Петър Чобанов: ПП да не настояват за нов бюджет, а да обяснят защо с техния стигнахме дотук

Петър Чобанов: ПП да не настояват за нов бюджет, а да обяснят защо с техния стигнахме дотук

Без правителството да внесе бюджет ние не можем да разглеждаме бюджет. До известна степен парламентът може да задължи правителството да внесе бюджет, но пак сме на ръба на конституционните норми дали и как това да бъде разписано. Към момента решението на правителството е правилно в настоящата ситуация.

Това заяви Петър Чобанов, председател на бюджетната комисия в кулоарите на НС.

Точно от „Продължаваме промяната“ не трябва да настояват за нов бюджет, първо да обяснят с техния бюджет защо стигнахме до тук, каза още Чобанов.

„Защо се очертават такива големи дефицити над 11 милиарда лева догодина и дългове над 15 милиарда. Сега имаме един милиард лева дефицит само за октомври. Този дефицит се дължи на текущото изпълнение на бюджета и на текущи разходи. Ако умножим този един милиард по 12 месеца, получаваме точно този дефицит, за който говорим. Рискът е голям.“, коментира той.

Самите работодателски организации очакват силен спад на приходите си следващата година с над 15 процента, което съдържа риск данъчните приходи да не се окажат по-големи, а да имаме намаление, каза председателят на бюджетната комисия.

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи