпа на поскъпване“, каза още социалистът.

Европейският съюз няма отговор на въпроса как ще компенсира доставките на руския газ, ако те бъдат прекъснати напълно. Вероятно ще се наложи и по-голямо ограничение от тези 15 процента, които вече бяха приети и които бяха подкрепени от министъра на енергетиката, смята евродепутатът.

„Европейският съюз успя да направи общи доставки на ваксини, но това няма как да стане с газа, защото при него говорим за ограничен ресурс, липса на изградена инфраструктура и още десетки нерешени въпроси“, коментира Витанов, който прогнозира, че вероятно при най-лошия сценарий страните ще се спасяват поединично.

Петър Витанов попита дали има яснота как България ще изпълни препоръката за намаляването на потреблението с 15%. Дали има разговори с индустрията, с „Топлофикация София“, която потребява една трета от количествата и с други субекти, които ще бъдат засегнати от тази мярка.

„Надявам се, че употребата на газа като политическо оръжие ще бъде ограничена“, коментира Витанов.

„Няма страна-член на ЕС, която да е решила въпроса с газовите си доставки през зимата. Норвегия дори обмисля спирането на износа, което допълнително ще усложни ситуацията“, смята още социалистът.

„Това, че взехме една силно идеологическа позиция по отношение на газа, не ни направи по-големи евроатлантици от Германия или Италия, които продължават да получават своите доставки. За сметка на това вероятно ще станем по-бедни“, каза още Витанов.

„Едно от най-важните предизвикателства пред служебното правителство е да гарантира честни избори. През последните години левицата беше силно ощетена, много гласове бяха откраднати с невалидни бюлетини и манипулирани протоколи“, коментира Витанов.

Според него сред другите предизвикателства са решаването на енергийната криза, както и придвижването на цялото законодателство, което ще ни позволи да ползваме парите по Плана за устойчивост и развитие.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

  • ММ93

    22 Авг 2022 10:11ч.

    Каквото и да си пеете, на изборите 3,2%. И корнела да гаси лампата на Позитано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    22 Авг 2022 10:13ч.

    Ама Курнела се надява така да обясни лощото представяне на изборите . Ама иначе е смешно- нито дума срещу ПП и ДБ , а пълна канонада срещу Радев . Я да видим т.нар. редови социалисти, как ще отговорят на това . Ако пак си гласуват за БСП значи си заслужават това ръководство. Не че това е различно от гласуването на другите българи за ПП и ГЕРБ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    22 Авг 2022 10:16ч.

    А опитът служебното правителство да говори глупости по адрес на Нинова и ръководството на БСП до повишаване на доверието в БСП ли води? Дали пък Нинова не е длъжна да опровергава лъжите по неин адрес?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    22 Авг 2022 11:30ч.

    И какви лъжи по адрес на Нинова са казани? По-скоро много малко е казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дугин

    22 Авг 2022 10:31ч.

    Взривове, огън и дим в склад за боеприпаси на руснаците в Донецк, гори от 4 сутринта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    22 Авг 2022 10:58ч.

    Проблема с министрите от БСП е, че не ги е определила и изпратила лично Нинова, тя се чувства твърде засегнато от този факт и го приема като лична атака от президента. Според нея е трябвало да й поискат благословията, да я помолят, а тя след дълъг размисъл да склони. Проблема на БСП си има име - Корнелия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът се казва путин

    22 Авг 2022 11:25ч.

    Тия трима министри на БСП не са на БСП, а на Зеления чорап, който нарочно ги е назначил, за да прави мръсно на Корнела. Наглият, злобен и отмъстителен зелен чорап руши БСП и другите партии и е обикновен диктатор, който трябва да се импийчне и Корнела има златния шанс да го направи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видолов

    22 Авг 2022 12:05ч.

    Отново трезва оценка на Витанов, за което онази вмирисана Корнида вече го е намразила. Можеше и да подкрепя кабинета, но не и с министри, еле пък и цял вице премиер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    22 Авг 2022 12:12ч.

    Остриетата на РРадев Витанов,Заркков,Гечев,Лечева ,Владимиров работят срещу Нинова. Целта на Радев е да овладее БСП а на привържениците му да застанат начело на БСП( иинтересна ще е борбата между властолюбивите Зарков и Лечева кой да води бащина дружина).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    22 Авг 2022 12:31ч.

    Успех за кого и на каква цена?! Партии - стотици, но нито една не защитава националните интереси. Кадрите им, подбрана от външните "покровители" предизвикват тъжни усмивки и презрение. Затова и мнодинството българи не гласува! Властта и обществото са пропити от корупция, държавният апарат не изпълнява никакви социални и национални функции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    22 Авг 2022 12:32ч.

    На върха на властовата пирамида умишлено се инсталират неграмотници и хора без опит - местни и вносни. Това е резултатът от 30 години "демократичен" преход. Държавтаа беше превърната в заден двор на външните "покровиттели", специалистите не са желани от колониалните администратори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    22 Авг 2022 13:36ч.

    Вчера си говорихме с приятел за раждането на новите Ботев и Левски или поне Орбан, за съжаление това е болезнената реалност. Всеки му е мил живота, Отечеството, кучета го яли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    22 Авг 2022 15:40ч.

    "Няма влошени отношения между БСП и президента, а тежки лични отношения с тясното ръководство, смята още социалистът".Фактът се вижда с просто око ....Радев игнорира избора ни на председател на БСП ,а именно ....Нинова .Тя е изразител на нашето мнение ,а ти ....кой си Витанов .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи