Петър Витанов: Не могат да ни заглушат със спиране на микрофоните, борбата за голямото ляво обединение ще продължи

Петър Витанов: Не могат да ни заглушат със спиране на микрофоните, борбата за голямото ляво обединение ще продължи

Няма да напусна поста си на евродепутат, защото получих подкрепата не само на хора от партията, но и на такива извън нея, както и на голямото политическо семейство на социалистите, където бях приет за пълноправен член с единодушие и аплодисменти. Това съобщи Петър Витанов в предаването „Тази сутрин“ на bTV. Преди броени дни той бе препотвърден като член на втората по големина група в Европейския парламент – на Социалистите и демократите (S&D), както и като ръководител на Делегацията на българските социалисти.

„Не се чувствам изключен от БСП, защото имаше голяма фалшификация и манипулация на резултата. Но по-важното е, че няма как да ми отнемат това, което чувствам – моята принадлежност към тази партия. Те си мислят, че когато ни спрат микрофоните, ще бъдем заглушени“, коментира Петър Витанов.

Според евродепутата последният конгрес на партията и начина, по който се провел, е бил поредното доказателство, че ръководството на БСП не иска в партията да има различни мнения от това на лидерката.

„Искат да изключат всички инакомислещи. Ние искаме да консолидираме целия ляв вот, а спирачката пред тази консолидация е настоящето ръководство. Твърдят, че са изрязали „цирея“, но по-скоро минаха през една лоботомия и са тръгнали към евтаназия. Но съм убеден, че след това ръководство няма кой да спре обединението на българското ляво“, смята евродепутатът.

Петър Витанов се опасява, че не са добри перспективите за БСП в следващите избори.

„Превърнали сме се в брокерска партия, която се чуди към кого да се прилепи в бъдеща коалиция. Очаквам нов срив в резултата на БСП. Процесите, които стават в партията са много по-дълбоки. Не е проблема нито в хартиената бюлетина, нито в президента, нито в служебния кабинет, нито във вътрешната позиция, снега или слънцето, проблемът е, че няма път за никъде“, смята Петър Витанов.

„Критикувам хора, които са узурпирали в момента ръководството на партията. Но в мен няма реваншизъм. Не съм очаквал те да са лъвове. Някои са преценили да стоят като високоговорители, които да възпроизвеждат тезите на председателката, за да станат депутати. Ние имаме много по-големи цели и те са да обединим българското ляво“, каза още той.

Според Петър Витанов е загубена вярната посока и това е основната причина избирателите да не припознават БСП като своята партия.

„За българските социалисти не е проблем джендъра, който гоним по ефира. Проблем е, че хората не могат да намерят пари за частни уроци след 7-ми клас, защото образованието се оказва скъпо начинание. Не може да е проблем и българският лев, в условията на валутен борд. Проблемът е защо олигархът и работещият на минимална заплата плащат еднакви данъци. Автентичните български социалисти имат съвсем друг дневен ред“, каза още той.

Петър Витанов съобщи, че не мисли за нов проект, а целта остава „голямо ляво обединение“. По думите му то ще е възможно, когато БСП се раздели със сегашното си ръководство.

Евродепутатът потвърди, че става част от Германската социалдемократическа партия. Нарече този акт символичен, докато бъде върнат в БСП.

Витанов коментира и последната трагедия, в която мигранти загинаха в камион, превозвани нелегално от трафиканти.

„Не би трябвало една държава да бъде оставяна да се справя сама с такъв глобален проблем като миграцията. Хората идват, за да търсят по-добър живот, за да избягат от войната, така че всяка помощ от ЕС е абсолютно необходима. За съжаление всичко, което се случва не ни помага за влизането в Шенген, а ще засили критичните гласове“, коментира той.

„Не могат да бъдат оставени сами държавите, които са на границите на ЕС и тук не става въпрос само за пари. Основата на Европейския съюз е солидарността. Не може българските полицаи да пазят сами с гърдите си европейската граница. Трябва да има съпричастност, солидарност, разбиране“, каза още Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

  • евромуджехидин

    20 Фев 2023 10:28ч.

    "За българските социалисти не е проблем джендъра, който гоним по ефира." За този евромуджехидин няма проблем да се приеме Истанбулската конвенция, както за Сергей Станишев и Елена Йончева, които в европарламента са гласували "за" относно приемането на Истанбулската конвенция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Фев 2023 10:29ч.

    Кой го каза... сорос ли? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Няма да напусна поста си на евродепутат, защото получих"

    20 Фев 2023 10:31ч.

    тлъстия кокал и сега няма пущане и напущане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Фев 2023 10:38ч.

    Колкото повече се обединявате /по сорос/, толкова са по-ясни границите... продължавайте все така да се обединявате, затова останахте една шепа джендъри ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Фев 2023 10:43ч.

    Как ти Корнела направи много грешки, допусна друг да и реди листите за ЕП, допусна сама да издигне соросоид за президент, допусна да подкрепи соросоидното правителство на кирчо и кокорчо, но единствена устоя на сорос и не прие мръсните му пари, за разлика от вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мръсни пари няма, набийте си го в главите и стига шаблони.

    20 Фев 2023 10:52ч.

    Има мръсен живот, мръсна работа, мръсна мизерия и мръсотия до шия. Парите са перилен препарат, сапун и освежител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бъдеще в България може да има само формация, която обяви за своя официална цел спасяването на страната от евроатлантическото блато

    20 Фев 2023 10:50ч.

    "Евроатлантизмът е престъпление срещу човечеството" - с тези думи трябва да започват всички официални документи на една такава партия или коалиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "голямото политическо семейство на социалистите - на Социалистите и демократите (S&D)"

    20 Фев 2023 11:05ч.

    Някога са били социалисти, сега са неолиберали, прогресисти, глобалисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дора

    20 Фев 2023 11:13ч.

    Едно голямо недоразумение, случайно влязло в ЕП. Ама наистина случайно. Даже не е допускал, че ще додрапа до листите на БСП. И туй случайниче чете лекции на народа. Но със самочувствие. Те, случайните хора в живота и политиката, винаги са със самочувствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КАНАРИНА

    20 Фев 2023 12:29ч.

    Брюкселска дантелка Станишева

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гошо

    20 Фев 2023 12:35ч.

    Ненаядохте се и ненапихте се на гърба на Партията и на баламурници като нас, които гласуват за вашата алчност за власт, за пари. Морал, отговорност, благодарност липсват в съзнанието ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Petkova

    20 Фев 2023 12:52ч.

    Да, ПАРАТА прави борбата. Заради такива г@вна напуснах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    20 Фев 2023 13:35ч.

    Безполезен неолиберален евро идиот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да напусна поста си на евродепутат, защото получих подкрепата не само на хора от партията, но и на такива извън нея, както и на голямото политическо семейство на социалистите, където бях приет за пълноправен член с единодушие и аплодисменти.

    20 Фев 2023 13:40ч.

    Това е много показателно за това чии интереси изпълнява тоя. Абе, рептил, колко преференции получи ти лично на изборите? 5? 6? Как гласува в ЕП за истанбулския ферман и за спирането на продажбата на нормални автомобили от 2035? Чии интереси защитаваш там? На "избирателите" ти ли? Или нечии други?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    20 Фев 2023 14:42ч.

    Млад човек, а говори и той с клишета. Подкрепили го с аплодисменти. Хайде, като евродепутат, да въведе аплодисментите като платежно средство в ЕС, та и ние да разберем нещо от това блаженство. И моля БСП да ми обясни как безплатните учебници, които, ние, данъкоплатците, ще плащаме на частните фирми, са социална мярка. Поне държавата да ги отпечатваше. И защо трябва да спонсорираме пушещите ученици, вероятно, за да им остават пари за цигари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    20 Фев 2023 16:12ч.

    "Някои са преценили да стоят като високоговорители, които да възпроизвеждат тезите на председателката, за да станат депутати в брюксел!" - Чак сега си казва как е била издигната кандидатурата му за евродупетат. А си станал такъв, не защото си много кадърен, а защото името ти е било турено на избираемо място. А за това може би трябва да бъдеш благодарен на Корнелия, но няма ненакаазано добро. А там сте все послушни соросоиди, решили да лапат откъдето и който им предложи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи