Петър Павел: Украинската контраофанзива има добри шансове за успех, но може да коства много жертви

Петър Павел: Украинската контраофанзива има добри шансове за успех, но може да коства много жертви

Планираната украинска контраофанзива има добри шансове за успех, но може да коства много жертви, ако Русия използва отбраната си достатъчно ефективно, заяви чешкият президент Петър Павел в интервю за Ройтерс. 

Павел, който е и главнокомандващ чешката армия, както и водещ военен съветник на генералния секретар на НАТО в периода между 2015 и 2018 г., посочи, че Украйна в крайна сметка ще получи западните изтребители, за които настоява, но ще бъде невъзможно те да бъдат доставени навреме, за да бъдат включени в предстоящата офанзива. Според него в момента има по-големи приоритети като снабдяването на украинските сили с боеприпаси. 

"Със сигурност има големи надежди, че украинската контраофанзива ще бъде успешна, защото Украйна е мотивирана и добре подготвена", допълни той и отбеляза, че руската армия има тежки проблеми с логистиката и бойния дух. 

Според него обаче не трябва да се очаква колапс на отбраната. "Русия имаше време да подготви сравнително висококачествена и дълбока отбрана по няколко направления, която, ако бъде използвана ефективно, ще коства (…) на Украйна много жертви", обясни той. 

"Нещата невинаги се развиват според желанията и плановете, но мисля, че шансовете за значителен украински успех са наистина големи", прогнозира Павел. 

"Подкрепата за влизането на Украйна в ЕС и НАТО трябва да бъде дългосрочна цел", каза той в отговор на въпрос какво следва да заяви алианса на Украйна по време на срещата на върха, която ще се състои през юли във Вилнюс. 

Той предупреди, че процедурата по присъединяване към въпросните организации изисква дълга подготовка и покриването на цял списък от критерии. "Ние обаче трябва да помогнем на Украйна с това", отбеляза Павел. 

"Колкото по-стабилна е Украйна в икономическо отношение, толкова по-големи са шансовете ѝ за влизане в НАТО", отсъди чешкият държавен глава. 

 Той коментира и въпроса какво отношение трябва да има ЕС към Китай. По думите му евросъюзът и другите демокрации трябва да имат единна и реалистична позиция относно азиатския икономически гигант, защото дори и най-големите страни в ЕС не могат играят при равни условия с Китай. 

 "Виждаме, че китайските стратегически цели не съвпадат с нашите и че ценностите, върху които е изградено китайското общество, не са и няма да бъдат наши ценности", каза още Павел.   

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ЗИП

    13 Май 2023 8:24ч.

    Страшен FUN.На чужд гръб и сто тояги са малко! Идва лято, време за бири и море а украинците умират за интересите на Сорос.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    13 Май 2023 11:50ч.

    Като вземе Матушката ти Украйна фъна ще бъде още по голям. Направо фееричен. Всичко що е руснак на територията на Украйна ще е законна цел, а фронт в тая война няма да има

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой го е грижа за украинците?

    13 Май 2023 8:40ч.

    Със сигурност не хората, които решават за следващите стъпки във военния ТЕАТЪР, който се разиграва пред очите ни. Вече мисля, че се извършва планомерно методично етническо прочистване на терена от ... рускоговорящи. Подготовка за следващ етап на проекта. Тези нато-ски чиновници - бивши-сегашни-бъдещи "генерали" определено НЕ милеят за украинците, изпращайки им повече оръжия и амуниции; други са целите им просто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти благодари ли товарища путина?!

    13 Май 2023 14:04ч.

    Най-голяма заслуга за прочистване на рускоговорящи в Украйна има товарищь Путина. Московскоукраинската война от 2014 г. не започна в Крим и дори не в Украйна. Започна в Либия. Когато Путин разказва на Меркел за световния антируски заговор не преувеличава много. Просто нейния мозък не го смели. В началото на 90те години на миналия век РФ инвестира колосални финансови и дипломатически ресурси, за да пренасочи КНР към африканската ресурсна база. Отговорен за това е тогавашният руски външен министър Андрей Козирев. Москва убеди САЩ и страните от НАТО в необходимостта от тази стъпка. За това бяха канцелирани всички просъветски режими в Европа. Заради това Югославия беше хвърлена под ножа. Просто казано, те бяха продадени в замяна на ненамеса в рускокитайските споразумения. В самата Африка на Китай беше дадено всичко, което имаше СССР. Китайците навлязоха на континента чрез "Конгреса на африканското единство" чрез Либия и Муамар Кадафи. Покъсно с помощта на Москва Китай разширява сферата си на влияние в Африка, лобирайки интересите си през Египет и Сирия. Когато влиянието на КНР достигна заплашителен за колониалните метрополии мащаб, започна поредица от въстания и войни. От една страна бяха ЕС и САЩ, от друга Китай и РФ. Китайците и руснаците тогава загубиха Африка. Всичко би било наред, но единствената останала суровинна база за китайската икономика е Източен Сибир.Тоест Руската федерация е обречена или на китайска експанзия, или на война. Като се има предвид годишният мобилизационен ресурс на Китай в случай на война от триста милиона наборници, резултатът от войната е очевиден. Затова РФ на Путин прави всячески усилия да пренасочи интересите на Китай, колкото може по-далеч от руската суровинна база, в случая към Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна като производствена база

    13 Май 2023 14:06ч.

    Една от основните причини за войната е Украйна да бъде използвана като производствената база. И ЕС, и САЩ се интересуват от Украйна като производствена база. Причината е евтината висококвалифицирана работна ръка при липсата на имперски амбиции на самата държава. Водещите страни търсят алтернатива на китайските заводи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна като ядрен щит

    13 Май 2023 14:08ч.

    Без Украйна РФ няма ядрен щит. От петте основни стратегически ракетни системи на СССР три са произведени в Украйна. РФ вече може да произвежда само един образец. Същото е и с космическата индустрия, системите за противовъздушна отбрана с голям обсег, радарите... списъкът може да продължи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна като част от прекия път на Рашата към европейският енергиен пазар

    13 Май 2023 14:18ч.

    Преди войната ЕС се снабдяваше с газ от два източника: газопроводът Уренгой-Помари-Ужгород, минаващ през Украйна, и танкери за шистов газ от САЩ. Същото и с нефта. На американците им трябваха 5 години да отворят нафталинените си кладенци. В същото време руският дял за европейския пазар на нефт и газ се претендираше, освен от САЩ, и от Норвегия и Великобритания. Кладенците им са в Северно море. И двете страни вече са изградили инфраструктурата и сега отвориха крановете. В конкуренция за газовия европазар е и Полша с разработките си за шистов газ, както и по традиция Иран с петрола си. Да не говирм за азерския газ, а има разработки от Африка към ЕС... Всъщност Руската федерация вече не е необходима в тази история за разпределение на европейския газов пазар. Именно тези фактори са причината за тиражираната през годините преди войната фраза на Путин, че "Русия няма да се остави да бъде изхвърлена".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна като самонасочващо геополитическо оръжие на цивилизования свят срещу Рашата и източен европолюс

    13 Май 2023 14:34ч.

    Геополитически украинците бяха принудени да се превърнат в гробокопачите на РФ. Само това и нищо повече. Но затова ще победят РФ, независимо от желанието на руснаците за победа или нежеланието на Европейския съюз и САЩ за разпад на Рашата. Украйна, поради глупостта на руското управление, се превърна в самонасочващо геополитическо оръжие на цивилизования свят срещу Русия във война, която самата Русия планира и започна. Москва можеше да постигне всичките си цели и без Виктор Янукович, без да избива татарите в Крим, както и украинците в Донбас. Затова сега Украйна е обречена да победи. Украйна е обречена да се превърне и в регионална суперсила, сборен пункт на Източна Европа, източен европолюс, център на Черноморско-Балтийския съюз – както искате наречете новородената държава. Решението е взето и ще бъде изпълнено след тази непредизвиката рашистка агресия, започнала войната. Дори това да означава риска от разгръщане на тактическа ядрена война срещу Руската федерация, само и само да бъде оддържана в нейните си граници. Руската федерация е обречена на разпад, в който, разбира се, Китай и Япония ще глътнат най-големите парчета. На Германия ще върнат Прусия, а на Украйна освен Крим (като кримскотатарска автономия) има вероятност да върнат не само Донбас, но други гранични изконни руски територии да пожелаят да "избягат" от предстоящите кървави кремльовски борби за власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За година и два месеца

    13 Май 2023 8:41ч.

    Между 300 и 400 хиляди убити украинци. Просто тройно правило, изчислете ! След още година колко ще са убитите украинци ? А колко общо е мобилизационния ресурс на Украина - 2 милиона мъже ? Теоритически толкова, но част от тях са "наши хора" и няма да идат на могилизация. Галичаните от Лвов и Ровно също няма да мрат на 1300 км от дома, по-скоро ще се преместят по съседство в Полша. Така че не-повече от 1,5 милиона е общата биомаса за изтребление. С тези темпове ще удържат около 3 години... В един момент просто ще свършат зомбитата и фронтът им ще се разпадне. Не плачете за руснаците, техният мобилизационен ресурс е 25 милиона. Времето работи за Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Май 2023 10:40ч.

    Не съм съгласен, донякъде! Да украинците ще се изчерпат в един момент, но територията наречена Украйна е вече военен полигон за доброволци от цял свят и уж пенсионирани военни от НАТО?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    13 Май 2023 8:47ч.

    Хаха, не знаех, че и чехите са ги уредили с натовски президент. Невероятно! Пълна нато-клоунада в източна европа. Няма държави, само територии вече. А на този децата му със сигурност са на топло местенце на запад, а за руските деца и от двете страни на фронта е приготвил изтребители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    13 Май 2023 10:21ч.

    Те даже са двама - Петър и Павел - най-усърдни от всички евроатлантически апостоли. Павел ще изпраща самолети, а Петър ще посреща душите на загиналите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • doro

    13 Май 2023 8:49ч.

    Петър-Антоанета каза: Като нямат хляб, дайте им изтребители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • двойностандартни катили

    13 Май 2023 8:55ч.

    Демек, като истински правоверни атлантици, почнахме да оправдаваме съветската доктрина за воюване, без щадене на личния състав, въпреки че преди това десетилетия я критикувахме. И кой ще отговаря за безбройните хули към Съветите, след като се оказа, че това е единственият начин да печелиш модерни войни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Май 2023 9:04ч.

    Модерният начин е англосаксонския! Флот и авиация.Бомбене отвисоко.Но трябва да имаш огромно технологично превъзходство.Тва което наблюдаваме в Украйна е Вердюн от ПСВ... Но на украинците и руснаците им харесва..... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпреки че са аслани

    13 Май 2023 9:10ч.

    Както виждаш, само с флот и авиация и без безбройно пушечно месо от подчинени окупирани народи и най-високотехнологичните не могат нищо и бягат като нас*ани (на примера на Афганистан).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не уклонист

    13 Май 2023 9:37ч.

    ЗИП като уклонист разбира от военно дело, колкото прасе от кладенчова вода. Войната в Украйна само привидно е "статична", това се дължи на огромния брой дронове и от двете страни, които служат както за целеуказване, така и за предупреждение за струпване на вражески сили. Затова няма пробиви и обкръжения, всичко е видимо в реално време. 97 % от загубите и от двете страни са дело на артилерийски дуели, ракетни обстрели и бомбене от дистанция. В този смисъл тази война е революционно модерна и "дистанционна" - от двете страни се убиват без да се виждат, "отвъд хоризонта". Само три процента загиват от престрелки с леко стрелково оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ги пита хората дали са съгласни?

    13 Май 2023 10:52ч.

    Някакви отгори им спускат накъде да стрелят. И ако откажат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тази война е революционно модерна и "дистанционна"

    13 Май 2023 10:57ч.

    Да. За тези, които следят детайлно тази война, тя все повече заприличва на някаква компютърна Counter-Strike игра. Обикновените войници в нея са точно като животни за отстрел в ловен резерват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крокодила Гений

    13 Май 2023 9:05ч.

    Изтърваха си държавата допускайки на власт тези и сега плащат по дебелата тарифа. Същите неща стават и в БГ. Ако тази кокошка стане ПМ ще видите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, и чешкият Зелю се обади

    13 Май 2023 9:34ч.

    Великата чешка армия колко световни и други войни е спечелила през 20 век, та така наедро да се произнасят разни петропавловци по баш тоз въпрос? За "подвизите" й през Първата световна в рамките на Австро-унгарската империя, който е чел Хашек, най-добре знае. През Втората - по-добре да минем с no comment. Дето участват, и те като нас, съюзи и други лиги всякакви все са били побеждавани и са се разпадали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    13 Май 2023 9:43ч.

    Петре, не ги подкокоросвай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Май 2023 9:49ч.

    Масиран руски удар по град Хмелницки в централна Украйна.Разрушени са заводи и административни сгради... https://m.youtube.com/shorts/2qr_2csKyhw

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    13 Май 2023 11:20ч.

    В снимката на тоя чешки пуяк се вижда само позьорство. Тоя всяка сутрин се гледа в огледалото поне по половин час. И за това думите му са кухи и нелогични.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи