Петър Витанов и още 12 евродепутати с призив към Байдън и Фон дер Лайен за изкуствения интелект

Петър Витанов и още 12 евродепутати с призив към Байдън и Фон дер Лайен за изкуствения интелект

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов и още 12 евродепутати излязоха с призив към американския президент Джо Байдън, председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и членовете на Европейския парламент. С него те подкрепят искането на световни учени за 6-месечен мораториум над развитието на изкуствения интелект и настояват за среща на високо ниво между САЩ и Европа. Призивът им е свързан с изпреварващите действия на технологичните компании и рисковете за човешките права.

„Последните постижения в областта на изкуствения интелект (AI) показаха, че скоростта на технологичния прогрес е по-бързa и по-непредвидимa от това, което са предвидили политиците. Движим се много бързо“, предупреждават евродепутатите.

Европейският парламент работи върху Закона за изкуствения интелект - регламент, предназначен да подкрепя разработването и навлизането на надежден, ориентиран към човека изкуствен интелект в Европа, който в същото време трябва да защити  здравето, безопасността и основните права на хората, в съответствие с европейските ценности, напомнят те.

„Като създатели на политики, ние все още имаме да водим преговори. Наясно сме, че този регламент, който ще обхване целия пазар на ЕС, може да послужи като план за други регулаторни инициативи в различни регулаторни традиции и среди по света. Скорошната поява и широко разпространен обществен достъп до мощен изкуствен интелект, обучен да генерира сложно съдържание, ни накара да спрем и да помислим върху работата си“, казват още европейските депутати.

Те призовават председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на САЩ Джо Байдън да свикат глобална среща на високо ниво, на която да се обсъдят всички предизвикателства около разработването, контрола и внедряването на мощен изкуствен интелект.

„Нашето послание към индустрията, изследователите и тези, които взимат решения в  Европа и по света, е изкуственият интелект да се развива внимателно. Заедно можем да насочим историята в правилната посока“, пишат още евродепутатите.

Призивът на Петър Витанов и неговите колеги идва след отворено писмо, инициирано от Future of Life Institute, което е подписано от стотици учени, експерти и бизнес лидери. В него се призовава за 6-месечен мораториум върху развитието на мощен изкуствен интелект. Системите с човешки и конкурентен интелект могат да създадат дълбоки рискове за обществото и човечеството, както е показано от обширни изследвания и признато от надеждни лаборатории. Изкуственият интелект може да предизвика дълбока промяна в историята на живота на Земята и трябва да бъде планиран и управляван със съразмерна грижа и ресурси, смятат учените.

Подписалият писмото Петър Витанов се занимава активно със законодателството, свързано с изкуствения интелект като докладчик в сянка. Евродепутатите работят върху регулации, които трябва да контролират развитието на изкуствения интелект, така че той да не застраши основни човешки и граждански права.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Дани С.

    18 Апр 2023 9:43ч.

    Смешници! Те не могат да озаптят Урсула да не върши престъпления, щели да ограничават ИИ. Как ще се гарантира 5-месечното прекъсване? Ще сложат по трима пазванти във всяка една лаборатория? Е, само при известните. Но ИИ може да се разработва и в гаражи. Но ако говорим сериозно - ИИ е наистина заплаха за човечеството, защото вече е достигнал етап да се самоусъвършенства и при него няма задръжки от морално естество. Той може да убива! Вече е доказано това!!! Не е случайно, че дори Мъск се е разтревожил и е ударил камбаната за внимание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Понеже до момента мило и драго са давали да няма "рискове за човешките права",

    18 Апр 2023 10:01ч.

    сега, по отношение на компютърния "интелект" специално, съвсем ще се загрижат за "правата на хората"... Особено последните три години, с изфабрикуваната геноцидна пландемия, "потушавана" с убиващи хората mRNA-препарати и задушаващи робовладелчески парцали срещу дишане и говорене, по цял ден и цяла нощ се грижеха за "правата на хората", включително и в РФ, и Китай, волно или неволно подготвяйки населението за следващите "етапи". Това с "призивите" към болния човек Байдън и към съдената за корупция и злоупотреби Урсула ф.д. Лайен някаква лоша шега за ПР-дивиденти ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани С.

    18 Апр 2023 10:07ч.

    Убийствата, които маже да извърши ИИ са най-малката беда. Човешкият мозък ще закърнее. То и сега младите са зомбирани с поглед втренчен в телефона, а какво ще стане, когато ИИ напълно ще обсеби съзнанието им? ИИ пише дипломни работи и докторски дисертации без следа от плагиатстване. Всички ще се възползват от услугите му. Днешните младежи не придобиват знания, а получават информация. Те не могат да синтезират и да анализират. Ще се осланят само на ИИ. Множество професии ще изчезнат. Огромно количество хора ще загубят работата си и ще умрат от глад, без възможност да осигурят жизнения си минимум. Ще се лутат между реалност и фикция. Ще се получи свят, пълен с идиоти. Тук е мястото да припомня един филм от 2006 г. - "Идиокрация". Нищо чудно фантастичната комедия да се превърне в действителност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cylon trooper

    18 Апр 2023 11:45ч.

    Идиокрация е пророчески филм, да. Но т.нар. "изкуствен интелект" (и както казваше навремето дипломният ми ръководител - "ИИ се появява там, където има липса на естествен") все още се вихри във виртуалната сфера без изгледи скоро да се прехвърли в материалната. Колкото до множеството професии, дето ще изчезнат - може и да е така, но първо, няма да са свързани с производството на нищо материално, и второ - а ако се направи опит за елиминиране на реални професии, ще е за кратко, щото ще има силен сблъсък с реалността. За децата, за съжаление, си прав, то и за възрастните важи - редовно гледам хора на години, цъкащи глупости и гледащи весели картинки по телефоните си. А пък за "призива" на смешниците - герои от статията, това е комично. Някакви случайници, от които нищо не зависи, призовават някакви със съмнителни правомощия по въпроса, да спрат технологичното развитието на нещо, от които никой (и най-вече тези две групи) нищо не разбира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • когато мечката играе при съседите

    18 Апр 2023 10:23ч.

    Не са загрижени за правата на хората, а за собствените си привилегии. Инстинктивно усещат, че те също са част от нисшата масовка и скоро ще станат излишни за господарите, които ще командват ИИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън

    18 Апр 2023 11:51ч.

    Мен не ме търсете. Аз съм си наложил дефинитивен мораториум върху естествения интелект. Питайте оная, как й беше името… ? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Апр 2023 12:02ч.

    Изкуствен интелект! Няма такъв! Много ми писна от т.нар. ви технологии. Къде сте Вазов, Яворов, Алеко, Гена Димитрова, Големите български художници и артисти и всички Строители на България през последните 1340 години..... Списъкът е невероятно дълъг.... Не пиша имената на световните такива, прекланям се пред тях .... НЯМА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зад кодовото “Изкуствен интелект”

    18 Апр 2023 12:33ч.

    Се крие цифров контрол над човеко-овцете, който се налага от НЕхора. Всеки опит да се говори широко и публично по проблема (това не е просто “проблем” , а приключване с човешката цивилизация ! ) - неизменно се посреща от слугите на НЕхората със стигмата - “Това са конспирации”. Не, това не са конспирации, а зловещата реалност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изкуствен интелект

    18 Апр 2023 15:43ч.

    съответства на икономически интерес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към момента

    18 Апр 2023 12:39ч.

    Около 90 % от съдържанието в Интернет не е човешко дело, а продукция на ботове и програми. Вижте само медиите и информационните потоци ! Те сякаш са лети по калъп. Езикът им е “дървен”, като че ли неписан от човек. И да , точно така е. Текстовете на новините се пишат изключително от програми. А програмите се налагат от НЕхората, осъществяват от техни слуги хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмм

    18 Апр 2023 13:35ч.

    Човешките права отпаднаха в момента, в който вкара първата mRNK-ваксина в човешкото тяло. И не виждам никаква логика зад този 6-месечен мораториум, освен за изчистване на някои грешки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи