Петър Витанов е сред най-влиятелните депутати в Европейския парламент, сочи престижна класация

Петър Витанов е сред най-влиятелните депутати в Европейския парламент, сочи престижна класация

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Петър Витанов е сред най-влиятелните четирима евродепутати по въпросите на транспорта, сочи класацията на EUmatrix.eu. Той се нарежда и най-напред от всички български представители в Европейския парламент в глобалната класация.
 
Анализът на EUmatrix.eu измерва влиянието, което членовете на Европейския парламент са упражнили върху политиката на Европейския съюз от началото на настоящия парламентарен мандат (юли 2019 г. – февруари 2024 г.). Класацията се основава на събирането на десетки хиляди факти и цифри от екип с над 15-годишен опит в измерването на политическото измерение на правенето на политики в ЕС. При претеглянето на критериите организацията се консултира с широк кръг от практици. Изследването има за цел да помогне както на професионалистите, така и на гражданите да идентифицират водещите фигури, които оформят законодателството за над 440 милиона граждани.

В сектора на транспортните политики преди Петър Витанов са само Карима Дели (председател на TRAN и водещ законодател във всички области, включително относно шофьорските книжки), Мариан-Жан Маринеску (координатор на EPP TRAN и изключително активен законодател, включително по Механизма за свързване на Европа), Доминик Рике (сред най-добрите законодатели по трансевропейските мрежи). Петър Витанов, който е координатор на S&D в Комисията по транспорт и водещ законодател по разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива, заема престижната четвърта позиция.

Ръководителят на делегацията на българските социалисти е първи мандат евродепутат и работи активно по няколко законодателства, сред които и тези, засягащи европейския транспорт. Той бе и в основата на приемането на предложения за законодателство, което да ограничи безразсъдното шофиране чрез нови строги правила, които да се прилагат в рамките на целия ЕС.

В топ 3 на най-влиятелните евродепутати по отношение на цялостната им дейност от 2019 г. насам са: Роберта Метсола (председател на ЕП и ключов законодател за укрепване на демокрацията, свободата на медиите и плурализма в ЕС), Манфред Вебер (председател на ЕНП, най-голямата политическа група в парламента), Ираче Гарсия Перес (Председател на S&D).

Петър Витанов е на 38-а позиция от всичките 705 членове от 27 държави в общата класация.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Коментари

  • Значи и нивото на ЕП

    26 Фев 2024 14:29ч.

    е като нашето... Изненадани?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля, подскажете, какво реално зависи от €-парламента,

    26 Фев 2024 14:53ч.

    Освен да слушкат и да папкат???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брокерите Кирил Добрев и Красьо Черния успяха

    26 Фев 2024 14:40ч.

    Не знам дали тази самореклама, която си прави Петър Витанов отговаря на истината, но знам, че той подкрепя предателството на общинските съветници от БСП, които се съюзиха и гласуваха заедно с партиите на флекса и тортите с човешки крайници ПП-ДБ и ГЕРБ, които по най-варварския начин нарязаха Паметника на Съветската армия. Ето част от изказването на Румен Овчаров пред НС на БСП вчера: "...Помните как преди всеки отделен избор тука излизаше някой и ни обясняваше, че вече е направена коалицията с ГЕРБ. Елена Йончева, Петър Витанов, Станислав Владимиров, Весела Лечева - всички те ни слагаха в подобна коалиция с ГЕРБ. Е, какво се оказа? Че сега всичките тези вътрешно-партийни опозиционери подкрепят нашата група съветници в София, която е вече в коалиция с ГЕРБ. Т.е. те направиха това, за което обвиняваха другите. Крадецът вика дръжте крадеца"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подкрепям!

    26 Фев 2024 15:26ч.

    Видяхте я вашата Ваня Григорова. Хайде оборете Костадинов, че я смята за поредния политически соросоиден "проект"и не призовал поддръжниците на партия Възраждане да я подкрепят на балотажа и по този начин точно той, лично той, Костадинов, предал София в ръцете на Терзиев. Кандидатът Деян Николов ги призова да я подкрепят, а и без неговия призив - 90% от гласувалите за Възраждане подкрепиха Ваня Григорова. И какво? няма сглобка ли сега? Костадинов бил много рязък, изключил прибързано Н. Дренчев... Не виждате ли че беше прав и за Дренчев - кой помогна на сглобката с неприсъствието си в Пленарна зала миналата седмица, когато "избраха" с ЕДИН глас разлика бъдещето на ядрената ни енергетика? Все Възраждане са виновни... Поне не пият мазни турски кафета и не хапват безглутенови торти с фигиури на разфасовани войници от Паметника на СА. И пак ще призова - събодете се и зарежете гъбарството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В статията има продуктово позициониране

    26 Фев 2024 14:47ч.

    Иначе - жалко, че това е последният път, в който г-н Витанов ще има възможност да е влиятелен евродепутат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изказа се веднаж съвсем шаблонно за БДЖ миналото лято:

    26 Фев 2024 15:10ч.

    Пътувал с влак, било му много горещо, направил измервания, снимки представи на термометър и призова за действия да се оправи БДЖ-то... А че кондукторите (сега познати като "началник влакове") работят по цял ден в тези условия, и дори са принудени да издават / пишат на ръка билети от ж.п. спирки където от 10 години няма касиери и дори няма чакалня (такива са около 80% от всички български по-малки гари, сградния фонд е оставен да се саморазруши и гарите ни изглеждат напълно запуснати, че чистачките нямат дори консумативи за да работят... И всичко това дължим на членството ни в ЕС и мераците на глобални и наши "инвеститори" / потенциални концесионери. И съмишлениците му в сглобката не можаха да отделят 22 милиона ЛЕВА за да подкрепят / закрепят вагоностроителния завод в Дряново, предприятие със 107 годишна история и 150 човека останаха без работа... Защо не им помогна когато се чудеха как да си спасят предприятието, щом е такъв експерт по транспорта? И той работи да приемем еврото и да загубим съвсем всичко, за което са се трудили предците ни. Специалистът по транспорта... Празноглавец е и той. Бръмбар. А какво казват старите: "Като се поведеш по акъла на бръмбар - ще кацнеш на лай*о! " Натам сме се запътили с такива експерти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    26 Фев 2024 17:47ч.

    Този, ако имаше авторитет, редовите социалисти щяха да го изберат за председател на БСП, когато се кандидатира, но не би... Цял ден виси по медиите и говори на ангро. Нищо смислено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    26 Фев 2024 18:26ч.

    Вчера на пленума Румен Овчаров направи изказване, в което ясно характеризира тази персона. Ако стваше за нещо, нямаше да има нужда от реклама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    26 Фев 2024 18:26ч.

    Вчера на пленума Румен Овчаров направи изказване, в което ясно характеризира тази персона. Ако стваше за нещо, нямаше да има нужда от реклама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи