Пет години след пожара: Издигнаха кръста на „Нотр Дам”

Пет години след пожара: Издигнаха кръста на „Нотр Дам”

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кръстът на катедралата "Нотр Дам" в Париж беше тържествено издигнат на старото си място. Тежащият тон и половина кръст беше сериозно повреден по време на пожара преди пет години.

Повече от хиляда часа група специалисти са го реставрирали. Той не е част от първата сграда на храма от 12 век. Бил е издигнат над катедралата през 19 век като част от голямата реставрация на известния Виолеле Дюк. От всички произведения на прочутия архитект само кръстът оцеля в големия пожар.

"Важно е да помним, че това е кръстът на Виоле де Дюк. Той може да се върне на мястото си и да остане там за идните десетилетия. Така имаме нещо старо, което е част от новата катедрала. Намирам го за символично. Това е знак, че нищо не може да бъде унищожено напълно, дори когато си мислим, че сме го загубили", заяви Оливие Рибадо, архиерей на катедралата.

Източник: NOVA 

 

 

Коментари

 • OLD

  25 Май 2024 18:18ч.

  "Ангели направо" , Сър/Мосю! Кръстът бил на архитектът........ ? 1000 часа реставрация за 1820/1822дни! При не помня колко стотин милиона евро дарения уж, от националния им капитал? Не мога да ги разбера, братята французи! Както и нашите братя българи! По повод вярата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това ъъъъ, нещо, издигнато над Нотр Дам,

  25 Май 2024 19:15ч.

  е всичко друго - елхичка, розата на ветровете, езически некъффф симбол, но не и християнски кръст. Да не говорим как се връзва с готиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обрязани булгаристанци анадолци кючекчии

  26 Май 2024 9:04ч.

  Не се наплюхме , не се наругахме ! Даже когато новината е хубава за Християнска Европа... Или точно за това !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .....

  26 Май 2024 9:37ч.

  Това е снежинка, нищо общо няма с Кръста

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи