Петър Витанов: Надявам се на пробив за Шенген 

Петър Витанов: Надявам се на пробив за Шенген 

Следвайте Гласове в Телеграм

Надявам се на пробив по темата за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това обяви пред БНТ Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП. Българските социалисти, румънските им колеги и председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия Перес излязоха с декларация, в която призовават да се направи решителна крачка за приемането на двете държави след 11-годишно чакане. Още следващата седмица в Европейския парламент ще има дебат по темата, а 7 дни по-късно се очаква и резолюция. 

„Ако искаме да говорим за единна Европа, то влизането на България и Румъния в Шенген е един от най-важните въпроси. По тази тема имаше двоен стандарт“, каза Витанов и добави, че на фона на всички кризи, България и Румъния не могат да бъдат държани встрани.  

„Със съвместните усилия на българското правителство, на министър Крум Зарков, който работи също активно по темата и на всички български евродепутати, се надявам на пробив за Шенген“, каза още Витанов.  

Евродепутатът коментира и изтичането на газ от газопровода "Северен поток", което застрашава енергийните доставки за Западна Европа. 

„Не са една и две страните, които имат икономически и политически интерес от спирането на газа по „Северен поток“ 1 и „Северен поток“ 2 и пълното разкачване на ЕС от ресурсите на Русия. Не знам доколко е изгодно на Русия да компрометира собствената си инфраструктура, за която е дала милиарди. Според експерти може да се окаже, че тази инфраструктура става напълно неизползваема, така че е ясно, че говорим за саботаж и диверсия“, добави социалистът. 

Петър Витанов е на мнение, че всички коментари кой е причинил тежките щети, са прибързани. „Тепърва ще се изяснява кой стои зад тези действия. Това не може да бъде извършено и от обикновени хора, без държавна подкрепа, защото става въпрос за силно охранявани зони на труднодостъпни места. Със сигурност става въпрос за сериозен удар върху европейската икономика и по-специално германската. Но тя е локомотив за целия ни Съюз, така че не ни чакат добри дни“, прогнозира Витанов. 

Представителят на социалистите в ЕП коментира и бъдещето на Зелената сделка в условията на война в Европа. 
„Зелената сделка ще продължи, но с нов фокус. Стана ясно, че Германия ще удължи живота на две от трите си атомни централи, а това беше държавата, която най-активно искаше да скъса с ядрената енергетика. Ще бъде забавено и затварянето на въглищните централи“, каза още Витанов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


 

 

 

Коментари

 • Иванов

  30 Sep 2022 11:58ч.

  ЕС умира,Шенген се разпада,еврото потъва,светът е пред тотална война - нашите квачки въобще дават ли си сметка къде живеят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  30 Sep 2022 12:06ч.

  мисля, че САЩ и Великобритания търсят ефекта на Тоталната война, без такава. Все пак е опасно и за тях самите. По-скоро искат да оставят тотален хаос и безкраен низ от кризи от най-различен характер за всичко (но не и за тях), когато си вдигнат чуковете от Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  30 Sep 2022 12:02ч.

  99% от българския народ са русофили, а останалия 1% са бивши русофили, които са дошли на власт. Това е национален дефектен ген.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  30 Sep 2022 12:13ч.

  А ние се надяваме да ви пробият главите и да се отървем от подобни национални предатели. Ние не искаме нито Шенген, нито ЕС, нито валутен съюз. На джендър идеологии и съюзи с антихристиянски цели, на ковид фашисти, на дигитални фашисти и пропагандисти, на глобалното задкулисие, което ни поробва казваме НЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо е този зор България да е в Шенген?

  30 Sep 2022 13:02ч.

  България граничи САМО С ЕДНА държава от Шенген зоната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да се напълним с тарамбуки

  30 Sep 2022 13:12ч.

  Нашите политици българяни не вогат да спят, ако не вредят на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Довиждане

  30 Sep 2022 13:10ч.

  Червените ще плямпат още известно време, докато стане ясно, че са останали в миналото. Добре поне,че европейската заплата си върви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  30 Sep 2022 13:13ч.

  Пълен неадекватник. Вече актуалния въпрос е за смисъла от съществуването на т.нар.ЕС, той говори за влизане в кафеза на еврозоната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  30 Sep 2022 13:49ч.

  Интересно, след 2-ри октомври на какво ще се надяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гущер

  30 Sep 2022 16:35ч.

  Какъв шенген, какви пет евро ? В момента се кове новият световен ред пред очите ни. Хегемонията на западния свят привършва и за това запада ще се гърчи до последно. Без употреба на ЯО няма да се размине само дано не е близо до България. Май ще го отнесат най големите малоумници. Те си знаят кои са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  30 Sep 2022 17:28ч.

  Тези евродепутати като отидат в Брюксел се отдалечават от реалността .. какъв Шенген С тези политически решения ЕК закопа икономиката на страните членки ,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи