Петър Витанов: Личността на Мария Габриел няма общо с подкрепата за правителство, БСП няма място в десен кабинет

Петър Витанов: Личността на Мария Габриел няма общо с подкрепата за правителство, БСП няма място в десен кабинет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Личността на българския еврокомисар Мария Габриел няма общо с подкрепа за правителство, БСП няма никакво място в десен кабинет. В това беше категоричен ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред БНР.

„За десните политически сили вероятно г-жа Мария Габриел е добра кандидатура. Познаваме се, работим заедно, сътрудничим с нея, кооперативна е. Това вероятно е кандидатура, която търси да укрепи международните партньорства на България. Но личността на г-жа Мария Габриел няма общо с евентуална подкрепа за подобно правителство от страна на социалистическата партия. Не трябва да сме нито пето колело, нито смокинов лист. Може би е изкушаващо за някои хора да са министри, но това би довело до края на нашата партия“, коментира Петър Витанов предложената от ГЕРБ-СДС кандидатура за премиер с първия мандат.

Според Витанов и след тази номинация шансовете за правителство не са големи.

„Застъпвам мнението, не от сега, а още от изборите, че не очаквам правителство. Разглеждам процесите, които вървят в момента, като опит на политическите партии да прехвърлят отговорността. Демонстрира се, че се полагат необходимите усилия. Но никой няма интерес да прави кабинет преди местните избори. Резултатите от местния вот дават дееспособност на партиите за 4-годишен период. Това със сигурност ще бъде калкулирано от тях“, смята той. 

„Ако има предсрочни избори БСП в сегашното си състояние и с ръководство, няма потенциал за растеж. Хората, които в момента са начело на партията са се превърнали в посмешище за активните български граждани. Основният процент от избиратели са над 75 години, което не дава перспектива за бъдещето. Трябва да се сменят и хората, и политиките, за да върнем доверието“, смята още Петър Витанов.

Големият грях на ръководството на БСП е, че лишава България от нормално и голямо ляво, каза още евродепутатът. Именно за него ще се говори на организирания от Делегацията на българските социалисти „Форум за прогресивни леви решения“, който ще се проведе в петък в София. 

„Искаме да покажем, че лявото може да бъде атрактивно. Че социализмът не е отживелица от 19-ти век. Да напомним, че левият прочит е в основата на справедливостта, че само той може да даде решения, които да преодоляват огромните неравенства, да води нормална битка с капитала. Да дадем практически решения на актуалните теми като климатични промени и енергиен преход. Да поставим на масата темата за данъците за богати и бедни“, коментира Петър Витанов. 


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 


 

Коментари

  • Помнещ

    10 Май 2023 19:00ч.

    Само аз ли помня, че този беше изключен от БСП. Та неговото мнение е равносилно с моето и на много други безпартийни люде. Повтарям си въпроса към Дачков: Това платена публикация ли е? По всички атрибути прилича на такава. Защо не се обозначава както в другите медии? Вече не питам кой плаща. Всеки може да се досети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много са зле левите

    10 Май 2023 22:08ч.

    Всички до един компрометирани, а искат още власт. То не става само с лъжи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи