Петър Витанов: България не е троянският кон в ЕС, трябва да се престане с тази митологема

Петър Витанов: България не е троянският кон в ЕС, трябва да се престане с тази митологема

България не е троянският кон в Европейския съюз. Наред с въпроса за солидарните действия, трябва да поставим и този за газовите доставки и компенсациите за тях, както и да се повдигне отново темата за влизането ни в Шенген.

Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП пред „Добро утро, Европа“ на Euronews Bulgaria.

„Имайки предвид, че и в момента продължаваме да доставяме единствено руски газ, но на по-висока цена с 35%, вероятно можеше да се реагира и по друг начин. В момента е важно да се изясни позицията на Европейската комисия и тя да е наистина единна. Дали ще има държави и компании, които ще работят по зададената от Кремъл схема или няма да има“, коментира Витанов в дискусия с депутати и от другите политически семейства в Страсбург.

Той допусна, че в планираната пълна забрана за петрол вероятно отново ще има изключения и дерогации.

„Ясно е, че България вече взе позиция за газа. Но е добре също така и да поставим нашите основателни искания. Да бъдем подпомогнати за доставките, както и да бъде насърчено влизането ни в Шенген, за което чакаме от години“, добави Петър Витанов.

По повод външнополитическата ориентация на страната Витанов беше категоричен, че България принадлежи на европейското семейство и спекулациите по темата трябва да спрат.

„Упреквани сме, че сме путинисти. Явно някой бърка сериозно това с пацифизма“, добави евродепутатът.

„Ние сме изключително зависими от руския газ и това не е опит за снишаване по темата или шикалкавене, а факт. Но искам да разсея митологемата, че сме по средата, че не сме солидарни с Европа. Както в България, така и във всяка друга европейска държава съществува този дебат – и по отношение на оръжието, и по начина, по който можем да сме солидарни. Това е начинът, по който функционира демокрацията. Трябва да е пределно ясно – България участва във всички възможни решения и механизми за оказване на помощ. Трябва да се престане с това, че България е троянският кон в Европейския съюз“, заяви Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

  • По-добре да сме путинисти

    05 Май 2022 11:46ч.

    отколкото байдънисти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИП

    05 Май 2022 14:10ч.

    Тези които управляват в момента нямат ли съветници ? Защо се държат сякаш са началото и края ? Назначете им читави съветници да им кажат , че всички идват голи на този свят и голи си отиват. Малко по смирено да го дават , иначе изглеждат тъпо и губят авторитет , ако изобщо са го имали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи