Петър Витанов: ЕС трудно ще изработи единна позиция за доставките на газ

Петър Витанов: ЕС трудно ще изработи единна позиция за доставките на газ

Европейският съюз трудно ще договори общи газови доставки, защото има много различни интереси. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент пред Bulgaria on Air.

„Трудно ще има единна позиция на ЕС за доставките на газ от Русия, защото изходните точки за европейските държави са различни. Има държави като Португалия и Испания, които не са зависими от руските енергийни ресурси, и такива от Източна Европа като България, Чехия, Унгария, или пък Германия и Австрия, които изпитват огромни затруднения за функциониране на техните икономики без газ от Русия“, каза Петър Витанов.

„Трудно е да има краткосрочно общо решение. Ще има обща позиция по пътя към освобождаване на зависимостта от един доставчик, но това не става от днес за утре“, прогнозира още представителят на социалистите в Европейския парламент.

„Общо купуване на втечнен газ е възможна алтернатива, но не трябва да забравяме, че става въпрос за изцяло нова система не само на доставки, но и на пренос. Няма достатъчен брой танкери, няма терминали, газопроводи, прилежаща инфраструктура. Ако Европа купуваше от Русия 250 милиарда кубика, то възможностите на САЩ са да направят доставки от 15 милиарда втечнен газ, при съвсем различна цена“, каза още Петър Витанов.

Според Петър Витанов някои частни фирми са били подготвени за ставащото, след като са резервирали газов капацитет.

„Хранилището в Чирен се оказа най-празното в Европа. Само преди няколко седмици имаше продажба на газ от него. Ще спестя следващ коментар“, добави евродепутатът.

„Икономически спирането на газа от Русия – ще струва скъпо на българите. Ако има идеологическа и политическа причина – тя трябва да бъде заявена ясно“, коментира Петър Витанов.

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите говори и за новите предизвикателства пред работещите хора.

„Денят на труда е един от символите на левите хора, една от най-големите каузи на БСП. Ако днес за нас е нормално да имаме осемчасов работен ден, петчасова работна седмица и всички останали социални придобивки, то не трябва да забравяме, че това е изковано с много усилия и протести“, каза Витанов.

Заради пандемията в последните две години се промени и трудовият пазар. Една трета от хората преминаха в дистанционен режим на работа.

„Много често имаше злоупотреба, прекомерна работа. Служителите бяха принудени да работят не по 8 часа, а по 10 или 12 часа, от рано сутрин до късно вечер. Европейският съюз търси варианти, които да позволят на работниците да почиват и има вече редица директиви в тази посока. По време на пандемията имаше индикации за „бърнаут“ на работниците, за стресови ситуации, за злоупотреба с техния труд“, каза Витанов и съобщи, че и у нас съвместно със синдикатите и социалното министерство също се разработват мерки за защита на хората, които работят дистанционно.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

 • Вървете по дяволите европа, тъпобритания и съединени фашистки щати

  02 Май 2022 10:38ч.

  Давайте делете всичко и да се свършва, с тези не щем нищо общо да ни остане. Не желязна ами титанова завеса тоя път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  02 Май 2022 10:57ч.

  Малоумието ЕС нещо много си е повярвало във върховните си правомощия ! Някакви си марионетни партизани в ЕП, съвсем не е достатъчно да валидират диктата на ЕК. Всякакви санкции, планове за газ и петрол и др. са НЕЗАКОННИ, щом не са съгласувани и одобрени от страните членки , което е пряка намеса в суверенитета !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е

  02 Май 2022 11:03ч.

  Хич нямаше да е трудно,другарю Витанов,ако ПЕС с другаря Станишев бяха договорили "евтина" руска газ за векове напред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  02 Май 2022 11:30ч.

  Да изтъргуваме Македония да влезе в ЕС само ако ние излезем. Ще си спечелим голям враг в лицето на Македония след време но до тогава ние ще бъдем силни, независими, а ония въшкари ( българските украинци ) ще чупят пръсти и ще ходят с полички а в паспортите им ще пише ТО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  02 Май 2022 13:19ч.

  Мерси за осветлението, Витанов! Като си евродепутат, би ли ми казал колко милиарда сме внесли в т.нар. Европейски съюз и колко сме получили през последните години.... и за какво са използУвани, моля - къщи за гости, и ала бала ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  02 Май 2022 13:20ч.

  Къде са инвеститорите, заводите, работните места и 3 милиона българи, заминали да мият задниците на евротъртеите! 3 милиона, Витанов, а 50 на сто от българските младежи, не разбират какво пише в "Под игото"! Да не коментирам "народните представители"..... кой от кой по-интелигентен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи