Петър Манджуков: Скандалът със сина ми е опит за рекет. Ще съдя всички медии, които разпространяват лъжи

Петър Манджуков: Скандалът със сина ми е опит за рекет. Ще съдя всички медии, които разпространяват лъжи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Оръжейният бос Петър Манджуков излезе с позиция по повод на инцидента, в който бе замесен неговият син. Той изпрати отворено писмо до медиите, в което изразява становището си по казуса и заплашва с масови съдебни процеси.

Цялата история започва с невинно спречкване по време на футболен мач между малкия ми син и негов съученик, твърди бизнесменът

Ето пълния текст на писмото му:

Журналистите е редно първи да се изправят срещу журналистическия рекет

Отворено писмо от Петър Манджуков

Правя това обръщение, стреснат и възмутен от случващото се в някои медии през последните дни и с желание да защитя не само моето семейство, но и да обърна внимание върху системното нарушаване на основни човешки ценности, етични практики и нравствени норми.

Цялата история започва с невинно спречкване по време на футболен мач между малкия ми син и негов съученик. Случката е повече от безобидна, има видеозапис, на който ясно се вижда, че изобщо не става дума за училищно насилие или каквато и да е било форма на целенасочена агресия. Родител на едно от замесените деца решава да извлече неясно какъв дивидент от публичното обсъждане на тази история и - драматично преувеличавайки случилото се - съобщава на медиите за "чудовищно" насилие срещу едно от децата. Подчертавам - нищо такова няма и не се е случило. Този факт е потвърден от видеозапис, от проверка на училищните власти и от взето впоследствие решение на педагогическия съвет на училището, където се развива действието.

Мотивите на родителите, поне за мен са ясни: търсене на мимолетна слава, а и материална изгода, основаваща се на допускането, че аз, за да защитя името и фамилията си, ще съм склонен да платя, за да се потули историята. Но няма какво да се потулва, а и аз не съм човек, който някога в живота си е допускал да бъде рекетиран.

В същото време ред медии, най-вече електронни сайтове, започват да тиражират преувеличена до неузнаваемост тази история, позволявайки се не само откровени лъжи и клевети, но и да публикуват снимки на непълнолетния ми син, което си е съставомерно нарушение и аз ще преследвам правдата в съда до получаване на удовлетворителен резултат. Сезирал съм също така и Агенцията за закрила на детето, защото подобно поведение, освен че нарушава базисни етични норми е конкретно престъпване на законите, гарантиращи правата, психическото и физическото здраве на децата.

Позволявам си да занимавам освен съда и по-широката общественост с този казус, за да подчертая, че днес се случва на мен, утре може да се случи на всеки малко по-известен, или минаващ за състоятелен човек в България. Съществува безконечен списък от полузаконни или изцяло изплъзнали се от всякаква регулация уж-медии, които се занимават с подобен вид рекет над публични лица и предприятия. В мое лице те ще срещнат отговор, който дълго ще помнят, защото аз нито заемам административен или изборен пост, нито работя с бюджетни средства и се ползвам от цялата закрила, която нашето законодателство дава на едно частно физическо лице. В същото време добре познавам законодателството и правната практика и съм напълно наясно, че всеки един от тези, които ще срещна в съда, ще бъде осъден. Но желая да се обърна към останалите журналисти, за които все още честта, достойнството и професионализма в професията означават нещо.

Почитаеми журналисти, не позволявайте тази рекетьорска "иновация" да петни общото име на журналистиката. Не ставайте волни или неволни съучастници в разпространяването на лъжи, клевети и откровени закононарушения, които някой разпространява с цел да набави материална изгода за себе си. Позволявам си да направя това обръщение дори в колегиално качество, защото дълги години, а и в момента съм издател на печатни медии, бил съм собственик на телевизии, радиостанции и други медийни предприятия. И винаги добрите журналистически практики и общовалидните етични норми са били закон в работата ми и - за щастие - закон в работата на журналистите, които са работили с мен.

Повярвайте, цялата медийна гилдия само ще спечели, ако не чака българския съд или някакви административни и политически мерки да регулират и респектират това срамно поведение, а сама тя се изправи срещу него, като адресира и осъжда публично подобни случаи.

С надежда, че гласът ми ще бъде чут, оставам с уважение към тази достойна, тежка и рискована професия.

 

 

 

 

Коментари

 • Как внезапно се става "оръжеен бос" в държава със 100% държавна собственост?

  11 Ное 2022 14:36ч.

  С мащабна верига от криминални престъпления, за благозвучие наричана "приватизация". Тя е коренът на затъването на България, което беше и целта на нейното организиране. Приватизацията е престъпление срещу човечеството и Вторият Народен съд неминуемо ще и отдели голямо внимание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селяндурско злорадстване

  11 Ное 2022 14:58ч.

  Дори и да е престъпник, би трябвало да имаш пипето, да разбереш сериозността на проблема, за който говори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чукча

  11 Ное 2022 15:06ч.

  Само малко по-известни и минаващи за състоятелни хора биха могли да разберат сериозността на проблема!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Градско добрострадане

  11 Ное 2022 15:07ч.

  И колко точно е сериозен проблемът, за който говори говорещият?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами...

  11 Ное 2022 15:45ч.

  за пипето идеше реч... Проблемът е ужасяващо долнопробната ни медийна среда, продажната журналистика, безнаказаните лъжи и манипулация... А за автора, честно казано, не ми пука, но проблемът дето го е опарил, трови всички ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въх, каква драма!

  11 Ное 2022 15:06ч.

  И що ни занимавате с манджите на Манджукови, след като дори не бяхме разбрали, че ги има. Имал пари човекът - платил си за прессъобщението, но нас какво ни засяга това не е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  11 Ное 2022 18:11ч.

  Ами занимават такива псевдо разбирачи като вас защото утре цялата тенджера манджа може да се захлупи на вашата глава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие и там бяхте Гост и всичко видяхте, нали?

  11 Ное 2022 18:24ч.

  Утре си е за утре. Днес разбираме, че има някаква детска случка на двора на училище, която някой се опитва да преразкаже като ОПГ, което много евентуално може би навярно щяло да му иска пари, щото бил имал, нищо че никой още не му е поискал. Въобще - най-добрата защита е нападението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  11 Ное 2022 19:19ч.

  Как благородно старее Манджуков сан! Заприличал е на Минамото-но Юритомо, първия шогун на Родопския щогунат. Очичките на Манджуков сан, кротичко прибрали се в цепките си, издават, че той си е легнал подир полунощ. Преди това е изпил кана родопско саке, трошил е орехи с късия си японски меч Вакадзаши и е карал младата си булка да му свири на шимисен "Излел е Дельо хайдутин". По принцип и в интерес на истината трябва да споменем, че Манджуков е истински патриот. Неговата сввята мечта е Неговата мечта е да се изсере върху главите на простите българи. Старият Манджук е завещал на своите синове те да свършат тази работа, ако случайно той не успее. Ето и снимка, направена малко след като Манджуков сан е предал своя завет на най-малките си синове. https://petarmandjoukov.info/wp-content/uploads/2018/10/1-1-2.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи