Петър Чобанов: Пазарите вече ни наказват за поведението на предишния кабинет

Петър Чобанов: Пазарите вече ни наказват за поведението на предишния кабинет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няма как да се внесе работещ вариант на бюджет за 2023 г., тъй като няма политическо мнозинство, което да носи ясна отговорност и да предотврати развиващата се фискална криза. Това коментира пред „ДИВИДЕНТ“ председателят на Комисията по бюджет и финанси Петър Чобанов в първото си интервю след като зае поста.

Той подкрепи предложението на финансовия министър Росица Велкова за удължаване на Бюджет 2022.

„Подкрепям предложението на финансовия министър, тъй като това, което тя представи всъщност не е пълноценен бюджет. Това е проекция на продължаване на Бюджет 2022 и какви финансови ангажименти изисква той от държавата за следващите три години. За съжаление картината е твърде мрачна. Това са дефицити над 11,5 млрд. лв. годишно и дългове от по 15 млрд. лв. следващите три години. Тоест, това е наследството, което имаме от управлението на „Продължаваме промяната“ и останалите партии. Към момента това не представлява завършен вариант на бюджет“, коментира Чобанов.

Той определи като „рисковано“ внасянето на нов бюджет в ситуация, в която се очакват нови избори през пролетта:

„Няма как да имаме вариант на бюджет в момента, тъй като нямаме политическо мнозинство, което да носи своята ясна отговорност, да разпише своите политики и да намери път как да предотврати развиващата се фискална криза. Много е рисковано в момента да се внася проект на бюджет, тъй като ако се смята, че партиите са в предизборна кампания това означава нови обещания и нови ангажименти. Така към тези 11,5 млрд. лв. ние няма как да добавим нови средства, защото виждаме, че пазарите реагират негативно и наказват това разюздано поведение на предходното правителство. Виждате какво се случва с лихвените проценти по държавния дълг. Беше отказана емисия, тъй като лихвеният процент по дълга надхвърли 5,5% - с над един процентен пункт в сравнение със само преди две седмици. Тоест, нещата ескалират по отношение на повишаване на тези лихвени проценти, което означава по-голяма тежест в бъдеще, когато трябва да се плащат тези лихви“.


Източник: "ДИВИДЕНТ"

 

 

 

 

Коментари

  • Истинската причина за войната в Украйна (видео)

    28 Окт 2022 10:33ч.

    заплахата за петро$ от подплатените със злато НАЦИОНАЛНИ валути. https://www.bitchute.com/video/DBZmxLHZ89nP/ без превод на Български

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи