Пет ключови момента от срещата на Путин и Си

Пет ключови момента от срещата на Путин и Си

Китайският лидер Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин завършиха вчера двудневните си разговори с топли думи за приятелството между Китай и Русия и съвместни критики към Запада, но без признаци за дипломатически пробив по въпроса за Украйна, съобщи Ройтерс.

Посещението на Си в Москва, което Кремъл отдавна рекламира като демонстрация на подкрепа от страна на най-могъщия приятел на Русия, се отличаваше с много демонстративна сърдечност. Двамата лидери се наричаха един-друг "скъп приятел", обещаха икономическо сътрудничество и окачествиха отношенията на страните си като най-добрите, които някога са били.

Ето пет ключови момента, с които ще бъде запомнена срещата:

Украйна

Що се отнася до Украйна, Путин приветства Си за мирния план, предложен от него миналия месец, и обвини Киев и Запада, че са го отхвърлили.

"Смятаме, че много от точките на мирния план, предложен от Китай, са в съзвучие с руските възгледи и могат да бъдат взети за основа на мирно уреждане, когато на Запад и в Киев са готови за това. Засега обаче не виждаме такава готовност от тяхна страна", заяви Путин.

Си обаче почти не спомена конфликта, като заяви, че Китай има "безпристрастна позиция" по него. Китайският президент, който иска да се наложи като посредник, заяви, че Пекин търси "мирно уреждане", но не представи конкретен план за напредък по въпроса, отбеляза Франс прес.

В отговор на срещата Белият дом заяви, че позицията на Китай не е безпристрастна, и призова Пекин да окаже натиск върху Русия да се изтегли от суверенната територия на Украйна, за да се сложи край на войната.

Вниманието от срещата на върха - най-голямата дипломатическа проява на Путин, откакто преди година нареди нахлуването в Украйна - беше отчасти отклонено заради неочакваната визита в Киев на японския министър-председател Фумио Кишида, който се срещна с президента Володимир Зеленски.

Единен фронт срещу Вашингтон

Двамата ръководители, представящи се за противовес на американската мощ, обвиниха Вашингтон, че "подкопава" международната сигурност, за да запази "военното си преимущество".

В съвместно изявление, подписано след разговорите, те посочиха като пример, че САЩ се стремят да разположат "противоракетна отбрана" в някои части на света и "ракети със среден и малък обсег" в Азиатско-тихоокеанския регион и Европа. В изявлението те заявиха, че са "силно обезпокоени" от "нарастващото укрепване на връзките между НАТО и страните" от Азиатско-тихоокеанския регион.

Руската и китайската армия ще провеждат "редовни съвместни патрули по море и във въздуха" и "съвместни учения" с цел "задълбочаване на взаимното доверие", подчертават още Путин и Си в текста.

Нов газопровод

Путин и Си се споразумяха да започнат строежа на гигантския газопровод "Силата на Сибир 2", който ще свърже сибирските газови находища през Монголия със Северозападен Китай.

"Когато бъде пуснат в експлоатация", заяви Владимир Путин, "по този 2600-километров газопровод ще преминават 50 милиарда кубични метра газ".

Този проект е символ на икономическия завой към Азия, на който се надява Москва, в условията на международните санкции, довели до затваряне на доходоносни западни пазари.

Руският президент обаче не посочи срокове за изграждането на газопровода, който трябва да допълни съществуващата тръба "Силата на Сибир". Вчера руският газов гигант "Газпром" обяви, че предишния ден е счупил рекорда си за дневни доставки за Китай по този тръбопровод.

Приоритет е икономиката

"Търговското и икономическото сътрудничество е приоритет в руско-китайските отношения", каза Путин и заяви, че очаква през 2023 г. търговският стокообмен да надхвърли 200 милиарда долара, което би било нов рекорд.

Путин увери, че Москва може да увеличи доставките си на петрол и селскостопански продукти за Китай. Той също така заяви, че е "готов да създаде съвместна работна структура" за разработване на "Северния морски път" в Арктика, който е по-лесно проходим поради топенето на ледовете и по който Москва се надява да увеличи износа си на въглеводороди.

Путин също така заяви, че подкрепя "използването на китайския юан в разплащанията между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка", което е още един начин да се ускори дедоларизацията на нейната икономика.

Експерти обаче посочват, че Пекин може да не е толкова ентусиазиран да разширява неограничено икономическите си отношения с Москва, тъй като се опасява да не стане обект на западни санкции.

Голяма помпозност

Русия и Китай демонстрираха вчера своето "безгранично приятелство" с пищна церемония в Кремъл, имаща за цел още повече да заздрави връзките между тях на фона на сраженията в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Руският президент посрещна китайския си колега в Големия Кремълски дворец, където двамата проведоха разговори, на които присъстваха и висши служители от двете страни.

Си се изкачи бавно по застланото с червен килим стълбище на стария имперски дворец, по което бяха наредени гвардейци в парадни униформи в стила на 19-и век. Путин чакаше да поздрави китайския президент в Георгиевската зала.

Двамата лидери, облечени с черни костюми и с тъмночервени вратовръзки, влязоха в огромната зала с полилеи от противоположни страни и се ръкуваха в средата ù, а през това време звучаха националните химни на Русия и Китай. Бляскавата церемония отразяваше важността на тридневното посещение на Си в Русия.

Източник: БТА

Следвйте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Това посещение в САЩ е като кост в гърлото. Америка може да се задави.

    22 Март 2023 10:33ч.

    Светът най-накрая може да излезе от пътя, в края на който го чака само гъмжаща еднообразна биомаса от разнополови индивиди, наслаждаваща се на „златния милиард“. И ще започнат да следват пътя на „общата съдба на човечеството“. Само с кока-кола, без боб-чорба и люти чушки, не върви дори уйскито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    22 Март 2023 10:48ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=tWyP25Wi12U

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На вас, живеещите от колониалния статут на България много ви се щенка и други държави да са същите редки лайна, като това, в което превърнахте родината ни.

    22 Март 2023 10:56ч.

    Края на колониалния статут на страната ни означава край на живота ви. Буквално означава смъртта ви, како Жени. Ще умрете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    22 Март 2023 11:05ч.

    пиите си редовно хаповете и нещата ще са по бистри :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фондацийките

    22 Март 2023 11:07ч.

    Какво бе, да не би да можеш да живееш без грантово захранване от нпо-тата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    22 Март 2023 11:09ч.

    Пак нищо не сте разбрали, това е материал на Игорь Яковленко, които е носител на ордена "Защитник на Свободна Русия"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    22 Март 2023 11:58ч.

    Как ти плаща още Митрофанова не знам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    22 Март 2023 12:08ч.

    :) Аз им плащам, само този месец съм купил книги на Руски език за 300 лева от руски магазини, пребазирани в Балтика и един в Бургас! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това да не е губещия играта ваш Пиндостан бе, евроатлантически гниди такива. Русия няма нужда да плаща на своите приятели по света

    22 Март 2023 12:17ч.

    Замислете се сериозно за емиграция, че иначе ще стане както е писал колегата по-горе. Нямате място в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    22 Март 2023 12:21ч.

    Както съм призовавал и на друго място, моля, покажете повече интелект и култура и на излагайте русия, като карате другите да си милят, че хората подкрепящи русия са ниско културни и неможещи да говорят без да простеят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Женя, споко

    22 Март 2023 12:23ч.

    Ти самият си чудесен пример, колко качествено образование получава човек в Русия.. Все пак ,там си завършил..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    22 Март 2023 12:24ч.

    Матушката не съм я излагар никога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Матушката , татушката ...

    22 Март 2023 13:06ч.

    Един и същ олигофрен тука троли под 10 ника ( син, бандерка, евгени баси койси, марлборо мен.... и т.н. ) Под всеки никнейм - различни опорки и лишЧета , преструвки по указания...Обаче олигофренията си напъва отвътре, не мож се сдържа ! И от време на време като му прекипи - "Матушката !" Бляяяяд ! Целият камуфлаж, цялата маскировка, отидоха на кино... Малоумник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РУСИЯ, Женя, РУСИЯ!

    22 Март 2023 15:47ч.

    Напиши за домашно сто пъти "РУСИЯ"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неочакваната визита в Киев на японския министър-председател Фумио Кишида

    22 Март 2023 10:56ч.

    Това си е слабост на Кремъл. Да, пратиха два стари "стратега" да летят над Японско море в отговор. А можеха много по ефектно да изтрещят два "Кинжал"-а по Киев ! Не по япончето разбира се, а някъде наоколо, но да се чуе добре !... ЗАЩО ПУТИН НЕ УДРЯ КИЕВ ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо неочаквано няма във Визитата на Кишида

    22 Март 2023 11:46ч.

    Това е нескопосан опит за симетричен отговор на посещението на другаря Си в Москва..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо да удря киев

    22 Март 2023 11:58ч.

    след като може да удари ломдом

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @неочакваната визита в Киев на японския министър-председател Фумио Кишида

    22 Март 2023 12:38ч.

    толкова изненадващо, че самия японски премиер е бил силно изненадан. ясно, че е посредник. въпросът е - важи ли максимата още, че посредникът е лайно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-после има шанс светът да се

    22 Март 2023 11:07ч.

    освободи от западното смъртобожничество - от налудничавите представи за "златен милиард", от зловещата хегемония на самообявилите се за "избрани" - от тяхната агресия и войни по света, от вирусите им, от бръмбарските им менюта, от стотината им пола, от педофилските и зоофилските им извращения. За да може да се мисли за бъдеще, за живот - за суверенитет и за мир, за културни традиции, за нормални семейства. Има шанс... а къде сме ние?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    22 Март 2023 11:56ч.

    Ми дай личен пример като се изсулиш към някоя бриксова страна, то само лозунги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    22 Март 2023 11:57ч.

    По френските медии върви фото с др. Путин на едно коляно целува ръка на др. Си, ама аз не вярвам да е истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Март 2023 12:02ч.

    Успокой се, не е истина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    22 Март 2023 12:15ч.

    Но за Прижогин не знам, май и дупе ще целува https://faktor.bg/bg/articles/si-ulichi-chvk-vagner-v-prestapleniya-prizova-ubiytsite-na-kitaytsite-v-tsar-da-badat-strogo-nakazani

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ревете на чужди гробища. Спасявайте се от България. Тук ви чака смърт

    22 Март 2023 12:19ч.

    Махайте се от страната, евроатлантически предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    22 Март 2023 12:23ч.

    Можеje да дойдете и да се опитате да ме убиеje, и други са се опитвали с автомати, ножове, сапьорни лопатки, но ето все още съм жив ....! Само да Ви предупредя, не е като на компютърна игра, болката и кръвта са истински, а смъртта е еднопосочен билет, няма ENTER за рестарт на играта! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Женечка

    22 Март 2023 12:25ч.

    Точно с Фактор.бг като източник на информация, ще ти е трудно да убедиш когото и да е извън маргиналния им кръг от заблудени читатели, в някоя от тезите си..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    22 Март 2023 12:27ч.

    У меня еще друзей в Росии остались! :) Не всех погибли зря! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Женя, човек като те чете, остава с впечатление

    22 Март 2023 12:29ч.

    че само първото ти име е истинско, а бащиното и фамилното са подменени. Вместо Георгиев Василев, трябва да четем Александров Дайнов..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ойген Дайноф фон дер Миндя е типичен пример за бадева живял човек

    22 Март 2023 13:11ч.

    Накрая се оказва, че евроатлантизма е губещата кауза. Ама за евроатлантическата глупост са похарчени нахалост десетилетия живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доктор

    22 Март 2023 16:49ч.

    точно! :D а руския език го е научил от тьошчата. много държи да изтрие това "срамно" петно от биографията си, но тия работи не стават така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съюзник на времето

    22 Март 2023 12:31ч.

    Китайският план за У. е напълно нереалистичен и неработещ. Трябва да сме напълно нясно, че няма най-малко общо кратно, което напълно да припокрива интересите на Русия и Китай. За много неща има стретегическо съвпадение, но има и сериозни разминавания. В продължение на буквално десетки години Китай трябваше да осигурява по 10 млн. работни места за хора, който от вътрешността на страната се местят и търсят възможност за препитание в индустриалните центрове. Тези центрове работеха и ще продължават да работят предимно за износ.Китай не може да пренастрои икономиката и целия си обществен модел толкова бързо, че да се справя с гинтските си задачи и проблеми само върху основата на вътрешно търсене. Процесът върви, но нещата не могат да се случат толкова бързо. Китай има необходимост от ресурси, който особено с помощта на Русия , той може да осигури. Медалът има и друга страна - трябват и пазари! Обемисти и платежоспособни! Руия не е интересна като пазар само по себе си. Е, шушукат се разни неща, но за това не се говори открито. В Сибир било пълно с китайци, там и без това няма никакви хора, особено бели хора. Сложна е картината. Китай не бърза, защото не е наложително да бърза. Там се отнасят с времето по доста различен от нас начин. Те знаят, че времето е техен съюзник, а междувременно от настоящето трябва да се вземе всичко, буквално всичко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-малко общо кратно, което напълно да припокрива интересите на Русия и Китай.

    22 Март 2023 13:17ч.

    Най-малкото общо кратно е точно общия им интерес, сладурче, а той е заедно срещу САЩ, та само си си изхабил клавиатурата..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сладурче

    22 Март 2023 14:02ч.

    На тъпи г@зове е забранено да четат дълги, полемични и сложни текстове. Живеем във времена, когато сладурчетата си обменят основно и изключително емоция с емотикончета, сърчица и картинки! Видят ли текст, където има понятия и се изисква формиране на по-дълги логически вериги, дават накъсо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въх,

    22 Март 2023 15:14ч.

    ще споделиш ли кои са тез понятия, дето ги спрягаш, та да се образоваме и ние?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    22 Март 2023 15:16ч.

    Кратното! Постарай се да четеш с разбиране! Пишат ти неща, които следва да знаеш, за да не те изненада бъдещето! Защото човекът е написал по подробно за гладки мозъци нещо, което Алекс Алексиев, Бог да го прости, формулира в две изречения. Да напомня: "Проблемът на Русия е, че не може да засели Сибир. А Китай може."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    22 Март 2023 15:18ч.

    Да, пропуснах. Освен ако другарите Си и Путин не са се разбрали единия да очисти територията, за да може другия да я засели без проблем. Виждаме обезлюдява се скоростно. Все пак някой, може би, търси изход за себе си, а не за държавата, която представлява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А видят ли текст

    22 Март 2023 15:18ч.

    пълен с правописни грешки, какво правят, ще споделиш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вивич,

    22 Март 2023 15:19ч.

    Между кратно и общо кратно има съществена разлика..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    22 Март 2023 15:28ч.

    Радостно е, че чертичката в гладкия мозък работи и това е достатъчно да се намират нЕкои разлики. Браво! Видно е на нЕкои това е достатъчно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вивич,

    22 Март 2023 15:50ч.

    само нагазваш още по-дълбоко в логическото блато.. По гладкия мозък не може да има чертички.. Не, че очаквам някаква способност за логическо мислене у завършен евродебил, само отбелязвам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    22 Март 2023 15:56ч.

    Голяма веселба в тоз форум! Искрено се забавлявам! :):):)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искрено се забавлявам! :):):)

    22 Март 2023 16:22ч.

    И ние така, с теб...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    22 Март 2023 20:41ч.

    Колеги, личните обиди са своего рода словесен метеоризъм и показват протичане на наздраве процеси в сърцето и ума на произвеждащия ги. Нека опитаме да се въздържаме от тях. Благодаря за вниманието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    22 Март 2023 20:43ч.

    "нездрави процеси"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шестият ключов момент е засекретен

    22 Март 2023 12:39ч.

    Шефът на колониално обслужване ще бъде поканен да посети Москва и Пекин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, какво се занимавате с низвергнатият Путин? Никой не иска да си играе вече с него!

    22 Март 2023 13:07ч.

    По-добре залагайте къде и кога пак ще падне по стълбите бай Дън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай ти Дън заспа на волана..

    22 Март 2023 13:19ч.

    Последствията са ясни..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Концлагерист

    22 Март 2023 17:27ч.

    Тук се шири смайваща и смазваща простотия, опитваща да смаже случайните и редки изблици на стойност. В Поглед Шуригин е предложил един интересен текст. Това е една алтернативна версия, прочит, обяснение на събитията. Така ги е видял авторът. Харесвате или отхвърляте - ваша си работа. Хубав текст, на места дори е поетичен. Дано има също непишещи тук, но умни хора, които да му се насладят. Дали е вярно твърдението - нека всеки си прецеНЯ :))). Да не се игнорира изложената хипотеза! При изпращането, езикът на тялото на Путин, излъчването на лицето му - това бяха все подсказки, че той е много доволен. Вие може да сте видели друго, правото си е ваше! https://pogled.info/svetoven/shurigin-kak-da-se-izdarpa-svetat-ot-anglosaksonskiya-kontslager.153865

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    22 Март 2023 20:35ч.

    Предвид, че единственият измерим "ключов момент" - номер 3, нов газопровод, се оказа кьорфишек, резултатите на срещата светят с нова светлина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи