Петър Витанов: Над 18% от младите българи нито работят, нито се образоват. Това е огромно предизвикателство пред икономиката и политиците 

Петър Витанов: Над 18% от младите българи нито работят, нито се образоват. Това е огромно предизвикателство пред икономиката и политиците 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Над 18% от младите българи от 15 до 30 г. нито работят, нито се образоват, и това създава голямо предизвикателство не просто пред образователната система, пред пазара на труда, а пред икономиката и политиците. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов по време на кръгла маса „Работа за младите, младите на работа“, която се проведе в София. В дискусията участваха вицепремиерът Атанас Пеканов, министрите Крум Зарков, Сашо Пенов и Весела Лечева, заместник-министърът проф. д-р Емил Мингов, представители на институции и на младежки и студентски организации, синдикати, работодатели и неправителствения сектор. 

„Всеки ден, в който не вземаме мерки за преодоляване на това предизвикателство, подпомагаме бедността, социалното разслоение и социалното изключване на уязвимите групи“, каза Витанов. 

„България през последните години е изправена пред каскада от кризи – финансова, икономическа, здравна, но имаме и още една – демографска катастрофа, която се характеризира с намаляване на раждаемостта и високи стойности на емиграция, които създават основен проблем пред работната сила“, добави Витанов. 

Политическата апатия на младите хора също е особено тревожна, посочи евродепетутът.  

„Младите не гласуват, защото не се чувстват представени или не виждат своята роля в политическия процес“, коментира той. 
В глобален контекст пазарът на труда се променя с изключително голяма скорост, излизат технологични разработки и нововъведения, каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.  Такъв ще бъде 21 век - век на предизвикателства, на нови компетенции, които трябва да придобиваме всеки един ден, коментира той. Пеканов посочи, че с всеки изминал ден трябва да се работи младите хора да имат достъп до тези компетенции.

Не трябва да забравяме нещо, което ще бъде нужно на всички нас - умението да се учим цял живот, каза вицепремиерът. 
Според правосъдния министър Крум Зарков политическите елити не се склонни сами да отстъпят своето място. 
Именно на младите трябва да разчитаме, за да отключим политическата криза, в която се намираме в момента, защото предишните се провалиха, добави той. 

Зарков отбеляза, че политическото участие трябва да се разглежда през три показателя. По думите му не е само гласуването, първо трябва да имаш интерес, след това да има активизъм и тук е ролята на политическите партии. Ако не отидем и не почукаме на вратите на тези партии, ще продължим да живеем в настоящия контекст и статистика, обърна се той към младите хора.

„Младежка политика не са детските градини и политика за възрастните не са пенсиите, това е далеч по-сложен процес“, каза Зарков. 

Тенденцията в момента е децата да остават в България, за да завършат тук първата бакалавърска степен и след това чрез магистратурите да видят и чуждестранния опит, каза служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов. 
„От записаните студенти завършват 60%, другите се отказват, защото не искат да учат“, посочи просветният министър. 
Над 140 хиляди младежи не са заети и не участват в никакви форми на обучение, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Емил Мингов. По думите му това е огромен резерв, въпросът е да можем да го раздвижим. Ние сме изправени пред нееднородна маса младежи, които не работят и не учат, посочи той и допълни, че една част са в уязвимо положение, включително от ромската общност, но има и други, които въпреки всичко, не желаят да работят. По отношение на първата група, заместник-министърът каза, че в момента се разработва модел на центрове в самите ромски общности, където да се установи какво може да активира младежите да работят и как да се промени сегашната практика, при която част от хората работят нерегламентирано и едновременно с това взимат социални помощи. 

Младежките политики са дълъг процес, най-важно е да има постоянен диалог с младите по отношение на техните желания и възможности, смята министърът на младежта и спорта Весела Лечева. Тя увери, че Министерството на младежта и спорта е фокусирано в поддържане на постоянен диалог с оторизираните структури, които отговарят за младежката политика. Заедно с тях са направени редица промени в наредби и в законодателството. 

Според национално представително проучване на „Тренд“, представено от социолога Евелина Славкова, 88 на сто от запитаните смятат, че трябва да има повече държавни политики, насочени към безработните младежи. На въпрос дали трябва да има конкретни политики към младите – 86 процента отговарят положително. Около 60 процента от анкетираните смятат, че образователната система не подготвя достатъчно младите да си намерят работа, 25 на сто са на обратното мнение. 75 процентни пункта от запитаните посочват ниското заплащане сред причините младите да не могат да си намерят работа; лоши условия от работодатели и без договори – 51 процента; 50 на сто изтъкват липса на работни места; липсата на опит отбелязват 48 процента; 38 на сто - липса на инициатива да си търсят работа. 42 процента, най-вече между 18 и 29 години, отговарят, че  държавата е длъжна да осигурява работа. Намирането на работа е лична отговорност, смятат 51 на сто. На въпрос има или няма достатъчно възможности за реализация 33 процента от реципиентите отговарят положително, докато 55 на сто са на противоположното мнение. 34 процента смятат, че трябва да има повече възможности за преквалификация, 13 на сто - че е необходима реформа във висшето образование. Според 75 на сто от запитаните младите могат да си намерят работа само в големите градове, а 56 на сто смятат, че е по-лесно в чужбина.

В дискусията Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, обърна внимание, че във висшите училища влизат все по-неподготвени младежи, стипендиите продължават да бъдат ниски, недобри са условията в по-голямата част от общежитията. Липсата на иновативност на преподаватели и асистенти е сред причините студентите да не посещават лекции и упражнения, обърна внимание той. Липсва връзка с бизнеса, достатъчно платени стажове за студентската общност. Българските фирми проявяват слаб интерес, но все пак висшето образование у нас много е израснало, констатира още Парушев. 

Ивайло Илиев, председател на Студентски клуб на политолога съм Софийския университет “Св. Клиент Охридски“ подчерта ниския интерес на младите хора  у нас към политиката, с тенденция към още по-голям спад. Слабото гражданско образование води до слаб интерес към политиката като цяло и партиите трябва да влязат в своята роля на посредник между държавата и хората, препоръча политологът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 


 

Коментари

  • Викт

    07 Апр 2023 16:52ч.

    5 декември 2022 г. Над една пета от българската икономика е в сивия сектор https://www.pariteni.bg/novini/ikonomika/nad-edna-peta-ot-bylgarskata-ikonomika-e-v-siviia-sektor-244564

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    07 Апр 2023 17:13ч.

    И трябва да се увеличава, за да се запази жива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    07 Апр 2023 17:13ч.

    Тя държавата е в сивия сектор, какво остава за бизнеса...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    07 Апр 2023 20:42ч.

    Мисълта ми е, че там да ги търсят младите дето нито учат, нито работят, а в статията говорят за ланския сняг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • статистик

    07 Апр 2023 22:54ч.

    Извод - 18 процента от младите у нас са цигани или уайт треш, по-вероятно първото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кисинджър

    07 Апр 2023 16:55ч.

    Е нищо де, вие теглете заеми, за да покриваме пенсиите (и да трупате гласове), пък младите ги таковайте в таковата. Вместо да теглим външен дълг и да инвестираме в производство, инфраструктура и в създаване на работни места, от където ще влизат данъци, от където пък ще може да има за пенсии, ние теглим да даваме пари на калпак. После трудности пред икономиката и политиците щяло да има... е нека... ама пенсии се превеждат всеки месец. А пари от къде? А да, отново заем, които същите млади не работещи би трябвало да плащат някога. Напред Промяната. Туй сичко е заради копейките. Нали драги ми платени коментараджии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    07 Апр 2023 17:27ч.

    2/3 от пенсиииите,по точно 2/3 от пенсионерите с пенсиите си покриват елементарни нужди/ток,храна,лекарства,отопление/.2/3 от пенсиите се харчат за неща които по презумция ТРЯБВА И МОЖЕ да са в изобилие в България.Но не са?По чия вина?Че днес в цяла България има толкова добитък колкото през турско в ЕДИН ОКРЪГ.При това и субсидиран добитък и земеделие!А било робство??Не пенсиите са проблем.А ПРОИЗВОДСТВОТО,РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО!Произвежда се малко с ГОЛЯМ РАЗХОД,а дохода чрез преразпределението отива в такива като от снимките и ГОСПОДАРИТЕ ИМ.Преди всичко в господарите им,а тези от снимките Ви лъжат за да лешперят.Световните проблеми са си световни/виж р.клуб,св.банка,мвф/ НО България няма такъв сорт проблеми.Но тези от снимката и ко от сутрин до вечер Ви набиват клишета в главите.Решението е Белене.Ни повече ни по- малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-като гледам снимките

    07 Апр 2023 17:10ч.

    Има ли поне един с реален/произвоствен стаж?От тия дето ги знам -НЕ!Кариерист до бюрократ.В един прекрасен ден една рота от нашите миролюбиви съседи/Т,Г,М,С,Р/ просто ще ни превземе.На 300-400километра тече война.По мащаб явно ще надмине всички от 2та световна на сетне.Ако не прерасне в 3та? Както казва ЗИПа на първия ред сме.ДА ВИЖДАТЕ НЯКАКВО РАЗДВИЖВАНЕ?НЯКАКВИ ПОУКИ И ИЗВОДИ??Не,не,не,не.Политици,''елит'' са като Кунчев ли беше Кумчев ли,Канчев ли дето януари 2021г казваше че епидемия у нас няма да има пък после..........Видяхте, знаете.Сега иде война!Не измислена епидемия!И ако по чудо ни се размине сега,след 5-10г няма!По простата причина че има кой да си играе с огъня а тук е буре с барут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    07 Апр 2023 17:13ч.

    Ами вие дето сте се подредили там какво работите и в какво сте се образовали, бре мамини сладки левичарчета, комунета?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аве Светльо все за "комунета" бълнуваш...

    07 Апр 2023 17:35ч.

    Наско Пеканов ли е "комуне"? Известно ли ти е, че старият шмекер Джордж С. - да, онзи същият, финансовият спекулант от ОО, също го смятат за "ляв", т.е. за "комуне"? Истинските комунисти, (НЕ нагаждачите, които бяха "партийни членове" заради изгоди), а тези които изградиха социалистическата икономически развита България с промишленост и селско-стопанство поне на средно европейско ниво - те измряха вече. А оставащите от тях си броят стотинките, след дългогодишна съвестна работа, и се радват като им отпуснат Великденски добавки от 70 лв. към пенсиите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-тук не си прав

    07 Апр 2023 17:50ч.

    Говори ти за онези същите комунета за които Сталин и Мао са предупреждава ли.Даже Маркс е схващал опасноста.Към 1980г в ЦЕЛИЯ СОЦ.ЛАГЕР вече беше изградена изродена ком.класа!Много по лоша от кап.класа от преди 1944г.Защо ли?Защото тази новата класа беше командно номенклатурна.Тя беше загубила връзка с ПРОИЗВОДСТВОТО.Поне 50% от днешните проблеми дължим на тази класа,а другите 50% са колониални.Но да не забравяме че тази класа си беше и си остана компрадорска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    07 Апр 2023 17:18ч.

    Къде е смисъла да работят и да са образовани? Това ще им гарантира ли достоен живот? Може пък да искат да се реализират в политиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българските деца

    07 Апр 2023 17:25ч.

    са изключително талантливи. И българският човек е много трудолюбив. Защо тогава младежите ни вегетират без никаква инициатива и стрмежи? Според мен, защото българските политици пред очите ни загладиха косъма (да вземем дори само този "панел") и очевидно се наслаждават на статуса си, но не си вършат работата, заради която получават приятните си доходи... Младите хора са в ступор, защото не виждат перспектива. Робия (в пълния смисъл на думата - модерно робовладелство) в чужбина им се струва по-лесно постижимо отколкото работа в България!!! И защо? защото всеки инстинктивно се доверява на подредеността която е очевидна извън България, и се плаши от хаоса. А у нас - хаос да искаш. И особено административен. За което точно тези "панелисти" имат огромен принос. Така че да си запретнат ръкавите и без да се вайкат за "демографския срив" да размърдат образованите си мозъчета. Не само да мислят как по-скоро да ни наденат хомота на еврото, от който няма да оцелеем. (Вероятно не без знанието на вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов) 89 000 000 лв. се вложиха вече в сечене на евромонети! 89 МИЛИОНА лева! Ами да бяхте ги дали за безплатни курсове и работа с младежите. Стимулирайте ги с нещо тези пораснали деца! Все още не се знае какви ще са резултатите от референдума за / против приемането на еврото!!!???!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-мотивацията

    07 Апр 2023 17:39ч.

    Всеки треньор,почти всеки икономист от 15век на сетне ще им каже на тези от снимката че мотивацията е =90% от резултата.Мотивира се с личен пример.Не случайно царете са водили войските си до 20век.В Крим загива цвета на английската арестокрация.Александър 2 е под Плевен с войската си.А тези от снимката?Дали са сковали къщичка за кученце/по Г.Ганчев/?За индустриялната революция е по сложна тема но е в същата плоскост на горното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Биготи

    07 Апр 2023 17:42ч.

    Те явно го знаят резултата и също имат самочувствието, че каквото ТЕ знаят е най-правилното "знание" за бъдещето на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много набързо и срамежливо

    07 Апр 2023 17:48ч.

    замитате "ромския въпрос" под килима. А той, с тази разлика в раждаемостта на етносите, е ГЛАВНИЯТ И КАРДИНАЛНИЯТ. Още през 2012 г. тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов съобщи, че сред първокласниците са мнозинство онези, чийто МАЙЧИН ЕЗИК НЕ Е БЪЛГАРСКИ. Оттогава 11 години, представяте ли си как се е развила тази тенденция? И какво се получава: БЪЛГАРИЯ ОСТАВА БЕЗ БЪЛГАРИ, след 30-40 години и името й ще сменят, и с пълно право: ЗАЩО ДА СЕ НАРИЧА БЪЛГАРИЯ, СЛЕД КАТО БЪЛГАРИТЕ В НЕЯ ТОГАВА ЩЕ СА МАЛЦИНСТВО? Въобще, някой замисля ли се по тези въпроси или те са маловажни на фона на собственото му "кариерно израстване"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-постулат

    07 Апр 2023 18:03ч.

    Ще объркам точно кой пред марксов икономист /Пети,Рикардо,...?/казва че производителноста на 5тия нов работник бързо се изравнява на тази на първите 4.С циганите също е така.Та проблема не е етнически.Има и друго.България е най-слабо населената държава в Европа.Природата вакум не търпи.Ако не са циганите ще са талибаните и т.н.Аз и за талибаните нищо лошо щото си отвоюваха държавата.Но има много по-лоши варианти от циганите.Ако се сметне чисто числово за приход/разход към бюджета вероятно са в полза.Проблемите са в "'Елита''ни.Не в етносите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Постулатния

    07 Апр 2023 23:03ч.

    Щраусът доказва, че е тъп, със завирането на главата си в пясъка. Ти го доказа току-що - в ролята си на щраус с главата в пясъка само, защото се правиш на интересен. Не, не си интересен, просто си тъп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    07 Апр 2023 17:56ч.

    Пеканов прилича на Наско Културата. Предполагам и толкова си разбира от работата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сравнително млад

    07 Апр 2023 19:15ч.

    Донякъде е така. Но като има предвид, че колата ми е без покрив, ям мухлясъло сирене и пия остаряло вино, въобще не ми дреме за образователната система, пазара на труда, икономиката и политиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нашето име

    07 Апр 2023 19:45ч.

    то при управление на левичари и социалисти е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно така е и в световен мащаб

    07 Апр 2023 20:38ч.

    Демократът бай Дън с лекота съсипа хамериканската нефтена/газодобивна промишленост (по поръчка) много повече от колкото раша и ОПЕК+ взети заедно... А BLM (BlackLivesMatter) са полиучили дарения (от шмекера ДжорджС, банки, корпорации и всякакви политически "фактори") надхвърлащи сумарно 83 милиарда $ - за да протестират, да плячкосват магазини и устройват "майдани" където си решат (т.е. където е необходимо), да искат намаляване на средства за полицията и обезоръжаване... докато уж се борят за правата на тъмнокожите... Докато нашите "комунета" (левичарчета) създадоха както първокласни системи (безплатни) образование и здравеопазване, така и развиваха и тежка, и лека промишлености, и най-важното имаха дългосрочна ВИЗИЯ за младите... Задължаваха всички висшисти веднага след дипломиране да работят по специалността си 3 години, на посочено (осигурено!!!) място. Защо СЕГА бизнесмените ни вместо да си купуват Майбаси не стимулират младите? Защо да не "изтърпяват" начинаещи като им плащат неголямо възнаграждение на стажанти по специалността им? Колко голям разход може да е такава инвестиция, който формира по-високо квалифицирани кадри още по време на следването им? Пък ние сега можем да си смятаме т.н. "Тато" за селяндур... Е ми от село е бил, но искаше да произвеждаме компютри през 80-те години на миналия век, преди половината свят да беше чувал тази дума...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ##&&**

    07 Апр 2023 20:09ч.

    за да береш ягоди в Англия голямо образование не се иска, да работиш за джобни пари не си струва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а, то и за "студентските" бригади

    07 Апр 2023 20:44ч.

    организиерани от ЮЕс4БГ не се иска нищо друго освен да си млад, и евентуално студент... за да чистят стаи по мотелите в най-диви части на гигантската им държава. Огромен % от тези бригадири остават без разрешение след края на "бригадата" и след това по 10+ години робуват докато не си "оправят" документите за престой... А ние се обезкръвяваме с всеки изминал сезон, лишавайки се от най-интелигентните ни деца...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    08 Апр 2023 8:25ч.

    Кауза пердута. Който не е свикнал от дете да учи и по-късно да работи, пиши го бегал. Нали ги гледам, мъже като аслани разхождат по цял ден кучета с бира в ръка.... Затова пък ние ще бачкаме, докато сме живи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи