Петър Кънев: Пада акцизът върху някои от горивата, вдига се върху цигарите

Петър Кънев: Пада акцизът върху някои от горивата, вдига се върху цигарите

На експертен съвет по икономика и финанси управляващите са обсъдили антиинфлационен пакет и взето решение да се премахне акцизът на пропан-бутана и метана и да се намали ДДС на някои горива от 20% на 9%.

Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът върху някои от горивата ще се премахне - за пропан бутан, метан за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата. На коалиционен съвет ще се разгледа идеята за пенсиите - от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или да се повишат с 10% от 1 юли. Разработва се обаче и по-оптимален вариант - от 1 юли да се вдигнат всички пенсии с 20%. Акцизът върху цигарите ще се вдигне", каза депутат от "БСП за България" Петър Кънев пред БНР.

Обсъжда се за първите 50 литра гориво да се намалява цената с 50 стотинки. Разработват се няколко варианта - дали да бъде на всяко зареждане, дали да бъде на лична карта на член на семейството, или само на номера на колата, коментира още Кънев.

Той уточни, че в коалицията не се е възприело предложението за въвеждане на необлагаем минимум и за намаляване на ДДС върху храни от "голямата кошница", но се обмисля намаляване на ДДС на стоки с фиксирани цени като лекарства и ток. 

"Коалицията е сложна, трудна, търси се вариант от допълнителните приходи, които идват от горивата, инфлацията също води до сериозни приходи. Събират се пари във фиска и се търси балансирано решение, за да издържим", кометира Кънев.

Друга мярка в  антикризисния пакет на управляващата коалиция е за всяко дете да има допълнителни 50 лв.

"В момента се дебатира как да бъдат дадени - дали чрез ваучери чрез училищата и детските градини, за да има стимул децата да ги посещават, или да се даде на работещи родители, за да има стимул родителите да работят. Ще се намери оптималното решение в близките седмици", посочи  Петър Кънев.

По думите му 2 милиарда лева ще влязат под някаква форма в джобовете на хората, като средствата ще дойдат от допълнителните приходи от свръхпечалбите от електроенергията и от увеличените приходи от инфлацията.

Депутатът изрази мнение, че дългосрочно решение на проблема с природния газ в близките година-две няма.

"Трябва да продължат преговорите с "Газпром". Трябва обаче да изчакаме. Войната ще свърши в един момент, а "Газпром" ще остане най-големият производител на газ за Европа. С природния газ някак си ще се оправим. По-големият проблем за държавата ни е петролът", смята Кънев.

Според него позицията на правителството да търси дерогация, за да продължат доставките на руски петрол, е правилна.

"Твърд противник съм на това, което не е полезно за нас", коментира Кънев актуалната тема за скъсването с руските фосилни горива, добавяйки: "Ако за нас това е полезно, аз съм категорично "за". Но не ми е ясно как това е полезно за Чехия, Словакия, Унгария и България. Трябва да търсим нашия национален интерес."

Според него македонската тема има потенциал да събори правителството, "ако то не се вслуша в настроенията на народа".

 "С червени линии трудно се управлява държава. Управлението ще се крепи на всяка цена. Компромисът не е мръсна дума", заключи Петър Кънев.

 

Източник: БНР, dnes.dir.bg

 

Коментари

  • Сметкаджия

    15 Май 2022 15:15ч.

    Петю, а цената на стикерите? Какво ще е положението с цената на стикерите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    15 Май 2022 15:33ч.

    Това раздаване на пари трябва да направи добро впечатление като наближат изборите. Но първо ще засили инфлацията, и второ, ще увеличи задлъжнялостта. Румен Гечев може да бъде привлечен, да приложи ценния си опит от правителството на Виденов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    15 Май 2022 17:52ч.

    В главата на невежия трол има много неолиберални екскременти. Троле< питай знаещите за чичко ти Сорос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • комунистите сигурно са полудели

    15 Май 2022 16:24ч.

    "управлението ще се крепи на всяка цена" - до пълната ликвидация на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "комунистите сигурно са полудели"

    15 Май 2022 17:08ч.

    БСП има общо с комунистите, колкото Нинова има общо с Нефертити примерно, тоест нищо. А господинът от снимката е мастит бизнесмен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и защо

    15 Май 2022 17:30ч.

    Нали още преди години Дянков вдигна акзица на цигарите до тавана, определен от ЕС? Сега съвсем ще процъфти контрабандата. Вече и аз ще мина на цигари без бандерол. Тези наистина трябва да си ходят час по-скоро, че много глупости натвориха само за 5 месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Учуден

    15 Май 2022 17:54ч.

    Другарю Кънев, а дали не е време твоето депутатстване да свърши. Печатницата за държавни стикери не ти ли стига бе! Аман от алчни социалисти-капиталисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи