Петър Чобанов: Наследството на „Промяната“ е твърде тежко, чакат ни много големи дефицити

Петър Чобанов: Наследството на „Промяната“ е твърде тежко, чакат ни много големи дефицити

Снимка: БТА, архив

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Ако продължим бюджет 2022 през следващата година, това ще ни донесе над 11 млрд. лв. дефицит и над 15 милиарда – дълг. Тежко е наследството на кабинета на „Продължаваме промяната“ и компания. Оттам нататък трябва да се подхожда отговорно как може да се овладее подобна ситуация. Това не може да бъде направено от служебен кабинет и вариантът, който избра служебния кабинет ни насочва точно натам.  Това каза за БНР доцент Петър Чобанов, депутат от ДПС и председател на Бюджетната комисия в 48-то Народно събрание 

„Това, което виждаме в данните за октомври за изпълнението на бюджета е показателно за цялата следваща година - октомври имаме над 1 милиард дефицит само за месеца. Това ни чака и следващата година средно месечно, както виждаме, ако продължим действията на сегашния бюджет. Оттук нататък всякакви спекулации, че тези оценки не са достатъчно коректни, отпадат, тъй като октомври е месецът който ни показва какво ни очаква“. 

Ако все пак до март няма редовно правителство в разпоредбите е предвидено да продължават  социалните плащания, както и възможност да се вземе нов дълг, както и „някои буфери“, които допускат известна гъвкавост, ако се наложат плащания извънредни теми, както и актуализация на пенсиите от средата на годината, допълни Чобанов в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Минималната работна заплата няма да расте и това увеличава риска повече хора да влязат в графата „работещи бедни“, коментира Чобанов.

„Това е допълнителен аргумент в посока да се увеличи обществения натиск бързо да се създаде редовен кабинет, който има своя политика по доходите и ще помисли не само за минималната заплата, а и за останалите доходи“, добави икономистът.

„Не призовавам към протести, възможностите за натиск са и други и включват най-вече това хората да са сигурни, че политиците ще седнем и ще преговаряме, а няма да се оправдаваме с едни сини и червени линии, а ще поемем своята отговорност в тази трудна ситуация да бъде съставен редовен кабинет. Протестите в момента няма да доведат до това. Протестира се, когато дадено правителство не си върши работата“, поясни Петър Чобанов

Относно отстъпката от 25 стотинки на литър бензин, Чобанов коментира: „По отношение на тази отстъпка имаме проблеми с Европейската комисия. Има изпратено писмо, че тя противоречи, по начина по който се прилага, на правилата на единния пазар, тоест нямаме право да изключим нито един гражданин на ЕС от ползването на подобна отстъпка“. 

Според Чобанов трябва да има и отстъпки за бизнеса, но е необходима по-точна калкулация как може да се реализира мярката. Той призова: „Да се работи за един редовен кабинет, който да включва всички проблеми в една програма за управление и само така може да ги решим. Иначе, „на парче“, противопоставяйки една група на друга, не можем да постигнем никакъв напредък“

„Наследството на „Промяната“ е твърде тежко и ни чакат много големи дефицити. Въпросът е как по-ефективно да бъдат изразходвани тези средства, без да се пренебрегват социалните нужди на хората. Трябва да видим как да се харчат по-ефективно тези средства, а това става само тогава, когато се участва реално във властта, когато имаме достъп до цялата налична информация. В мента я нямаме. До тогава можем да гадаем по редица теми. Имаме много информация, но тя може да се окаже недостатъчна, тъй като нямаме механизма, с който да се вземат решения“

„Винаги, когато ДПС е участвало във властта е доказало, че е намирало решения. Това са периоди, които се характеризират свисок икономически растеж, с намаляване на дълговете“, заяви Чобанов.

„Предстои да разглеждаме данъчните закони. Към момента в тях не е предвидено увеличаване на данъците. Възможно е, но няма как в момента да се пипат данъци в тази трудна ситуация на практика“.

ДПС все още очаква покана за разговори на с президента на „Дондуков“ 2, допълни той.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • черния

    01 Ное 2022 10:58ч.

    Порциите се разпределят от Сарая. Всеки опит на соросидите да се намесват в управлението на парите води до трагедия. За тов аи народа избра категорично партиите на ДПС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    01 Ное 2022 13:32ч.

    Чудесна новина, която ни отдалечава от еврото, Есовците и ЛГБТшниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нека българските IT компании да ги плащат! Те подкрепяха "харвардците"!

    01 Ное 2022 11:45ч.

    Колко пари изляха в тях при кампанията им!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дежаву

    01 Ное 2022 11:46ч.

    Все така става: идват новите, обвиняват старите (ама само на телевизора), че са оставили кочина и сега някой ще трябва да я оправя. Старите си ходят на свобода, а дори някога участват в управлението и никой не им търси отговорност, освен да платят на някоя медия, за да ги поканят и да отговорят (пак само на екраните на телевизора). Съд, наказание, нещо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя лъже като циганин

    01 Ное 2022 11:56ч.

    самият факт, че всички партии са склонни да подкрепят бюджета за тази година на ПП говори точно обратното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    01 Ное 2022 12:29ч.

    Нови данъци са необходими. Добре. Нека да не се пипат 10-те %. Обаче може да се променят данък наследство, данък недвижимо имущество за 3+ имот, местен данък за луксозни имоти и др.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заспал народ

    01 Ное 2022 13:41ч.

    Абе, аз ако открадна 20 лв. ще ме направят на маймуна, а тук няма един осъден. Даже обратното, информират ни къде се разхождал с кучето си простия Киро, от коя екзотична страна се фотнала еуглена и т.н. Простите сме ние, че ме сме хванали сопите. Като е толкова зле, депутати и министри да си намалят заплатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • off

    01 Ное 2022 18:13ч.

    Чобанов е много добър икономист, жалко че е от ДПС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трябва да бъдат третирани различно

    02 Ное 2022 6:51ч.

    ЕдЕдреЕдрия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи