Петър Витанов: Директивата за минимална работна заплата притиска правителствата да направят екшън-план

Петър Витанов: Директивата за минимална работна заплата притиска правителствата да направят екшън-план

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Минималните работни заплати във всички страни от ЕС трябва да осигуряват достоен стандарт на живот и труд, а държавите членки следва да насърчават колективното договаряне за заплащането. Коментар по тази тема направи Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент пред телевизия Bulgaria on Air. Европейският парламент прие миналата седмица ново законодателство за адекватни минимални работни заплати в ЕС. „Хората трябва да са наясно, че с тази директива няма да се изравнят заплатите в България и Люксембург, защото разликата е осемкратна. Целта обаче е намаляване на неравенствата и достойни заплати за работещите хора, както и да се насърчи колективното трудово договаряне“, каза Витанов.

„Минималната работна заплата трябва да бъде обвързана с адекватност. Когато полагаш труд, да получаваш средства, които да ти позволят да живееш достойно“, каза още социалистът.

Обсъждат се два варианта за увеличение на минималната работна заплата в България, ако бъде приета предложената от ЕС нова директива. Единият вариант е да се определи „нова кошница" от продукти и услуги, другият е минималната работна заплата в България да е 50% от средната за страната или 60% от медианната заплата (размерът на заплатата, която е в средата от всички заплати във възходящ ред, тя е представителна), която е по-показателна за доходите.

„Най-важната задача е да има обективност при определянето на минималната работна заплата, а не както беше досега – правителството решава, че ще я вдигне с 50 лева, без да има конкретно основание за това. Насърчаването на колективното договаряне също е друг важен момент. Навсякъде по света то е работещо, защото дава по-големи лостове на определени групи. Няма спор, че това е допълнителен щит на работника и поради тази причина Европейският съюз иска да го насърчи - създават се минимални стандарти, дава допълнителни права, както и сигурност и равнопоставеност пред работодателя“, каза още Витанов. Българският евродепутат добави, че страната ни има най-малък процент колективни договори, но занапред всяка държава трябва да предостави екшън-план как ще го увеличи.   

„Директивата притиска всяко едно правителство да предостави план за действие“, каза още Петър Витанов. След десетки години дебат България най-накрая ще бъде принудена да приеме механизъм за определяне на минималната работна заплата.  Досега заедно с приемането на бюджетните закони управляващите решаваха и на колко да възлиза минималното заплащане в страната за съответната година.

Той напомни, че в България има три милиона работещи, които създават националния продукт и занапред партиите трябва не само да говорят, но и да действат далеч по-активно за защита на техния интерес.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

Коментари

  • Баба

    20 Sep 2022 12:34ч.

    Много се дразня на тези уж "леви", дето под претекст, че уж се грижат за хората, и уж им вдигат минималните доходи, всъщност вдигат данъците на най-бедните. Защото никой не може да плаща данъци под МРЗ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капан за наивници

    20 Sep 2022 12:47ч.

    С тази фалшива "загриженост" целта е да вкарат колкото се може повече овци в кошарата за доене, стрижене и колене. От задължителната МРЗ ще минат към задължителния безусловен необлагаем доход и тогава ще задължат всеки шаран който е клъвнал на кукичката да има електронен портфейл . А там контролът е 100% !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Sep 2022 13:42ч.

    То икономика няма да има, тия се загрижили за МРЗ. По-добре да се приготвят с екшън план за достойна подкрепа на бъдещите безработни и пенсионерите. И всякакви депутати и министри, да минават солидарно на МРЗ, щото на чуждо дупе и 100 тояги са малко, хайде стига вече с тая евро-солидарност в безумието !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи