Петър Витанов: Идеята за премахването на служебните правителства е опит за елементарно политическо отмъщение

Петър Витанов: Идеята за премахването на служебните правителства е опит за елементарно политическо отмъщение

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В предлаганите конституционни промени прозира желание да се отмъсти на президента, който нарече „Продължаваме промяната“ шарлатани. Предложението 3 март да не е национален празник се прави от хора, които нямат необходимата легитимност и ще се използва за лятна дъвка, целяща да прикрие много по-сериозни скандали. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов за аудиокаста на "Фокус" "Това е България“.

"Предложението да се промени националният празник на България се прави от хора, които нямат необходимата легитимност. Датата 3 март никога не е разделяла българите. 99% от националните празници на всички държави по света са свързани с отстояването и отвоюването на тяхната свобода и  независимост. Глупаво е да се търси аналогия и с комунистически или русофилски празници, след като през 1951 г. 3 март е отменен, за да няма "великобългарски шовинизъм“ и възстановен след 1989 г. като национален празник. И не на последно място, към тези, които късат ризи в момента - с Москва и Скопие ли ще празнуваме 24 май? “, попита Петър Витанов. 

Според него става въпрос за „лятна дъвка“ след тази със скъпите пържоли, опит да бъдат замаскирани други съществени промени, чрез които тази „малка група, която няма достатъчна политическа легитимация“, да постигне от една страна служебни победи, а от друга – да ограничи правомощията на онзи, който ги нарече "шарлатани“. 

"Това е опит да бъде разсеяно общественото внимание от наистина по-значимите промени в Конституцията. Мандатността при кметовете ограничава пасивното избирателно право. Това е буквално ограничаване на конституционни права, правото да бъдеш избиран. Това го няма в цивилизования свят. Вие добре си спомняте записа – управляващите в момента не се интересуват от изкореняването на корупцията. За тях е важно "нашето МВР“ да управлява. Когато спрат половината кметове да се кандидатират отново и с "тяхното МВР“, се надяват, че ще постигнат служебна победа на местните избори", смята Витанов.

Петър Витанов изтъкна и още един аргумент срещу мандатността. 

"Ще дам пример с кмета на Септември, срещу когото имаше съдебни дела. Той направи кмет на община съпругата си. Ето на такива практики ще станем свидетели, ако подобни предложения бъдат приети – на още по-голяма феодализация и още по-грубо разкачане от демократичните принципи“, каза той. 

Евродепутатът-социалист е на мнение, че редовното правителство води война с президента, която сега трябва да бъде облечена и в конституционни промени. 

„Искат да премахнат института на служебното правителство. С други думи, ако загубят доверието на гражданите през вот на доверие, да продължат да стоят на власт. Разбирате ли що за цинизъм е това предложение една година да няма предсрочни избори след избор на Народно събрание?! Може хората да не ги искат, но правителството да си стои. Може то да е загубило легитимност, може да е загубило доверие, но да стои. Защо? Защото нямат контрол върху служебните кабинети. Затова се прави. Най-елементарно политическо отмъщение. 10 години се занимавам професионално с политика, но по-конюнктурни предложения не съм виждал“, добави той. 

По думите на Петър Витанов целта на всички предложения е да се отвлече вниманието от необяснимата за гражданите коалиция. 

„Изследване на „Галъп“ показа, че както избирателите на ГЕРБ, така в още-по-голяма степен тези на ПП-ДБ (близо 70%) се чувстват излъгани. Защото тези партии се кълняха, че няма да влизат в коалиция, а тя е факт, както и да я наричат“, добави евродепутатът.

 За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 


 

Коментари

  • бандеровка

    25 Юли 2023 22:41ч.

    Датата 3 март винаги е разделяла българите от русоробите. Скоро вторите ще останат на сухо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    25 Юли 2023 22:45ч.

    "99 на сто от националните празници на всички държави са свързани с независимостта". Именно. Точно затова нашият трябва да е 22 септември, а не сегашният срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква независимост те гони

    25 Юли 2023 23:54ч.

    Ма свинска пача неграмотна .Нал;и ако го нямаше трети март ,нямаше да има никаква независост на българия .Щото тя беше под турско робство .Ти къде си учила ма неграмотна проскубана гъско ? Щом не знаеш да правиш разлика между освобождение и независимост .И друго тази независимост ,пак я получихме от Русия и другите велики сили .Ако те не бяха дали съгласието си ,щеше да има независимост ама на най .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • акощеш гъза си да съдереш

    25 Юли 2023 23:58ч.

    Ти шипков мармалад няма да ядеш и да знаеш 3-ти март ще остане завинаги национаен празник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз обичам светлия празник 24 май, но напоследък се питам - а какво точно се е случило на тази дат

    26 Юли 2023 0:02ч.

    И аз обичам светлия празник 24 май, но напоследък се питам - а какво точно се е случило на тази дата? Нищо. В православния календар, който е гръцко-византийски, това е ден на двама светии - св. св. Кирил и Методий. Те са били големи византийски богослови и дипломати, но не е известно някога да са имали нещо общо с България. Със сигурност не са автори на българската азбука, достатъчно е да погледнем тяхната "глаголица". Добре известно е, че кирилицата е създадена от българските книжовници. Чествайки тази азбука заедно с двамата византийски теолози, де факто се отказваме от българското авторство за славянската писменост и приемаме фанариотската версия. Така излиза. А как стои въпросът с европейските ценности, които бързаме да възприемем? Както е известно, Кипил и Методий са се пазарели с римския папа до къде се простират границите на византийското църковно влияние и от къде тръгва римското. По онова време двете църкви не са били добре разграничени, а Константинопол е имал претенциите да бъде истинският център на римската империя. Днес обаче американската геополитическа догма възприема православието като чужда култура, враждебна на Запада. Достатъчно е да прочетем книгата на Самюъл Хънтингтън. Симеон Дянков пък има цяла монография, според която православието пречи на икономическото развитие. В школите на Сорос това съвсем сериозно се изучава. Ако сега възприемем 24 май за национален празник, много скоро ще ни се наложи пак да го сменяме. От гледна точка на историята, 3 март е много по-евроатлантически празник, тъй руската империя при Александър ІІ е била единственият европейски съюзник на САЩ. Великобритания е била враждебна на Севера по време на Гражданската война и за малко да се намеси на страната на Конфедерацията. Тогава руският император изпраща военния флот на разположение на Линкълн, ако се наложи. И така нататък. Големият въпрос е друг - а какво иска българският народ? За пореден път елитът прави точно обратното. Това не ви ли непомня, че българският народ поиска да избира депутатите мажоритарно? В такъв случай никой депутат не би посмял да отменя 3 март. Валери Найденов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил и Методии

    26 Юли 2023 0:11ч.

    Не са били българи ,те са родени във солон ,който никога не е бил бългрски град и във пределите на българия .Те са били до края на живота си врни държавни служите на римската империя - византия . Тяхната фалшива азбука е била толкова трудна и непнятна за нас българите ,щото тя не е била предназначена за нашият народ .И добре че по силата на съдбата след тяхната смърт ,учениците им идват във българия и създават кирилицата .Това са най известните Наум ,Ангеларии и свети Климент охридски . а иначе двамата светии Кирил и методии са били славяни и никога българи . И 24-ти май не е празник на нас българите а на славянските народи . и затова той е излишен във момента ,до като не се вземе решение как да се нарича най точно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До изродите желаещи унищожението на България и Българския народ

    26 Юли 2023 0:17ч.

    До изродите желаещи унищожението на България и Българския народ,Предлагам ви следното: Като сте тръгнали да ни закривате сменете националния флаг, националния химн и герба на страната. Вие не заслужвате цветовете бяло, зелено, червено, защото никой от вас не знае какво означават! Вие не заслужавате да слушате “Мила Родино”, защото за вас няма нищо мило и вие нямате родина, вие сте безродници! Вие не заслужавате да имате Лъв на герба под който стоите, за вас и плъх би било пре много! Има и още нещо… Криви са ви сметките! Ето и нещо върху което да помислите (знам че е ви е трудно, но все пак) Аз ще напиша мисълта, а вие понеже сте завършили университета “Гугъл” и то не с отличие ще потърсите кой и кога я е казал: “България е била много пъти и на много места. Днешната, Великата е дело на Юбиги Кубрат… Това съм видял с очите си…” Аз бих добавил, че ще бъде и ще пребъде! Надживяхме Рим, Надживяхме Ромеите, Надживяхме Монголите, Надживяхме Османците, Надживяхме мор, глад и войни. Дори и съсипани и оскотели няма да се оставим на сбирщина измамници с двеста годишна история крепена на фантазии да ни унищожат Който е посегнал към България добро не е видял. За справка Световната история от античността до наши дни. Да живее България! Даниел Христов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Пантев за Трети март: Това беше най-честната война в историята на целия 19 век в Европа

    26 Юли 2023 0:24ч.

    Да се каже, че Санстефанска България било театър, че на Шипка нашите щели да победят цяла Турция и без генерал Радецки! Добре, може би да, но доколкото знам командващият на българското опълчение не се казва Джон Смит, а се казва генерал Столетов. Нали? ова беше най-честната война в историята на целия 19 век в Европа. Това беше война на вярата! Това беше победа на вярата! Войничетата, които форсираха Дунава, виждаха, че един народ отсреща първо се моли на същия Бог по същия православен начин, второ, че казва любов, мамо, хляб с една и съща дума. И този народ заслужава да бъде свободен, дори и да се пролее кръв. Днес пак ви разправят, че Русия имала имперски интереси. Хубаво! Коя държава по това време от ранга на Русия няма и не провежда имперски интереси? Имперска държава по това време е Белгия, имперска държава по това време е Холандия. Защо Русия да няма имперски интереси и това едва ли не да е негатив за характеристиките на тази война? Ставало дума за панславизъм, а нямаше ли пакс брита́ника, пангерманизъм, а да не говорим за френската колониална идеология и прочие. Ще ви дам само два примера за оценка за сравнение. Когато в края на 19 век Америка без един изстрел освобождава, сиреч изпъжда испанците от Куба и Филипините, в Конституцията на Куба има член, който разрешава на американската армия в случай на безредици да влиза на територията на Куба без разрешението на правителството. Нещо, правено два пъти преди ВСВ. Ще ви дам друг пример. Когато Наполеон в края на 18 век, преди 100 години, освобождава Италия от австрийците, цялото продоволствие за армията е реквизирано безплатно от местното население. А руснаците си плащаха всичко за продоволствието по време на тази освободителна война и от това някои българи дори забогатяха. Така, че всичките тези приказки, всичките тези съмнения и конюктюрни деформации не казват простата, великата истина, че една война, една политика се оценяват по резултатите. В резултат на Освободителната война най-сетне на европейската карта се появи държавна единица, а не само етническа, с името България. Значи, ако е било друга акция, да плюем върху гробовете на опълченците, защото те са сътрудничили на една армия, която идва да ни покори, да ни направи Задунайска губерния. Какво правят руснаците след като създават България? Качват се на шлеповете и си тръгват. Остава една църква тук, и то по-късно. Къде са банките, къде са базите, къде са жп-линиите? Къде е командеренето? Ами след 6-7 години Стамболов им се опъва. Че ако е била толкова заложена тази коварна идея да сме им Задунайската губерния, как е възможно след 6-7 години България дори да скъса дипломатическите си отношения с Русия? Една толкова позорна страница в нашата история! В редиците на руските богатири и на нашите опълченци са крачили и сенките на нашите въстаници, четници, книжовници, на нашите мъченици. Те са разбрали най-сетне, че не са загинали мърцина. А на онези, които полагат в момента демитологизаторски усилия, ние казваме: Единствената война в историята на 19 век, вън от границите на Русия, се нарича Освободителна и това е войната, донесла свободата на българите и тяхното избавление!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи